BLOG

Αυχενική Σπονδυλική Στένωση

Αυχενική Στένωση – Σπονδύλωση

Τι είναι η Αυχενική Σπονδυλική Στένωση;

Η αυχενική σπονδυλική στένωση είναι ένας ευρύς όρος που αναφέρεται σε μια σειρά συμπτωμάτων που μπορεί να προκύψουν από τη στένωση του σπονδυλικού σωλήνα στον αυχένα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία, σε τραυματισμό ή σε εκφύλιση.

Ο σπονδυλικός σωλήνας είναι μια μακριά σήραγγα, ένα μακρύ κανάλι μέσα στο οποίο κατέρχεται η συνέχεια της εγκεφαλικής ουσίας ως νωτιαίος μυελός από το επίπεδο της σύνδεσης των αυχενικών σπονδύλων με το κεφάλι έως το επίπεδο της σύνδεσης με την λεκάνη. Έτσι αυτό το οστέινο αυτό κανάλι περιέχει και προστατεύει το νωτιαίο μυελό και τις ρίζες των νεύρων. Όταν ο δίαυλος αυτός στενεύει, ο νωτιαίος μυελός και οι ρίζες των νεύρων μπορεί να συμπιεστούν. Όταν συμβαίνει στην περιοχή του αυχένα τότε μιλάμε για την αυχενική σπονδυλική στένωση.

Τι προκαλεί την αυχενική σπονδυλική στένωση;

Η αυχενική σπονδυλική στένωση μπορεί να είναι το σταδιακό αποτέλεσμα της γήρανσης και της “φθοράς” της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί επίσης να συμβεί ως αποτέλεσμα μιας γενετικής προδιάθεσης.

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος χάνει λόγω της φυσικής φθοράς του οργανισμού  μεγάλο μέρος της περιεκτικότητάς του σε νερό (“αφυδάτωση” ). Ως αποτέλεσμα, οι δίσκοι μειώνονται σε ύψος και μετατοπίζονται  προς το σπονδυλικό κανάλι και το μεσοσπονδύλιο τρήμα.

Οι οπίσθιες αρθρώσεις (οι μικρές αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης που συγκρατούν τα σπονδυλικά σώματα μαζί) και οι σύνδεσμοι επίσης υφίστανται πάχυνση και σκλήρυνση και περιορίζουν περαιτέρω τον σπονδυλικό σωλήνα και τα μεσοσπονδύλια τρήματα.

Επίσης ευνοείτε η ανάπτυξη οστικών προσεκβολών, τα λεγόμενα οστεόφυτα συμπιέζοντας τα νεύρα ή το νωτιαίο μυελό.

Η σπονδυλολίσθηση, η ολίσθηση δηλαδή προς τα εμπρός ενός σπονδυλικού οστού («σπόνδυλος»)  πάνω σε ένα άλλο, μπορεί επίσης να συμβεί και να οδηγήσει σε συμπίεση.

Το τελικό αποτέλεσμα του συνόλου αυτών των δομικών αλλαγών είναι η διαταραχή της στηρικτικής ικανότητας της σπονδυλικής στήλης και συμπίεση των ευαίσθητων νευρικών δομών, του νωτιαίου μυελού δηλαδή και των νεύρων.

Συμπτώματα

  • Πόνος στο χέρι ή στο χέρι
  • Διαταραχή ισορροπίας και βάδισης
  • Διαταραχή του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης
  • Αστάθεια
  • Έλλειψη συντονισμού
  • Αυχεναλγία
  • Πόνος στον ώμο
  • Αδυναμία στα άνω ή τα κάτω άκρα

Τα συμπτώματα της  αυχενικής σπονδυλικής στένωσης μπορεί να είναι από πολύ ήπια ή και καθόλου ακόμη και όταν υπάρχει σημαντική στένωση. Ωστόσο, μια ξαφνική ή σοβαρή δύναμη, όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ή πτώση, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα σε έναν ασθενή με προϋπάρχουσα αυχενική στένωση, με αποτέλεσμα τραυματισμό του νωτιαίου μυελού και αυχενική μυελοπάθεια που εμφανίζεται με πολύ σοβαρές νευρολογικές διαταραχές.

Η αυχενική σπονδυλική στένωση μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα:

  • Εάν τα νωτιαία νεύρα πιέζονται έντονα, μπορεί να εμφανιστεί ριζοπάθεια και ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει συνεχή πόνο στο χέρι, καθώς και μούδιασμα και αδυναμία.

Όταν τα μεσοσπονδύλια νευρικά τρήματα ( σημεία εξόδου των νευρικών ριζών) μειώνονται σε μέγεθος λόγω της μείωσης του διαθέσιμου χώρου, τα νεύρα αντιδρούν στην πίεση με οίδημα λόγω ερεθισμού. Αυτό προκαλεί περαιτέρω πίεση και φλεγμονή των νεύρων.

  • Η συμπίεση του νωτιαίου μυελού μπορεί να οδηγήσει σε μυελοπάθεια. Αυτή είναι μια μη αναστρέψιμη βλάβη με αποτέλεσμα την μυϊκή αδυναμία που οδηγεί σε απώλεια μυϊκού ιστού από τους μυς των χεριών, προκαλεί δηλαδή ατροφία των χεριών και μερικές φορές των ποδιών. Συχνά αναπτύσσονται προβλήματα ισορροπίας, στάσης και βάδισης, καθώς και διαταραχές στην κένωση του εντέρου και της ουροδόχου κύστεως.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Για να προσδιορίσετε την αιτία των συμπτωμάτων σας, ο νευροχειρουργός μπορεί να χρειαστεί  αρκετές απεικονιστικές εξετάσεις. Σε αυτές συνήθως περιλαμβάνονται η αξονική (CT) και η μαγνητική τομογραφία (MRI) του αυχένα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις επίσης μπορεί να είναι χρήσιμη μία CT μυελογραφία.

Τα προβλήματα των ώμων συχνά συγχέονται με τον πόνο λόγω πίεσης στις ρίζες των νεύρων και μπορεί να χρειαστεί επιπλέον έλεγχος για παθήσεις του της περιοχής του ώμου.

Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;

Η αυχενική σπονδυλική στένωση πάντα αντιμετωπίζεται αρχικά συντηρητικά ενώ η αυχενική μυελοπάθεια πάντα μόνο χειρουργικά.

Φαρμακευτική αγωγή

Συνήθως χορηγούνται  φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής . Μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταπραϋντικά όπως η παρακεταμόλη και η κωδεΐνη. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDS) όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση του πόνου καθώς και για τη μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος.

Στην περίπτωση που ο πόνος και τα συμπτώματα επιδεινώνονται τη λύση δίνει η χειρουργική επέμβαση.

Διαβάστε Επίσης:

Καλέστε μας