BLOG

Σύνδρομο Αποτυχημένου Χειρουργείου

Σύνδρομο αποτυχημένου χειρουργείου

Failed Back Surgery Syndrome

Πριν υποβληθείτε σε εκλεκτική χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη, θα πρέπει να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους και οφέλη. Όλοι οι τύποι χειρουργικής επέμβασης έχουν κάποιο επίπεδο δυνητικού κινδύνου. Ορισμένοι τύποι χειρουργικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποτυχίας άν υπολογιστεί το σύνδρομο αποτυχημένου χειρουργείου. Η κατανόηση των κινδύνων σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μια εμπεριστατωμένη επιλογή σχετικά με τον τύπο χειρουργικής επέμβασης που πρέπει να επιλέξετε για τη θεραπεία της κατάστασης της σπονδυλικής στήλης σας.

Το FBSS είναι ένας γενικευμένος όρος. Χρησιμοποιείται για την περιγραφή της κατάστασης των ασθενών που είχαν ανεπιτυχή χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη. Συγκεκριμένα, ο όρος ισχύει όταν η χειρουργική επέμβαση της σπονδυλικής στήλης δεν έχει ανακουφίσει το αρχικό πρόβλημα. Επιπλέον όταν η επέμβαση έχει δημιουργήσει άλλα, πιο σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα τη συνέχιση ή την επιδείνωση του πόνου.

Τι είναι το Σύνδρομο Αποτυχημένου Χειρουργείου;

Εκτιμάται ότι έως και το 40% των ασθενών που υποβάλλονται σε παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση ανοικτής πλάτης εμφάνισαν το σύνδρομο αποτυχημένου χειρουργείου. Το οποίο οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, το FBSS τείνει να εμφανίζεται συχνότερα στην οσφυϊκή περιοχή από ό,τι στην αυχενική (άνω) περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Επιπλέον, ο κίνδυνος ανάπτυξης FBSS είναι πολύ υψηλότερος μετά από μια διαδικασία ανοικτής σπονδυλικής σύντηξης. Ενώ όχι τόσο υψηλός σε μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική.

Με βάση τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν μέχρι σήμερα από Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η μόνη επιστημονικά βάσιμη δήλωση που μπορεί να γίνει σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου είναι ότι η πιθανότητα αυξάνει με την επεμβατικότητα της χειρουργικής μεθόδου στη σπονδυλική στήλη. Επί του παρόντος, η λιγότερο επεμβατική μορφή χειρουργικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση της σπονδυλικής στήλης για τη θεραπεία των εκφυλιστικών καταστάσεων της σπονδυλικής στήλης, για την οποία μπορεί να ενημερωθείτε από το γιατρό.

Συμπτώματα

Συνεχιζόμενος ή χρόνιος πόνος
Νέες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης
Πόνος πάνω ή κάτω από το επίπεδο θεραπείας της σπονδυλικής στήλης
Περιορισμένη κινητικότητα
Αδυναμία ανάρρωσης
Πόνος στον λαιμό, την πλάτη ή τα πόδια
Οξύς πόνος (σαν “μαχαιριά”) στα άκρα
Ακινησία αρθρώσεων
Σπασμοί
Ανησυχία
Κατάθλιψη
Εξάρτηση από παυσίπονα φάρμακα

Ποιοι παράγοντες υπάρχουν;

Ενώ το σύνδρομο αποτυχημένου χειρουργείου δεν αναπτύσσεται πάντα μετά από χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτής της κατάστασης, όπως:

