BLOG

Spinal Cord Stimulation Διέγερση Νωτιαίου Μυελού

Λοιμώξεις Σπονδυλικής Στήλης

Πώς πραγματοποιείται η διέγερση νωτιαίου μυελού;

Η διέγερση νωτιαίου μυελού στοχεύει στην περιοχή του νωτιαίου μυελού που καθορίζει την γένεση, την επεξεργασία και την μετάδοση του πόνου.

Μία πολύ μικρή ηλεκτρική ώση μεταδίδεται στην οπίσθια επιφάνεια του νωτιαίου μυελού που μπορεί και μπλοκάρει τα κανάλια παραγωγής του πόνου και βοηθάει στην εξάλειψη του. Αυξάνει την ροή του αίματος βελτιώνοντας την κυκλοφορία του που είναι πολύτιμο για ασθενείς με στηθάγχη και νόσο περιφερικών αγγείων.

Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για την επέμβαση;

Αρκετές επώδυνες καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με διέγερση του νωτιαίου μυελού.

Οι ασθενείς που μπορούν να ωφεληθούν είναι όσοι πάσχουν από:

  • Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην σπονδυλική στήλη που έχουν συνεχή πόνο στα πόδια
  • Σύνθετα σύνδρομα περιφερειακού πόνου (νευροπαθητικός πόνος, καυσαλγία, αντανακλαστική συμπαθητική δυστροφία)
  • Τραυματισμοί των νεύρων (από χτύπημα, πτώση, απότομη κίνηση ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση)
  • Ισχαιμική καρδιοπάθεια
  • Περιφερική αγγειακή νόσο

Τι χρειάζεται να πείτε στο γιατρό πριν τη χειρουργική επέμβαση;

Είναι πολύ σημαντικό να πληροφορήσετε το γιατρό εάν:

  • Έχετε προβλήματα πήξης του αίματος ή αιμορραγία
  • Είχατε ποτέ θρόμβους αίματος στα πόδια σας (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) ή στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή)
  • Λαμβάνετε ασπιρίνη, βαρφαρίνη ή οτιδήποτε άλλο (ακόμη και με ορισμένα συμπληρώματα βοτάνων) που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος.
  • Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Έχετε οποιεσδήποτε αλλεργίες
  • Έχετε άλλα προβλήματα υγείας

Με ποιον τρόπο πραγματοποιείται η επέμβαση;

Η επέμβαση πραγματοποιείται σε δύο στάδια:

Στάδιο 1 – Εισαγωγή του ηλεκτροδίου

Ο ασθενής μεταφέρεται στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία.

Μια μικρή τομή θα γίνει στην ράχη ή στον τράχηλο και από το πίσω μέρος της σπονδυλικής σας στήλης ένα ηλεκτρόδιο θα τοποθετηθεί πάνω στην οπίσθια επιφάνεια  του νωτιαίου μυελού. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί διέγερση προκείμενου να βεβαιωθεί ο γιατρός ότι το ηλεκτρόδιο βρίσκεται σε ικανοποιητική θέση.

Συνδέονται προσωρινά ηλεκτρόδια μέσω του δέρματος από μία μικρή τομή.

Μετά το στάδιο 1

Ένα ή δύο ηλεκτρόδια εισέρχονται μέσα από το δέρμα και συνδέονται σε ένα φορητό εξωτερικό διεγέρτη με τον οποίο θα μπορούμε να δοκιμάζουμε και να αξιολογούμε τα αποτελέσματα της διέγερσης για τις επόμενες ημέρες.

Κατά την παραμονή στο νοσοκομείο ο ασθενής  βαθμολογεί και να περιγράψφει τον πόνο που αισθάνεται. Αυτό θα επιτρέψει στους θεράποντες να καταλάβουν ε αν η θεραπεία λειτουργεί ή όχι.

