BLOG

Αυχενική Στένωση – Σπονδύλωση

Αυχενική στένωση - σπονδύλωση

Τι είναι η αυχενική σπονδύλωση – σπονδύλωση;

Η αυχενική σπονδύλωση είναι μία εκφυλιστική αλλοίωση της σπονδυλικής στήλης και πιο συγκεκριμένα, της αυχενικής μοίρας. Η αυχενική σπονδύλωση αποτελεί την οστεοαρθρίτιδα των αυχενικών αρθρώσεων. Χαρακτηρίζεται και ως στένωση του σπονδυλικού σωλήνα στο επίπεδο του αυχένα.
Η πάθηση οφείλεται σε εκφυλισμό του μεσοσπονδυλίου δίσκου, υπερτροφία των αρθρώσεων και τη δημιουργία οστεοφύτων. Αυτά περιορίζουν το χώρο στον οποίο βρίσκονται ο νωτιαίος μυελός και οι νευρικές ρίζες, μειώνοντας την κατάλληλη αιμάτωσή τους.
Παρατηρείται και στα δύο φύλα, κατά κύριο λόγο σε άτομα άνω των 50 ετών. Επί το πλείστον, η πάθηση έχει τουλάχιστον τρία επίπεδα.

Ποια τα αίτια;

Μερικά από τα σημαντικότερα αίτια εμφάνισης της αυχενικής σπονδύλωσης περιλαμβάνουν την ύπαρξη ιστορικού κακώσεων, όπως θλάσεις, διαστρέμματα ή κατάγματα στην περιοχή του αυχένα. Τέτοιες κακώσεις συχνά προκαλούν φθορά στις σπονδυλικές αρθρώσεις, και άρα οδηγούν στην εμφάνιση της πάθησης.

Συμπτώματα

Συμπτώματα που εμφανίζονται από την αυχενική σπονδύλωση είναι:
-συχνός και έντονος πονοκέφαλος
-αυχεναλγία
-δυσκαμψία του αυχένα
-πόνος στην περιοχή των χεριών
-αστάθεια κατά τη βάδιση
-δυσκολία στις λεπτές κινήσεις των χεριών (π.χ. γράψιμο)
-μούδιασμα χεριών

Πως γίνεται η διάγνωση;

Για να διαγνωσθεί πλήρως η αυχενική σπονδύλωση, πραγματοποιείται κλινική εξέταση και μελέτη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς. Η εκτέλεση απεικονιστικών εξετάσεων, όπως ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία είναι απαραίτητη. Σημαντικό θεωρείται και το ηλεκτρομυογράφημα, ώστε να καθοριστεί η εκφύλιση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Οι σημαντικότερες επιπλοκές που παρουσιάζονται από την αυχενική σπονδύλωση είναι η δυσκολία της κινητικότητας του ασθενούς και η δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών κινήσεων και δραστηριοτήτων, εξαιτίας των έντονων συμπτωμάτων.

Ποια η κατάλληλη θεραπεία;

Συντηρητική θεραπεία αυχενικής σπονδύλωσης

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ακολουθείται αρχική συντηρητική θεραπεία για την αυχενική σπονδύλωση, ενώ το 90% των ασθενών παρουσιάζει άμεση ανακούφιση σε περίπου 1 μήνα. Ο ιατρός συστήνει ειδική φαρμακευτική αγωγή με λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, βάσει της περίπτωσης του ασθενούς.
Η ανάπαυση βοηθά σημαντικά στον περιορισμό των συμπτωμάτων, με παράλληλη τοπική εφαρμογή ζεστού-κρύου στην περιοχή. Επιπλέον, η φυσικοθεραπεία με τις κατάλληλες ασκήσεις και τη χρήση των απαραίτητων μηχανημάτων, συνεισφέρουν σημαντικά στην ανακούφιση του πόνου από αυχενική σπονδύλωση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Χειρουργική θεραπεία αυχενικής σπονδύλωσης

Σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής εξακολουθεί να εμφανίζει συμπτώματα, όπως έντονο πόνο στον αυχένα και τα άνω άκρα, τότε συνίσταται η χειρουργική θεραπεία για την αυχενική σπονδύλωση. Η συνήθης χειρουργική αντιμετώπιση είναι η πρόσθια αυχενική δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία.
Πιο συγκεκριμένα, αφού υποβληθεί ο ασθενής σε γενική αναισθησία, ο ιατρός αφαιρεί τον πάσχοντα δίσκο, αντικαθιστώντας τον με ένα κομμάτι οστού. Το οστό αυτό προέρχεται από την πύελο (λεκάνη) του ασθενούς ή από τράπεζα οστού.

Με την τεχνική αυτή, αφενός αφαιρούνται τα οστεόφυτα και ο δίσκος που ασκούν πίεση στον νωτιαίο μυελό και αφετέρου ακινητοποιείται το μεσοσπονδύλιο κενό με την τοποθέτηση των μοσχευμάτων και της πλάκας.

Ο εξειδικευμένος νευροχειρουργός, Δρ. Αντώνιος Ανδρουλής, κατέχει πολυετή εμπειρία και μετεκπαίδευση σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, όπως η αυχενική σπονδύλωση. Εμπιστευτείτε τον ιατρό για μία εξατομικευμένη διάγνωση, καθώς και για την άρτια και οριστική αντιμετώπιση της πάθησης με την τεχνική της πρόσθιας αυχενικής σπονδυλοδεσίας.

Διαβάστε επίσης:
Καλέστε μας