BLOG

Σπονδυλική Στένωση

Σπονδυλική στένωση

Τι είναι η Σπονδυλική Στένωση;

Αν έχετε διαγνωστεί με σπονδυλική στένωση, που αναφέρεται επίσης ως στένωση του καναλιού ή στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, ίσως να αναρωτιέστε τι ακριβώς προκαλεί αυτή την πάθηση. Ακόμη και τις επιλογές θεραπείας που είναι διαθέσιμες σε εσάς. Πιστεύουμε στην ενημέρωση των ασθενών μας για τις θεραπευτικές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους. Όταν πρόκειται για την υγεία σας, κανείς δεν γνωρίζει το σώμα σας και τις ανάγκες σας καλύτερα από εσάς.
Καθώς συνεχίζετε να ερευνάτε τη σπονδυλική στένωση, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε εμάς για τις ερωτήσεις που τυχόν έχετε. Είμαστε εδώ για να σας καθοδηγήσουμε για να βρείτε ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

Επισκόπηση

Η κατανόηση της σπονδυλικής στένωσης αρχίζει με τον ορισμό της σπονδυλικής στένωσης. Η σπονδυλική στένωση είναι απλά η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα που στεγάζει το νωτιαίο μυελό και τις ρίζες των νωτιαίων νεύρων της σπονδυλικής στήλης. Υπάρχουν πολλοί τύποι σπονδυλικής στένωσης, συμπεριλαμβανομένης της στένωσης του κεντρικού καναλιού, της οσφυϊκής σπονδυλικής στένωσης και της αυχενικής σπονδυλικής στένωσης.

Η σπονδυλική στένωση εμφανίζεται γενικά σε δύο τμήματα της σπονδυλικής στήλης, αυχενικό και οσφυϊκό. Η αυχενική σπονδυλική στήλη βρίσκεται στο λαιμό και η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης βρίσκεται στο κάτω μέρος της πλάτης. Ο λόγος για τον οποίο τα δύο αυτά τμήματα διαγιγνώσκονται συχνότερα με σπονδυλική στένωση περισσότερο από τη θωρακική σπονδυλική στήλη είναι ότι η αυχενική και οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης χρησιμεύουν για να κάμπτεται και να κινείται το σώμα. Η κύρια λειτουργία της θωρακικής σπονδυλικής στήλης είναι η στήριξη και η σταθεροποίηση. Όταν ο νωτιαίος σωλήνας στενεύει, τα νεύρα είναι πιο πιθανό να συμπιεστούν εάν υπάρχει συνεχής κάμψη και μετακίνηση των σπονδύλων.

Ποια τα βασικά αίτια;

Ο προσδιορισμός της αιτίας της σπονδυλικής στένωσης μπορεί να είναι περίπλοκος. Κι αυτό επειδή υπάρχει συνήθως μια υποκείμενη πάθηση της σπονδυλικής στήλης που προκαλεί την πάθηση. Για παράδειγμα, ένας δίσκος που έχει διογκωθεί ή μια κήλη θα μπορούσε να προκαλέσει τη στένωση του σπονδυλικού σωλήνα σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο δίσκος που έχει διογκωθεί, έχει επεκταθεί πέρα από τη φυσιολογική του θέση.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η σπονδυλική στένωση προκαλείται από τη φυσική διαδικασία της γήρανσης. Καθώς μεγαλώνουμε, οι σύνδεσμοι στη σπονδυλική μας στήλη μπορούν να γίνουν παχύτεροι και συμπιεσμένοι. Επίσης, οστεόφυτα μπορεί να αναπτυχθούν στους σπονδύλους. Οι δίσκοι μεταξύ των σπονδύλων μπορεί να εκφυλιστούν και να μην ευθυγραμμίζονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Όλα αυτά τα φυσικά γεγονότα της γήρανσης μπορούν να προκαλέσουν στένωση του νωτιαίου σωλήνα και να προσβληθεί μια ρίζα νεύρου ή ο νωτιαίος μυελός.

Μερικές από τις πιο συχνές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης που προκαλούν σπονδυλική στένωση είναι οι εξής:
• Οστεόφυτα
• Δισκοκήλη
• Προβολή δίσκου
• Σπονδυλολίσθηση

Εάν έχετε διαγνωστεί με οποιαδήποτε από αυτές τις παθήσεις σπονδυλικής στήλης, ίσως θελήσετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αξιολογήσει την κατάστασή σας και την πιθανότητα πρόκλησης σπονδυλικής στένωσης.

Ποια η κατάλληλη πρόληψη;

Δεδομένου ότι η κύρια αιτία για τη σπονδυλική στένωση είναι η φυσική διαδικασία της γήρανσης, οι συνήθεις αλλαγές στην υγιή ζωή που μπορούν να αποτελέσουν έναν αποτελεσματικό τρόπο για την πρόληψη της σπονδυλικής στένωσης είναι:
Τακτική άσκηση
Υγιεινή διατροφή
Άνετος ύπνος
Καλή στάση

Ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης, όπως το κολύμπι, η γιόγκα και το Pilates, βοηθά στην ανάπτυξη της δύναμης του κορμού και σας επιτρέπει να διατηρείτε τη δύναμη και την ευελιξία στη σπονδυλική σας στήλη. Αυτό, σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, ιδανικό βάρος και σωστή διατροφή, είναι το κλειδί για τη διατήρηση μιας υγιούς σπονδυλικής στήλης. Σημαντικό είναι επίσης ο ύπνος σε ένα κρεβάτι που υποστηρίζει σωστά τη σπονδυλική σας στήλη. Επιπλέον η καλή στάση του σώματος μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε και να μειώσετε τους τραυματισμούς και τις παθήσεις που σχετίζονται με τη σπονδυλική στήλη.

Ποια η θεραπεία για αντιμετώπιση;

Η θεραπεία για τη σπονδυλική στένωση συνήθως σε πρώτο στάδιο βασίζεται σε συντηρητικές μεθόδους καθ’ υπόδειξη του γιατρού. Ωστόσο αν ο πόνος παραμένει και ο ασθενής δε βρίσκει ανακούφιση μέσω αυτών, συνίσταται η χειρουργική επέμβαση.

Πρωτού συμφωνήσετε σε κάποια σημαντικά επεμβατική διαδικασία, επικοινωνήστε με το γιατρό για να μάθετε περισσότερα για τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, με μικρότερο ρίσκο επιπλοκής και λιγότερο χρόνο ανάρρωσης. Αν νομίζετε ότι έχετε σημάδια της πάθησης, ή θα θέλατε διευκρινήσεις για υποψίες που μπορεί να έχετε, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Σίγουρα μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της υγείας σας και να απαλλαγείτε σε μεγάλο βαθμό μια για πάντα από τους καθηλωτικούς πόνους.

Διαβάστε επίσης:

Καλέστε μας