BLOG

Σπονδύλωση

Σπονδύλωση

Τι είναι η σπονδύλωση;

Η σπονδύλωση είναι ένας γενικός ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει διάφορες μορφές εκφύλισης της σπονδυλικής στήλης. Οι διάφορες μορφές επέρχονται απο τη φυσική διαδικασία της γήρανσης. Οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιήσουν τον όρο πιο συγκεκριμένα για να περιγράψουν την παρουσία της νωτιαίας οστεοαρθρίτιδας ή της εκφυλιστικής οστεοπάθειας. Εάν έχετε διαγνωστεί με σπονδύλωση, χρειάζεται να ρωτήσετε τον γιατρό για τον συγκεκριμένο τύπο σπονδύλωσης. Ώστε να μπορείτε να κατανοήσετε τι προκάλεσε την κατάστασή σας και να καταλήξετε στις επιλογές θεραπείας που έχετε στη διάθεσή σας.

Ποια τα αίτια;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η σπονδύλωση προκαλείται από τις συσσωρευτικές επιδράσεις της συνεχιζόμενης φθοράς στη σπονδυλική στήλη. Η σπονδύλωση συμβαίνει όταν οι μαλακοί ιστοί της σπονδυλικής στήλης -οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης, οι τένοντες, οι μύες, οι σύνδεσμοι και οι χόνδροι που φέρουν οι αρθρώσεις- εκφυλίζονται με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης, οι οποίοι είναι κορεσμένοι με νερό, μπορεί να αφυδατωθούν και να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους ως “μαξιλάρια” μεταξύ των σπονδύλων. Ο χόνδρος στις αρθρώσεις μπορεί βαθμιαία να φθαρεί, με αποτέλεσμα την επαφή οστών μεταξύ των αρθρώσεων. Αυτή η τριβή μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να προκαλέσει τις φυσικές προστατευτικές αντιδράσεις του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής οστεόφυτων στις πληγείσες περιοχές. Επιπλέον, οι μύες που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη μπορούν να αποδυναμωθούν. Οι σύνδεσμοι και οι τένοντες μπορούν να παχύνουν, να σφίξουν και να σκληρύνουν.

Η σπονδύλωση χρησιμοποιείται επίσης για την ειδική αναφορά στην οστεοαρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης, η οποία είναι ένα κοινό αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με την ηλικία. Χαρακτηρίζεται από την υποβάθμιση του χόνδρου που καλύπτει τις αρθρώσεις του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης. Αυτές οι αρθρώσεις που βρίσκονται μεταξύ των επιμέρους σπονδύλων, εξυπηρετούν μια σημαντική λειτουργία στη σπονδυλική στήλη παρέχοντας ουσιαστικό εύρος κίνησης, επιτρέποντάς της να περιστρέφεται και να κάμπτεται. Ο χόνδρος είναι ένας λείος, ελαστικός ιστός που καλύπτει τα άκρα των οστών στις αρθρώσεις. Μειώνει την τριβή και βοηθά τα οστά να ολισθήσουν ομαλά το ένα πάνω στο άλλο. Όταν ο χόνδρος φθαρεί, μπορεί να εμφανιστούν οδυνηρές βλάβες στις αρθρώσεις.

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν περισσότερες εκφυλιστικές αλλαγές που σχετίζονται με τη σπονδύλωση. Οι περισσότεροι όμως έχουν τουλάχιστον κάποια σημάδια επιδείνωσης της σπονδυλικής στήλης. Τα σημάδια αυτά είναι άμεσα εμφανή σε μια σάρωση με ακτίνες Χ, μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να περιλαμβάνουν διόγκωση ή κήλη, καθώς και σχηματισμούς οστεόφυτων στους σπονδύλους.

Παράγοντες

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης σπονδύλωσης, που περιλαμβάνουν:

Παχυσαρκία
Γενετική προδιάθεση
Ιστορικό τραυματικών ατυχημάτων
Συμμετοχή σε απαιτητικά αθλήματα

Τύποι και ταξινόμηση

Η σπονδύλωση ταξινομείται από την θέση της στη σπονδυλική στήλη. Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 33 σπονδύλους, 24 από τους οποίους χωρίζονται μεμονωμένα για να δημιουργήσουν τις αυχενικές (άνω), θωρακικές (μεσαίες) και οσφυϊκές (κάτω) περιοχές. Ενώ 9 συγκολλημένοι σπόνδυλοι αποτελούν το ιερό οστό και τον κόκκυγα.