Αδυναμία σωστής αναγνώρισης της πάθησης

Οι χειρουργοί που βλέπουν περιορισμένο αριθμό ασθενών με εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης είναι λιγότερο έμπειροι και ειδικευμένοι στη διάγνωση και θεραπεία αυτών των παθήσεων. Έτσι όταν προσδιορίζεται η υποκείμενη αιτία της πάθησης, ένας σχετικά άπειρος χειρουργός μπορεί να προσπαθήσει να συσχετίσει το πρότυπο πόνου ενός ασθενούς με μια συγκεκριμένη περιοχή εκφυλισμού στην σπονδυλική στήλη. Ωστόσο, η διαδικασία της ακριβούς διάγνωσης δεν είναι πάντα τόσο απλή. Επιπλέον, άλλες πηγές πόνου, όπως η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που είναι πολύ παρόμοια. Ως εκ τούτου, συχνά λανθασμένα αποδίδονται σε εκφυλιστικές συνθήκες σπονδυλικής στήλης. Με βάση μια λανθασμένη διάγνωση, ένας χειρούργος μπορεί να εκτελέσει χειρουργική επέμβαση σε λάθος επίπεδο της σπονδυλικής στήλης. Ή ακόμα να θεραπεύσει λανθασμένα την κατάσταση, οδηγώντας στο σύνδρομο αποτυχημένου χειρουργείου.

Αποτυχία επαρκούς αποσυμπίεσης ρίζας νεύρου ή άλλης αντιμετώπισης της κατάστασης 

Ένα τεχνικό σφάλμα εκ μέρους ενός χειρουργού, όπως αφήνοντας πίσω ένα θραύσμα οστού ή κάποιο υλικό κήλης που πιέζει μια ρίζα ή το νωτιαίο μυελό, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο που συνεχίζεται ή επιδεινώνεται μετά από τη χειρουργική επέμβαση.

Σφάλμα σύντηξης της σπονδυλικής στήλης 

Ο στόχος μιας παραδοσιακής επέμβασης σύντηξης σπονδυλικής στήλης είναι η ανακούφιση της συμπίεσης των νεύρων. Αυτό με την αφαίρεση ενός κατεστραμμένου δίσκου και τη σταθεροποίηση των γειτονικών σπονδύλων με μοσχεύματα οστών ή εμφυτεύματα που είναι φυσικά ενισχυμένα καθώς το σώμα αναρρώνει μετά από χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί επιτυχώς ο πόνος του αυχένα ή της πλάτης μέσω της σύντηξης σπονδυλικής στήλης, ο χειρουργός πρέπει πρώτα να προσδιορίσει με ακρίβεια την πηγή του πόνου του ασθενούς. Επιπλέον, κάθε ασθενής θεραπεύεται με διαφορετικό ρυθμό. Επειδή η σπονδυλική σύντηξη ακολουθείται από τη φυσική διαδικασία επούλωσης, μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες για να επιτευχθεί μια σταθερή σύντηξη σε ορισμένους ασθενείς, ενώ δεν ολοκληρώνεται πλήρως σε άλλους.

Μετάπτωση των εμφυτευμάτων 

Μερικές φορές, ένα εμφύτευμα μπορεί να αλλάξει θέση αφού τοποθετηθεί από έναν χειρούργο. Αυτό συμβαίνει συχνότερα κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Πριν η διαδικασία επούλωσης του σώματος προχωρήσει στο σημείο που το εμφύτευμα έχει στερεωθεί σταθερά στους σπονδύλους. Ένα εμφύτευμα που έχει απομακρυνθεί από το προοριζόμενο σημείο του θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό -ή τελείως αναποτελεσματικό- στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Επιπλέον, αν ένα μετατοπισμένο εμφύτευμα συμπιέζει ευαίσθητο νευρικό ιστό, μπορεί να δημιουργήσει μια νέα οδυνηρή κατάσταση στη σπονδυλική στήλη.

Ο σχηματισμός ουλής 

Ως μέρος της φυσικής διαδικασίας επούλωσης, το σώμα σχηματίζει ζώνες ουλώδους ιστού μετά από οποιαδήποτε μορφή διαταραχής των ιστών, όπως είναι η χειρουργική επέμβαση σπονδυλικής στήλης. Αυτές οι ινώδεις συμφύσεις μπορούν δυνητικά να δεσμεύσουν μια ρίζα νεύρου, με αποτέλεσμα μια κατάσταση που ονομάζεται επισκληρίδιος ίνωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μετεγχειρητικό πόνο και FBSS.

