BLOG

Ισχιαλγία

Ισχιαλγία

Τι είναι η ισχιαλγία;

Η ισχιαλγία περιγράφει μια συλλογή συμπτωμάτων που μπορεί να προκύψουν από τη συμπίεση του ισχιακού νεύρου. Αυτό το νεύρο είναι το μεγαλύτερο και μακρύτερο στο σώμα, που εκτείνεται από τη βάση της σπονδυλικής στήλης μέχρι τα πόδια. Η συμπίεση των ισχιακών νεύρων μπορεί να οδηγήσει σε πόνο που ξεκινάει στο κάτω μέρος της πλάτης και αντανακλάται στους γλουτούς και τα πόδια. Χαρακτηρίζεται επίσης από άλλα συμπτώματα όπως καύση, κράμπες, μυϊκή αδυναμία, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα. Εμφανίζεται γενικά στη μία πλευρά του σώματος, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τις δύο πλευρές.

Το ισχιακό νεύρο έχει πάχος περίπου 2 εκατοστά και αποτελείται από πολλαπλές δέσμες νεύρων. Η συμπίεση προκαλείται συχνά από μία δισκοκήλη ή ένα οστεόφυτο, συνήθως στην περιοχή όπου το νεύρο εξέρχεται από τη σπονδυλική στήλη στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας (κάτω μέρος της πλάτης).

Οι περισσότερες μέθοδοι θεραπείας για την ισχιαλγία είναι μη χειρουργικές. Αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν σύντομες περιόδους ανάπαυσης, εξειδικευμένες ασκήσεις και διατάσεις, φυσική θεραπεία και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι συντηρητικές θεραπείες παρέχουν μόνο προσωρινή ανακούφιση. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι ασθενείς να σκέφτονται τη χειρουργική επέμβαση ως επιλογή. Σήμερα, η ισχιαλγία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες της σπονδυλικής. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι διαδικασίες καθιστούν περιττά τα επεμβατικά χειρουργεία πλάτης.

Ποια τα αίτια;

Η ισχιαλγία, όντας μια μορφή νευρικής δυσλειτουργίας (περιφερική νευροπάθεια), προκύπτει όταν υπάρχει συμπίεση ή βλάβη του ισχιακού νεύρου. Το ισχιακό νεύρο ξεκινά από την σπονδυλική στήλη και φτάνει μέχρι το πίσω μέρος κάθε ποδιού. Είναι υπεύθυνο για την αισθητικότητα στο πίσω μέρος του μηρού, στο κάτω τμήμα του ποδιού και στο πέλμα.

Εμφανίζεται συχνότερα λόγω της πίεσης που ασκείται στο ισχιακό νεύρο που προκαλείται από μια εκφυλιστική πάθηση της σπονδυλικής στήλης, όπως μια δισκοκήλη, ένα προβαλλόμενο ή προπτωτικό δίσκο ή ένα οστεόφυτο. Η πάθηση συχνά χαρακτηρίζεται ως ριζοπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι ο κατεστραμμένος δίσκος ή η υπερβολική ανάπτυξη του οστού συμβαίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να ασκεί πίεση στη ρίζα του νεύρου.

Επίσης, μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό, συμπεριλαμβανομένου κατάγματος της λεκάνης ή τραύματος στους γλουτούς ή το μηρό. Ένας άλλος παράγοντας θα μπορούσε να είναι η παρατεταμένη εξωτερική πίεση στο νεύρο και η πίεση στο νεύρο από τις κοντινές ανατομικές δομές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μυών. Η ισχιαλγία μπορεί επίσης να προκύψει σε περιπτώσεις «παγίδευσης» νεύρων, όπου προκαλείται πίεση στο νεύρο όπου περνά μέσα από ένα άνοιγμα μεταξύ δύο σπονδύλων στην έξοδό του από τη σπονδυλική στήλη. Τα συμπτώματα που θα προκύψουν είναι αποτελέσμα της παρεμπόδισης της διαβίβασης των κατάλληλων κινητικών και αισθητήριων μηνυμάτων κατά μήκος του νεύρου.

Ασθένειες που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα, όπως ο διαβήτης, μπορεί να βλάψουν πολλά διαφορετικά νεύρα, συμπεριλαμβανομένου του ισχιακού νεύρου. Το ισχιακό νεύρο μπορεί επίσης να βλάπτεται από την πίεση ενός όγκου, μιας κύστης ή από αιμορραγία στη λεκάνη.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την ισχιαλγία περιλαμβάνουν:

• Aλλαγές στην αίσθηση
• Μούδιασμα
• Μυρμήγκιασμα
• Πόνο στους γλουτούς, στα πόδια ή / και στα πέλματα

Η ισχιαλγία μπορεί επίσης να προκαλέσει αδυναμία στα πόδια και τα γόνατα και σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει απώλεια κινητικότητας. Σε πολλές περιπτώσεις, επηρεάζει μόνο τη δεξιά ή την αριστερή πλευρά του σώματος, αλλά μπορεί να εμφανιστεί αμφοτερόπλευρα.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση; Χρειάζονται ασκήσεις και φυσικοθεραπεία;

Η θεραπεία συνήθως σε πρώτο στάδιο βασίζεται σε συντηρητικές μεθόδους καθ’ υπόδειξη του γιατρού. Ωστόσο αν ο πόνος παραμένει και ο ασθενής δεν βρίσκει ανακούφιση μέσω αυτών, συνίσταται η χειρουργική επέμβαση.
Πρωτού συμφωνήσετε σε κάποια σημαντικά επεμβατική διαδικασία, επικοινωνήστε με το γιατρό για να μάθετε περισσότερα για τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, με μικρότερο ρίσκο επιπλοκής και μικρότερο χρόνο ανάρρωσης. Αν νομίζετε ότι έχετε σημάδια της πάθησης, ή θα θέλατε διευκρινήσεις για υποψίες που μπορεί να έχετε, σας προτείνουμε να μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Σίγουρα μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της υγείας σας και να απαλλαγείτε σε μεγάλο βαθμό μια για πάντα από τους ενοχλητικούς και καθηλωτικούς πόνους.

Διαβάστε επίσης:
Καλέστε μας