BLOG

Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης

ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης

Ποιες οι νέες τεχνικές;

O όρος «ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης» περιγράφει έναν διαφορετικό τρόπο πραγματοποίησης μιας χειρουργικής επέμβασης στην σπονδυλική στήλη. Ελαχιστοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο το χειρουργικό τραύμα (πάντα σε σύγκριση με την κλασική μέθοδο). Από ειδικευμένους χειρουργούς σπονδυλικής στήλης και στα μεγαλύτερα εξειδικευμένα κέντρα σπονδυλικής σε όλο τον κόσμο εφαρμόζεται πια μια σειρά νέων σύγχρονων θεραπειών για την θεραπεία της δισκοκήλης και την ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από παθήσεις της μέσης και του αυχένα. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης αντιμετωπίζει όλο το φάσμα των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης με προηγμένες τεχνικές, oι περισσότερες διαδερμικές.

Αφού αποκτήσουμε πλήρη γνώση της ιατρικής κατάστασης και του τρόπου ζωής του κάθε ασθενή, ο ιατρός και οι συνεργάτες του, σας βοηθούν να αποφασίσετε ποια από τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για την σπονδυλική στήλη είναι η κατάλληλη για εσάς.

Η κήλη του δίσκου πιέζει την ρίζα του νεύρου και είναι η αιτία της οσφυαλγίας και της ισχιαλγίας. Αν αυτό συμβαίνει στην μέση (οσφυϊκή δισκοκήλη) ή αυχεναλγίας και πόνου στο χέρι ή πόνου στην πλάτη αν αυτό συμβαίνει στον αυχένα (αυχενική δισκοκήλη).

Ο δισκογενής αυτός πόνος αντιμετωπίζεται πια και ΧΩΡΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ, μόνο με ΤΟΠΙΚΗ νάρκωση, με μία μόνο βελόνα. Με τις ΕΝΔΟΔΙΣΚΙΚΕΣ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ με εφαρμογή LASER, ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ, GEL με ΔΙΣΚΟΠΛΑΣΤΙΚΗ και ΠΥΡΗΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ, ή με ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ ΤΗΣ ΚΗΛΗΣ.

Με την αφαίρεση της κήλης απελευθερώνεται η ρίζα και έτσι ανακουφίζεται ο ασθενής από τον πόνο στη μέση και στα πόδια, στον αυχένα και τα χέρια.

Τι είναι η δισκοκήλη;

Η δισκοκήλη είναι το πιο κοινό πρόβλημα των μεσοσπονδύλιων δίσκων, το οποίο αναφέρεται και ως προβολή, πρόπτωση ή και ρήξη δίσκου.

Οι δίσκοι ενώνουν και στηρίζουν τους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης, απορροφώντας τους κραδασμούς. Κάθε δίσκος έχει ένα εξωτερικό στρώμα σκληρού ιστού. Το οποίο λέγεται ινώδης δακτύλιος το οποίο περιβάλει τον εσωτερικό μαλακής σύστασης ως gel κέντρο του, που λέγεται πηκτοειδής πυρήνας. Εάν δημιουργηθούν ρωγμές στο εξωτερικό περίβλημα του δίσκου, ένα μέρος του εσωτερικού υλικού μπορεί να διαπεράσει το τοίχωμα του δίσκου. Με αποτέλεσμα να δημιουργήσει την κήλη, που αυτή είναι η αιτία της πίεσης της ρίζας του νεύρου.

Διαδερμική μηχανική δισκεκτομή

Αρχικά ο χειρούργος με τοπική ένεση για να μην πονάτε μουδιάζει την περιοχή που θα εισαχθεί η λεπτή βελόνη και ο σωληνωτός οδηγός. Ο οδηγός αυτός κατευθύνεται με ακρίβεια χιλιοστού μέσω ειδικού εξελιγμένου συστήματος συνεχούς καθοδήγησης και εισάγεται μέσα στον δίσκο, ακριβώς στο σημείο της κήλης. Στην συνέχεια εισάγεται διά του αυλού η συσκευή αναρρόφησης και αυτό είναι όλο!!!

Ενεργοποιείται η συσκευή και η κορυφή της αναρροφά και απομακρύνει τα κομμάτια από το εσωτερικό της δισκοκήλης. Απελευθερώνεται έτσι το νεύρο, ανακουφίζεται από την πίεση και ο πόνος σταματά.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 30 min με την αφαίρεση του οδηγού και ένα μικρό τσιρότο τοποθετείται στο δέρμα ΧΩΡΙΣ ΡΑΜΜΑ.

Ο ασθενής θα παραμείνει για παρακολούθηση για σύντομο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια μπορεί να επιστρέψει σπίτι του. Ο γιατρός δίνει τις απαραίτητες οδηγίες που βοηθήσουν τον ασθενή για γρήγορη ανάρρωση.

Τι είναι η διαδερμική δισκεκτομή;

Η διαδερμική δισκεκτομή ή αλλιώς αποσυμπίεση είναι μία ελάχιστα επεμβατική πράξη. Εφαρμόζεται με σκοπό να μειώσει τη προβολή του δίσκου πάνω στο νεύρο.

Πόσο διαρκεί;

Η διαδερμική δισκεκτομή πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, αποφεύγοντας τους κινδύνους της ολικής αναισθησίας. Η θεραπεία πραγματοποιείται σε χώρο νοσοκομείου και διαρκεί περίπου μισή ώρα.

Ποια είναι τα αναμενόμενα αποτελέσματα;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η διαδερμική δισκεκτομή είναι μία επιτυχής επέμβαση όσον αφορά τη μείωση του πόνου και της ανάγκης για λήψη φαρμάκων, ενώ παράλληλα αυξάνει την κινητικότητα/λειτουργικότητα των ασθενών έως και 90%.

Η ανάρρωση είναι γρήγορη χωρίς ουλή και τραύμα, διότι μύες ή τένοντες δεν έχουν πληγεί κατά την διάρκεια της επέμβασης.

Οι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι τους εντός λίγων ωρών από την επέμβαση. Είναι ικανοί να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους και τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Επιπροσθέτως, μελέτες έχουν δείξει πως τα ποσοστά επιπλοκών είναι μηδαμινά κάνοντας την διαδερμική δισκεκτομή μια απόλυτα ασφαλή τεχνική στα έμπειρα χέρια εξειδικευμένων χειρουργών για την σπονδυλική στήλη.

Διαβάστε Επίσης:

Καλέστε μας