Στάδιο 2 – Εισαγωγή Μπαταρίας

Εάν ο ασθενής ανακουφιστεί σημαντικά από τον  πόνο, η ιατρική ομάδα προχωράει στο δεύτερο στάδιο λίγες ημέρες αργότερα, υπό γενική αναισθησία.

Τα προσωρινά εξωτερικά καλώδια αφαιρούνται και τα ηλεκτρόδια συνδέονται με μόνιμα καλώδια διέγερσης τα οποία με τη σειρά τους συνδέονται με μια μπαταρία («εμφυτεύσιμη παλμική γεννήτρια» ή «IPG»). Η μπαταρία κανονικά εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα στην κοιλιά, την πλάτη ή το γλουτό. Η μπαταρία θα προγραμματιστεί τις επόμενες δύο ημέρες, έτσι ώστε η διέγερση να είναι η καλύτερη για τον ασθενή.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

  • Ο ασθενής είναι έτοιμος για έξοδο από το νοσοκομείο 1-2 ημέρες μετά τη δεύτερη επέμβαση. Ο γιατρός θα πρέπει να ελέγχει το χειρουργικό τραύμα.
  • Ο ασθενής πρέπει να είναι προσεκτικός  για τις επόμενες  6 εβδομάδες. Θα πρέπει να εντάξει στο καθημερινό του πρόγραμμα μια ώρα ήπιας άσκησης, όπως το περπάτημα. Δεν πρέπει να οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα ή να χειρίζεται βαρύ μηχάνημα, μέχρι να επιτραπεί από τον ιατρό.
  • Ορισμένα πράγματα πρέπει να αποφεύγονται, όπως ανιχνευτές μετάλλων στα αεροδρόμια. Διεξοδικά άλλοι περιορισμοί αναλόγως τον ασθενή εξηγούνται πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή κατά τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο.

Τι ποσοστά επιτυχίας έχει η επέμβαση;

Η διέγερση του νωτιαίου μυελού βοηθά σημαντικά περίπου το 70% των ασθενών που επιλέγονται για αυτή την θεραπεία. Ο ρυθμός μείωσης του πόνου ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή. Κατά μέσο όρο, οι κλίμακες του πόνου μειώνονται κατά 50%. Για παράδειγμα, εάν ένας ασθενής είχε βαθμολογία πόνου 10/10, θα μπορούσε να μειωθεί στο 5/10. Αυτό είναι που κάνει ιδιαίτερα επιτυχημένη την εν λόγω επεμβατική θεραπεία για την απαλλαγή από την αίσθηση του πόνου, στην πλειοψηφία των ασθενών.

Ποια θα είναι η πορεία έπειτα απο την επέμβαση;

Μετά την έξοδό από το νοσοκομείο ο νευροχειρουργός είναι σε συχνή επαφή με τον ασθενή και κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούν αρκετές συνεδρίες  προγραμματισμού κατά τους πρώτους μήνες για να βελτιστοποιηθεί η ανακούφιση από τον πόνο.

Η φαρμακευτική αγωγή  για τον πόνο σταδιακά θα μειώνεται.

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας ποικίλλει ανάλογα με τις ρυθμίσεις διέγερσης (κατά μέσο όρο οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες διαρκούν τουλάχιστον 5 με 10 χρόνια).  Θα χρειαστεί να ελέγχει ο γιατρός  μία φορά το χρόνο την μπαταρία και να βεβαιώνεται πως η αίσθηση του πόνου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με το νευροχειρουργό;

Καλέστε μας στα τηλέφωνα του ιατρείου 2114014145 και στο Νοσοκομείο Metropolitan General 2106502000 για μία πρώτη συνάντηση και εκτίμηση της κατάστασης σας.

Με χαρά να σας βοηθήσουμε να λάβετε την απόφαση που ίσως σας βοηθήσει να αναβαθμίσετε την ποιότητα της ζωής σας.

Διαβάστε Επίσης:

Καλέστε μας