BLOG

Συμπιεσμένο Νεύρο

Συμπιεσμένο νεύρο

Εάν έχετε βιώσει οποιοδήποτε πόνο στο λαιμό ή την πλάτη σας, πιθανότατα έχετε ακούσει τον όρο “πιασμένο νεύρο”. Ένα πιασμένο νεύρο είναι συχνά το αποτέλεσμα οποιουδήποτε τύπου εκφυλιστικής πάθησης που προκαλεί πόνο και άλλα συμπτώματα. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο περιστατικό για τους περισσότερους ανθρώπους σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Ένα πιασμένο νεύρο όμως μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί επειδή υπάρχουν τόσες πολλές πιθανές αιτίες συμπίεσης νεύρων.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε όταν αρχίσετε να αναπτύσσετε πόνο που πιστεύετε ότι προέρχεται από συμπιεσμένο νεύρο είναι να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με το γιατρό. Εάν διαγνωστεί έγκαιρα, ίσως μπορείτε να βρείτε ανακούφιση από τον πόνο μετά από αρκετές εβδομάδες ή μήνες συντηρητικής θεραπείας. Διαβάστε παρακάτω για το τι προκαλεί ένα συμπιεσμένο νεύρο και μερικά προειδοποιητικά σημάδια που θα πρέπει να γνωρίζετε για να ξέρετε αν πρέπει ή όχι να δείτε έναν γιατρό.

Τι είναι τα νεύρα;

Ως μέρος του νευρικού συστήματος του σώματος, τα νεύρα ξεχωρίζουν από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό για να φέρουν οδηγίες σε κάθε περιοχή του σώματος. Ουσιαστικά, τα νεύρα είναι σαν τα ηλεκτρικά καλώδια που επιτρέπουν σήματα να ταξιδεύουν από τον εγκέφαλο στον νωτιαίο μυελό και από εκεί στα όργανα και τα άκρα και ξανά πίσω.

Τα νεύρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού είναι μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενώ τα νεύρα που “φεύγουν” πέρα από τη σπονδυλική στήλη σε άλλες περιοχές του σώματος ονομάζονται περιφερικά νεύρα. Τα περιφερικά νεύρα προέρχονται από τις ρίζες των νεύρων που εξέρχονται από το νωτιαίο μυελό. Στη συνέχεια διακλαδίζονται για να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα. Τα νεύρα επιτρέπουν στους μυς να κινηθούν, άλλα περνούν επίσης στο δέρμα, παρέχοντας την αισθητικότητα.

Τι είναι ένα συμπιεσμένο νεύρο;

Είναι ένα νεύρο υπό πίεση, η οποία προέρχεται συχνά από τα γύρω οστά ή τους μαλακούς ιστούς. Ένα νεύρο υπό πίεση θα χάσει την ικανότητά του να φέρει ακριβή σήματα. Τα διακριτικά σήματά του μπορούν να προκαλέσουν μια ποικιλία αισθήσεων στο σώμα.

Για παράδειγμα, όταν ένα νεύρο πιέζεται μπορεί να πυροδοτήσει “παραπλανητικά” το αίσθημα του πόνου. Η συμπίεση μπορεί επίσης να περιορίσει την ικανότητα του νεύρου να ελέγχει τους μυς που εξυπηρετεί.

Ένα από τα πιο κοινά σημεία να συμβεί είναι εντός της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλική στήλη περιβάλλει τις ρίζες των νεύρων που απλώνονται σε ολόκληρο το σώμα, ελέγχοντας τις μυϊκές κινήσεις και τις αισθήσεις. Αυτές οι ρίζες των νεύρων είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στο να πιέζονται μέσα στο σπονδυλικό σωλήνα.