Αυχενική σπονδύλωση

Επηρεάζει τους 7 αυχενικούς σπονδύλους (Α1-Α7) που αποτελούν την περιοχή του αυχένα. Η φθορά είναι κοινή σε αυτή την περιοχή, κυρίως επειδή αυτοί οι σπόνδυλοι είναι πολύ κινητοί και υποστηρίζουν το βάρος του κεφαλιού.

Θωρακική σπονδύλωση

Επηρεάζει τους 12 θωρακικούς σπονδύλους (Θ1-Θ12). Η εκφύλιση στη μέση της πλάτης είναι σχετικά ασυνήθιστη, επειδή η σπονδυλική στήλη σε αυτήν την περιοχή συνδέεται και στηρίζεται από το θωρακικό κλωβό.

Οσφυϊκή σπονδύλωση

Επηρεάζει τους 5 οσφυϊκούς σπονδύλους (Ο1-Ο5). Ο εκφυλισμός επικρατεί σε αυτή την περιοχή της σπονδυλικής στήλης, επειδή οι σπόνδυλοι στο κάτω μέρος της πλάτης στηρίζουν το μεγαλύτερο μέρος του σωματικού βάρους και διευκολύνουν ένα ευρύ φάσμα κίνησης.

Πολυεπίπεδη σπονδύλωση

Επηρεάζει τα σπονδυλικά συστατικά σε περισσότερες από μία περιοχές.

Υπάρχουν συμπτώματα;

Τα συμπτώματα που προκύπτουν από τη σπονδύλωση μπορεί να κυμαίνονται σε σοβαρότητα ανάλογα με τη βλάβη, τη θέση και την παρουσία άλλων σπονδυλικών παθήσεων. Μπορεί να έχετε σπονδύλωση και να μην παρουσιάσετε συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, αυτή η πάθηση μπορεί να μην εντοπιστεί αν οι αρθρώσεις δε γίνουν αισθητά δύσκαμπτες. Ή εάν ο νωτιαίος μυελός ή η ρίζα ενός νεύρου δεν ερεθιστούν ή συμπιεσθούν από ένα οστεόφυτο ή από μετατοπισμένο υλικό δίσκου.

Επιγραμματικά τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν είναι:
Τοπικός πόνος στην πληγείσα περιοχή του λαιμού ή της πλάτης
Μούδιασμα ή απώλεια αίσθησης
Μυϊκή αδυναμία
Πόνος που ακτινοβολεί, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα

Τα συμπτώματα που εμφανίζει η σπονδύλωση λόγω της σπονδυλικής οστεοαρθρίτιδας περιλαμβάνουν:
Αίσθημα θερμού και ακαμψία στις αρθρώσεις
Εντοπισμένο πόνο στο λαιμό ή στην πλάτη
Μειωμένο εύρος κίνησης στη σπονδυλική στήλη

Ποια η θεραπεία;

Πολλοί ασθενείς βρίσκουν επαρκή ανακούφιση από τα συμπτώματα της σπονδυλίτιδας χρησιμοποιώντας μία ή περισσότερες συντηρητικές (μη χειρουργικές) θεραπείες. Αντί να αντιμετωπίζουν την υποκείμενη αιτία των συμπτωμάτων, οι συντηρητικές θεραπείες σχεδιάζονται για να διαχειριστούν τη δυσφορία. Ωστόσο αν ο πόνος παραμένει και ο ασθενής δε βρίσκει ανακούφιση μέσω αυτών, συνίσταται η χειρουργική επέμβαση.

Πρωτού συμφωνήσετε σε κάποια σημαντικά επεμβατική διαδικασία, επικοινωνήστε με το γιατρό για να μάθετε περισσότερα για τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, με μικρότερο ρίσκο επιπλοκής και μικρότερο χρόνο ανάρρωσης. Αν νομίζετε ότι έχετε σημάδια της πάθησης, ή θα θέλατε διευκρινήσεις για υποψίες που μπορεί να έχετε, σας προτείνουμε να μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Σίγουρα μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της υγείας σας και να απαλλαγείτε σε μεγάλο βαθμό μια για πάντα από τους ενοχλητικούς και καθηλωτικούς πόνους.

Διαβάστε επίσης:

Καλέστε μας