Νευρική βλάβη 

Η αποσυμπίεση μιας ρίζας του νεύρου μέσω της χειρουργικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη προκαλεί συνήθως προσωρινή φλεγμονή. Μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο πόνο έως ότου υποχωρήσει η φλεγμονή. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί βλάβη των νεύρων, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα όπως ο χρόνιος πόνος και η αδυναμία σε ορισμένες ομάδες μυών.

Ποια η κατάλληλη θεραπεία;

Παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση ανοικτής σπονδυλικής στήλης

Οι ανοικτές επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης κυριαρχούσαν παραδοσιακά στον τομέα της ορθοπεδικής χειρουργικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη. Ωστόσο, λόγω της προόδου και της ανάπτυξης στον ιατρικό τομέα, οι σημερινοί ασθενείς έχουν μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση για τη θεραπεία της FBSS με τη μορφή ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη.

Ελάχιστα Επεμβατική χειρουργική επέμβαση

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση σπονδυλικής στήλης που εκτελείται από το γιατρό είναι συχνά η κλινικά κατάλληλη πρώτη επιλογή. Έναντι της παραδοσιακής χειρουργικής επέμβασης ανοικτής σπονδυλικής στήλης για την αντιμετώπιση εκφυλιστικών καταστάσεων της σπονδυλικής στήλης, η οποία γενικά απαιτεί μεγάλες τομές και περισσότερη παρέμβαση στους μύες για να παρέχουν στους χειρουργούς επαρκή πρόσβαση στη σπονδυλική στήλη. Αντίθετα, η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη εκτελείται χρησιμοποιώντας τεχνικές μικρής τομής. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι διαδικασίες είναι πολύ λιγότερο επεμβατικές από την παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική επέμβαση και έχουν μικρότερο χρόνο ανάρρωσης.

Σε σύγκριση με την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση ανοικτής σπονδυλικής στήλης, η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση της σπονδυλικής στήλης έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει στους ασθενείς αρκετά βασικά πλεονεκτήματα:
Χαμηλότερος κίνδυνος μόλυνσης και άλλων επιπλοκών
Ελάχιστη ζημιά στο περιβάλλον οστούν, μυ και μαλακό ιστό
Λιγότερο πόνο και ουλές με ευκολότερη και ταχύτερη ανάρρωση

Προσφέρουμε βελτιωμένη εμπειρία ασθενών, επιτρέποντάς σας να αποφύγετε το κόστος που σχετίζεται με το νοσοκομείο. Ένώ έπειτα μπορείτε να επιστρέψετε στη ζωή σας και τα πράγματα που απολαμβάνετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το σύνδρομο αποτυχημένου χειρουργείου δεν περιορίζεται σε μία συγκεκριμένη κατάσταση της σπονδυλικής στήλης. Για αυτό θα πρέπει τα μεμονωμένα συμπτώματα και το ιστορικό κάθε ασθενούς να αναθεωρηθούν διεξοδικά και να διαγνωσθούν κατάλληλα για να προσδιοριστεί η καλύτερη πορεία θεραπείας.

Πρωτού συμφωνήσετε σε κάποια σημαντικά επεμβατική διαδικασία, επικοινωνήστε με το γιατρό για να μάθετε περισσότερα για τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Αν νομίζετε ότι έχετε σημάδια της πάθησης, ή θα θέλατε διευκρινήσεις για υποψίες που μπορεί να έχετε, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Σίγουρα μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της υγείας σας. Όπως και να απαλλαγείτε σε μεγάλο βαθμό μια για πάντα από τους ενοχλητικούς και καθηλωτικούς πόνους.

Διαβάστε επίσης:

Καλέστε μας