BLOG

Νευραλγία Τριδύμου

Νευραλγία τριδύμου

Τι είναι η νευραλγία του τριδύμου;

Η νευραλγία του τριδύμου είναι μια κατάσταση χρόνιου πόνου που επηρεάζει το νεύρο του τριδύμου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αίσθηση στο πρόσωπο. Εάν έχετε νευραλγία του τριδύμου, ακόμα και η ήπια διέγερση του προσώπου σας –όπως από το βούρτσισμα των δοντιών σας ή το ξύρισμα- μπορεί να προκαλέσει πόνο. Μπορεί να βιώσετε αρχικά σύντομες, ήπιες εκδηλώσεις. Αλλά η νευραλγία του τριδύμου μπορεί να προχωρήσει και να προκαλέσει μακρύτερες, πιο συχνές περιόδους άγχους. Η νευραλγία του τριδύμου επηρεάζει τις γυναίκες πιο συχνά από τους άνδρες και είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Λόγω της ποικιλίας των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών, η νευραλγία του τριδύμου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε καταδικασμένοι σε μια ζωή πόνου. Οι γιατροί συνήθως μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τη νευραλγία του τριδύμου με φάρμακα, ενέσεις ή χειρουργικές επεμβάσεις.

Συμπτώματα

• Επεισόδια από σοβαρό πόνο που “μοιάζει με ηλεκτροπληξία”

• Αυθόρμητες εκδηλώσεις πόνου

• Περιπτώσεις πόνου που διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά

• Πόνοι που διαρκούν ημέρες, εβδομάδες, μήνες ή περισσότερο

• Αίσθημα καύσου

• Πόνος στις περιοχές που τροφοδοτούνται από το νεύρο του τριδύμου, συμπεριλαμβανομένου του μάγουλου, της γνάθου, των δοντιών, των ούλων, των χειλιών, ή λιγότερο συχνά το μάτι και το μέτωπο

• Πόνος που επηρεάζει τη μία πλευρά του προσώπου κάθε φορά, αν και σπάνια μπορεί να επηρεάσει και τις δύο πλευρές του προσώπου. Ο πόνος επικεντρώνεται σε ένα σημείο ή εξαπλώνεται σε ένα ευρύτερο μοτίβο.

• Εκδηλώσεις πόνου που γίνονται πιο συχνές και έντονες με την πάροδο του χρόνου

Ποια τα βασικά αίτια;

Στη νευραλγία του τριδύμου, η λειτουργία του νεύρου διακόπτεται. Συνήθως, το πρόβλημα είναι η επαφή μεταξύ ενός φυσιολογικού αιμοφόρου αγγείου –στην περίπτωση αυτή, μιας αρτηρίας ή μιας φλέβας– και του νεύρου του τριδύμου στη βάση του εγκεφάλου σας. Αυτή η επαφή ασκεί πίεση στο νεύρο και προκαλεί δυσλειτουργία. Η νευραλγία του τριδύμου μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της γήρανσης ή μπορεί να σχετίζεται με σκλήρυνση κατά πλάκας ή με παρόμοια διαταραχή που βλάπτει το περίβλημα της μυελίνης που προστατεύει ορισμένα νεύρα. Η νευραλγία του τριδύμου μπορεί επίσης να προκληθεί από έναν όγκο που συμπιέζει το νεύρο του τριδύμου. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν νευραλγία του τριδύμου λόγω κάκωσης του εγκεφάλου ή άλλων ανωμαλιών. Σε άλλες περιπτώσεις εντάσσονται οι χειρουργικοί τραυματισμοί, το εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμός στο πρόσωπο.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Ο γιατρός θα διαγνώσει τη νευραλγία του τριδύμου κυρίως με βάση την περιγραφή του πόνου σας, συμπεριλαμβανομένων:

• Τύπος. Ο πόνος που σχετίζεται με τη νευραλγία του τριδύμου είναι ξαφνικός και σύντομος.

• Θέση. Τα μέρη του προσώπου σας που επηρεάζονται από τον πόνο θα ενημερώσουν το γιατρό εάν εμπλέκεται το νεύρο του τριδύμου.

• Καταστάσεις που προκαλούν τον πόνο. Ο πόνος που σχετίζεται με τη νευραλγία του τριδύμου συνήθως προκαλείται από την ελαφρά διέγερση των μάγουλών σας, όπως από το να τρώτε, να μιλάτε ή ακόμα και από τον δροσερό αέρα.

Ο γιατρός σας μπορεί να διεξάγει πολλές εξετάσεις για τη διάγνωση της νευραλγίας του τριδύμου, συμπεριλαμβανομένων:

• Νευρολογική εξέταση.

• Μαγνητική απεικόνιση (MRI).

Ο πόνος του προσώπου σας μπορεί να οφείλεται σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις, οπότε είναι σημαντική η ακριβής διάγνωση. Ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει πρόσθετες εξετάσεις για να αποκλείσει άλλους συνυπάρχοντες παθογενετικούς μηχανισμούς.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση; Ποιο φάρμακο πρέπει να πάρω και τι οδηγίες δίνονται;

01. Φάρμακα. Για τη θεραπεία της νευραλγίας του τριδύμου, ο γιατρός σας συνήθως θα συνταγογραφήσει φάρμακα για να μειώσει ή να εμποδίσει τα σήματα πόνου που στέλνονται στον εγκέφαλο.

02. Χειρουργική επέμβαση, 
όπως:

• Μικροαγγειακή αποσυμπίεση. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση των αιμοφόρων αγγείων που έρχονται σε επαφή με τη ρίζα του τριδύμου για να σταματήσει τη δυσλειτουργία. Κατά τη διάρκεια της μικροαγγειακής αποσυμπίεσης, ο γιατρός κάνει μια τομή πίσω από το αυτί. Στη συνέχεια, μέσα από μια μικρή τρύπα στο κρανίο, ο χειρουργός μετακινεί τις αρτηρίες που έρχονται σε επαφή με το νεύρο του τριδύμου μακριά από το νεύρο και τοποθετεί ένα μαλακό υλικό μεταξύ του νεύρου και των αρτηριών. Εάν μια φλέβα συμπιέζει το νεύρο, ο χειρουργός μπορεί να την αφαιρέσει.

• Στερεοτακτική ακτινοχειρουργική εγκεφάλου (μαχαίρι Gamma). Σε αυτή τη διαδικασία, ένας χειρουργός κατευθύνει μια επικεντρωμένη δόση ακτινοβολίας στη ρίζα του τριδύμου νεύρου. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί ακτινοβολία για να βλάψει το νεύρο του τριδύμου και να μειώσει ή να εξαλείψει τον πόνο. Η ανακούφιση γίνεται σταδιακά και μπορεί να διαρκέσει έως και ένα μήνα. Η στερεοτακτική ραδιοχειρουργική του εγκεφάλου είναι επιτυχής στην εξάλειψη του πόνου για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Εάν εμφανιστεί πόνος, η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί. Το μούδιασμα προσώπου μπορεί να είναι παρενέργεια.
Άλλες διαδικασίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της νευραλγίας του τριδύμου, όπως ριζοτομία. Σε μια ριζοτομία, ο χειρουργός σας καταστρέφει τις νευρικές ίνες για να μειώσει τον πόνο, και αυτό προκαλεί κάποια μούδιασμα προσώπου. Οι τύποι ριζοτομής περιλαμβάνουν:

• Έγχυση γλυκερόλης

• Συμπίεση με μπαλόνι

• Διαδερμική νευρόλυση με ραδιοσυχνότητες

Διαβάστε επίσης:
Καλέστε μας