Συμπιεσμένο Νεύρο: Αίτια

Οι παράγοντες που αποτελούν τα κύρια αίτια συμπίεσης των νεύρων είναι:

  • Δισκοκήλη
  • Οστεοαρθρίτιδα
  • Ανάπτυξη οστεοφύτων
  • Mη ευθυγραμμισμένοι σπόνδυλοι

Ποια τα αρχικά συμπτώματα;

Όταν ένα νεύρο πιέζεται, τα αρχικά σας συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τοπικό πόνο. Ωστόσο, ένα νωτιαίο νευρικό νεύρο μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνους και αισθήσεις που απέχουν πολύ από το σημείο πίεσης. Τα συμπτώματα που προκύπτουν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ακριβή θέση του προβλήματος. Πολλοί άνθρωποι συνδέουν ένα συμπιεσμένο νεύρο στο λαιμό ή στην πλάτη με τοπικό πόνο κοντά στην πηγή της συμπίεσης.

Η συμπίεση όμως των νεύρων μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει την εμφάνιση συμπτωμάτων σε διαφορετικά, φαινομενικά άσχετα μέρη του σώματος. Αυτό μπορεί μερικές φορές να κάνει τη διάγνωση δύσκολη, καθώς τα οδυνηρά συμπτώματα εμφανίζονται σε περιοχές μακριά από τη σπονδυλική στήλη.

Επίσης, μπορεί να δημιουργηθεί δυσφορία που ταξιδεύει κατά μήκος του προσβεβλημένου νεύρου. Για παράδειγμα, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια, μυϊκή αδυναμία στο άνω μέρος του σώματος και άλλα παρόμοια συμπτώματα. Μια πιεσμένη ρίζα νεύρου στην αυχενική περιοχή της σπονδυλικής στήλης μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο λαιμό, τους ώμους, τους δικέφαλους μυς, τους βραχίονες, τα χέρια και τα δάχτυλα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στις διάφορες μυϊκές ομάδες του άνω μέρους του σώματος.

Ομοίως, ένα πιεσμένο νεύρο στην οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πόνου χαμηλά στην πλάτη. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους συμπίεσης του οσφυϊκού νεύρου είναι ο ερεθισμός του ισχιακού νεύρου. Αυτό το νεύρο είναι το μακρύτερο και παχύτερο στο σώμα. Εκτείνεται από τη βάση του νωτιαίου μυελού προς τα κάτω μέσω του σώματος και είναι απολύτως απαραίτητο για την κατώτερη κίνηση του σώματος.

Ισχιακό Νεύρο

Το ισχιακό νεύρο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην υπερβολική πίεση. Ο σπονδυλικός εκφυλισμός είναι πολύ συνηθισμένος στο κάτω μέρος της πλάτης, όπου η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι εξαιρετικά εύκαμπτη, αλλά επίσης υπεύθυνη για την υποστήριξη του βάρους του σώματος. Με την πάροδο του χρόνου, μια δισκοκήλη, εμφάνιση σπονδυλικής αρθρίτιδας και άλλων καταστάσεων μπορεί να συμπιέσουν το ισχιακό νεύρο.

Ο πόνος μπορεί να εκτείνεται κατά μήκος του νεύρου ή να προκαλέσει μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αδυναμία και άλλα συμπτώματα στο κάτω μέρος του σώματος. Αυτή η συλλογή συμπτωμάτων αναφέρεται συχνά ως ισχιαλγία. Η ισχιαλγία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς τα συμπτώματα ενός πιεσμένου νεύρου μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το νεύρο που επηρεάζεται.

Σημάδια Νευρικής Βλάβης

Αν ένα νεύρο υπομένει σταθερή πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξηθεί ο πόνος και η μυϊκή αδυναμία. Μπορεί επίσης να υπάρξει απώλεια αντανακλαστικών, επιδεξιότητας και αισθητικότητας στην πληγείσα περιοχή, καθώς και εξασθένιση (ατροφία) των προσβεβλημένων μυών.

Ένα πιεσμένο νεύρο μπορεί επίσης να εμποδιστεί από τη λήψη των κατάλληλων θρεπτικών ουσιών. Έτσι, η νευρική ίνα μπορεί τελικά να πεθάνει και να χάσει την ικανότητά της να μεταδίδει τα κατάλληλα ερεθίσματα. Όταν αρκετές ίνες του νεύρου σταματούν να λειτουργούν, μπορεί να αισθάνεστε μουδιασμένο το δέρμα σας ή ένας μυς μπορεί να σταματήσει να συστέλλεται σωστά.

Διαβάστε επίσης:

Καλέστε μας