BLOG

Επεμβατική Αντιμετώπιση Κεφαλαλγίας

επεμβατική αντιμετώπιση κεφαλαλγίας

Χρόνια Κεφαλαλγία

Διέγερση του ινιακού νεύρου

Εάν υποφέρετε από χρόνια κεφαλαλγία, σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει διάφορες θεραπείες, οι οποίες σας βοήθησαν ελάχιστα ή καθόλου. Αυτή η επεμβατική αντιμετώπιση κεφαλαλγίας λειτουργεί στοχεύοντας ένα ή περισσότερα από τα ινιακά νεύρα τα οποία μεταδίδουν το μεγαλύτερο μέρος του πόνου. Κατά τη διέγερση εισάγεται μια μικρή ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτά τα νεύρα, η οποία βοηθάει στην ελαχιστοποίηση του πόνου.

Ποιος είναι κατάλληλος υποψήφιος για τη διέγερση του ινιακού νεύρου;

Ορισμένες επώδυνες καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της διέγερσης  του ινιακού νεύρου. Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν τις ακόλουθες καταστάσεις και μπορεί να ωφεληθούν από τη διέγερση του ινιακού νεύρου είναι εκείνοι στους οποίους έχουν αποτύχει όλες οι άλλες συνήθεις και συμβατικές ιατρικές θεραπείες, δηλαδή όσοι ταλαιπωρούνται από:

 • Εμμένουσα κεφαλαλγία
 • Πονοκεφάλους που σχετίζονται με ημικρανία
 • Πονοκέφαλοι που σχετίζονται με τον αυχένα
 • Τραυματισμούς των νεύρων (από τραύμα ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση)
 • Περιστασιακούς πονοκεφάλους

Τι χρειάζεται να πείτε στο γιατρό πριν τη διέγερση του ινιακού νεύρου;

Είναι σημαντικό να πείτε στο χειρουργό σας εάν:

 • Έχετε προβλήματα πήξης του αίματος ή αιμορραγία
 • Είχατε ποτέ θρόμβους αίματος στα πόδια σας (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) ή στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή)
 • Λαμβάνετε ασπιρίνη, βαρφαρίνη ή οτιδήποτε άλλο (ακόμη και ορισμένα φυτικά συμπληρώματα) που θα μπορούσαν να μειώσουν το αίμα σας
 • Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Έχετε οποιεσδήποτε αλλεργίες
 • Έχετε άλλα προβλήματα υγείας

Ποιοι είναι οι στόχοι και τα οφέλη από τη διέγερση του ινιακού νεύρου;

Οι στόχοι και τα  οφέλη της χειρουργικής επέμβασης έγκεινται σε:

 • Ελαχιστοποίηση του πόνου
 • Μειωμένες απαιτήσεις φαρμακευτικής αγωγής

Η πιθανότητα να επιτευχθεί ένα σημαντικό όφελος από τη χειρουργική επέμβαση εξαρτάται από μια μεγάλη ποικιλία παραγόντων. Ο νευροχειρουργός θα σας ενημερώσει σχετικά με το ποσοστό επιτυχίας  στη δική σας ιδιαίτερη περίπτωση.

Ποια είναι τα πιθανά αποτελέσματα εάν δεν υπάρξει θεραπεία για την κεφαλαλγία;

Τα πιθανά αποτελέσματα αναποτελεσματικής αντιμετώπισης  της κατάστασής σας περιλαμβάνουν:

 • Συνεχιζόμενο πόνο
 • Επιδείνωση της ποιότητας ζωής

Με ποιον τρόπο πραγματοποιείται η διέγερση του ινιακού νεύρου για την κεφαλαλγία;

Η διέγερση του ινιακού νεύρου πραγματοποιείται συνήθως σε 2 στάδια, με μεσοδιάστημα αρκετών εβδομάδων.

Δοκιμαστική εφαρμογή

Πραγματοποιείται συνήθως  με τοπική αναισθησία. Θα μεταφερθείτε στο χειρουργείο και ένα ηλεκτρόδιο θα τοποθετηθεί πάνω από το σχετικό νεύρο ή νεύρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Αυτά θα εξαχθούν μέσω του δέρματος και θα ασφαλιστούν στη θέση τους. Στο επόμενο διάστημα που αποτελεί την δοκιμαστική περίοδο ελέγχου και αξιολόγησης της θεραπείας θα εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της, ώστε να προχωρήσει ο νευροχειρορυργός στην εμφύτευση του μόνιμου συστήματος.

Εφαρμογή μόνιμου συστήματος

Εάν είστε ικανοποιημένοι και έχετε ανακουφιστεί αρκετά από τον πόνο  κατά τη δοκιμαστική περίοδο,  ο νευροχειρουργός θα πραγματοποιήσει την πλήρη εμφύτευση αρκετές εβδομάδες αργότερα. Ο λόγος αυτής της καθυστέρησης είναι για  να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης και να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή δράση και πληρέστερη αξιολόγηση. Πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Γίνεται μια τομή και εισάγονται τα μόνιμα ηλεκτρόδια. Αυτά τα ηλεκτρόδια συνδέονται με μια «μπαταρία» που κανονικά εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα στο στήθος, στην ράχη ή στην κοιλιά. Η μπαταρία θα προγραμματιστεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, έτσι ώστε η διέγερση που λαμβάνει ο ασθενής να είναι εξατομικευμένη και ιδανική γι’ αυτόν.

Τι να περιμένω μετά την εμφύτευση του μόνιμου συστήματος;

Θα πρέπει να είστε έτοιμοι για έξοδο από το νοσοκομείο 1-2 ημέρες μετά τη διαδικασία. Ο γιατρός σας θα πρέπει να ελέγξει τις πληγές σας 4 ημέρες μετά.Θα χρειαστεί να είστε προσεκτικοί τις πρώτες  6 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Θα πρέπει να κάνετε μια ώρα ήπιας  άσκησης, όπως το περπάτημα, κάθε μέρα. Μπορείτε να οδηγήσετε αυτοκίνητο μετά από μερικές εβδομάδες, αν δεν έχετε πάρα πολύ δυσφορία.Θα σας δοθούν επίσης ορισμένες λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα πράγματα που πρέπει να αποφύγετε, όπως ανιχνευτές μετάλλων στα αεροδρόμια. Είναι σημαντικό να διαβάσετε προσεκτικά αυτές τις πληροφορίες. Μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι άλλοι περιορισμοί σχετικά με το τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να κάνετε και αυτές θα συζητηθούν μαζί σας πριν την αποχώρησή σας από το νοσοκομείο.

Ποια είναι τα αποτελέσματα από τη διέγερση του ινιακού νεύρου για την κεφαλαλγία;

Η διέγερση του νευρικού  συστήματος βοηθά έως και το 70% των ασθενών που επιλέγονται για θεραπεία. Ο ρυθμός μείωσης του πόνου ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή. Μερικοί ασθενείς που πάσχουν από σοβαρούς πονοκεφάλους, ιδιαίτερα εκείνοι με ινιακή νευραλγία, ανταποκρίνονται εξαιρετικά καλά σε αυτή τη διαδικασία.

Ποια θα είναι η μετεγχειρητική πορεία;

Θα διατηρήσουμε στενή επαφή μαζί σας μετά την αποχώρησή σας από το νοσοκομείο. Κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί επανειλημμένες προσαρμογές προγραμματισμού τους πρώτους μήνες για να βελτιστοποιηθεί η ανακούφιση από τον πόνο και να μειωθεί δραστικά η φαρμακευτική αγωγή. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας ποικίλλει ανάλογα με τις ρυθμίσεις διέγερσης (κατά μέσο όρο οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες διαρκούν τουλάχιστον 5 ή 10 χρόνια). Θα χρειαστεί να σας δούμε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να ελεγχθεί η μπαταρία και να βεβαιωθούμε ότι η αίσθηση του πόνου παραμένει ελάχιστη.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;

Αυτό θα διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Συνήθως, τα αποτελέσματα έχουν πολύχρονη διάρκεια. Ενδέχεται όμως να μειώνονται σταδιακά με το χρόνο και έτσι οι ρυθμίσεις του διεγέρτη να πρέπει να αυξηθούν για να αντισταθμιστεί αυτό.

Πότε πρέπει να ζητήσω ιατρική βοήθεια;

Πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το νευροχειρουργό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Πυρετός
 • Οίδημα ή μόλυνση των πληγών
 • Αδυναμία ή μούδιασμα

Διαβάστε Περισσότερα:

Καλέστε μας