Σκολίωση

Σκολίωση

Τι είναι η σκολίωση;

Η σκολίωση είναι η παρουσία ανώμαλης καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης. Η σκολίωση μπορεί να επηρεάσει τις αυχενικές, θωρακικές και οσφυϊκές περιοχές της σπονδυλικής στήλης. Οι καμπύλες, που στρέφονται προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά, συχνά εμφανίζονται σε σχήμα S ή C. Αυτές οι καμπυλώσεις μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως μη δομικές – δηλαδή η καμπύλη είναι προσωρινή και η σπονδυλική στήλη είναι δομικά φυσιολογική, και δομικές – πράγμα που σημαίνει ότι η σπονδυλική στήλη έχει σταθερή καμπύλη. Η σκολίωση μπορεί επίσης να προκαλέσει διάφορες άλλες διαταραχές της σπονδυλικής στήλης, όπως η σπονδυλική στένωση (η ανώμαλη στένωση της σπονδυλικής στήλης).

Τύποι

•Συγγενής σκολίωση Αυτή η μορφή σκολίωσης αναφέρεται στην ανώμαλη ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης στη μήτρα. Τα νωτιαία οστά που συγχωνεύονται ή δεν σχηματίζονται σωστά κατά τη διάρκεια της κύησης οδηγούν σε συγγενή σκολίωση. Αυτός ο τύπος σκολίωσης μπορεί να επηρεάσει ένα ή όλα τα επίπεδα της σπονδυλικής στήλης. Επειδή τα συμπτώματα της συγγενούς σκολίωσης μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε επίπεδο της σπονδυλικής στήλης, έχουν ένα ευρύ φάσμα σοβαρότητας.

•Νευρομυϊκή σκολίωση Αυτός ο τύπος σκολίωσης προκαλείται από νευρολογική ή μυϊκή νόσο, όπως μυϊκή δυστροφία ή εγκεφαλική παράλυση. Η σοβαρότητα της νευρομυϊκής σκολίωσης μεταβάλλεται λόγω της δυσκολίας επιλογής θεραπείας και καθορισμού των αιτιών.

•Ιδιοπαθής σκολίωση Ο πιο συνηθισμένος τύπος σκολίωσης και είναι αυτός που αναπτύσσεται συχνά στους εφήβους. Δεν έχει ανιχνεύσιμη αιτία, αν και πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχουν γενετικές αιτίες γι’ αυτό το είδος σκολίωσης.

Ποια τα βασικά αίτια;

Η αιτία της σκολίωσης μπορεί να οφείλεται σε συγγενή ή νευρομυική διαταραχή, τραυματισμό ή μόλυνση της σπονδυλικής στήλης. Η σκολίωση ενήλικης εμφάνισης είναι σπάνια – οι περισσότεροι ενήλικες εμφανίζουν συμπτώματα σκολίωσης κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας ή των εφηβικών χρόνων, τα οποία όμως διαγνώστηκαν αργότερα στη ζωή τους.

Μερικές φορές, η σκολίωση μπορεί να προκληθεί από μια εκφυλιστική πάθηση της σπονδυλικής στήλης, όπως το σύνδρομο των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων (Facet Syndrome) ή η σπονδυλική οστεοαρθρίτιδα. Καθώς οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης εκφυλίζονται, οι σπόνδυλοι τρίβονται μεταξύ τους και μπορεί να δημιουργήσουν οστεόφυτα. Καθώς αυτό συνεχίζεται, η στήριξη της σπονδυλικής στήλης αρχίζει να βασίζεται στις εξασθενημένες αρθρώσεις έως ότου η σπονδυλική στήλη αρχίσει να μετατοπίζεται προς την αντίθετη πλευρά για να το αντισταθμίσει.

Άλλες αιτίες σκολίωσης περιλαμβάνουν μυϊκές ή νευρικές παθήσεις, όπως εγκεφαλική παράλυση ή δισχιδής σπονδυλική στήλη, ή συγγενή αιτιολογία.

Συμπτώματα

• Ανόμοιοι ώμοι και / ή μέση
• Το ένα ισχίο να είναι υψηλότερο από το άλλο
• Μια προεξέχουσα ωμοπλάτη
• Πόνος στον αυχένα και στην πλάτη
• Δυσκολία στην αναπνοή (σε σοβαρές περιπτώσεις)
• Μούδιασμα, κράμπες και πόνος στα πόδια

Ποια η θεραπεία για αντιμετώπιση; Υπάρχουν κατάλληλες ασκήσεις;

Η θεραπεία για τη σκολίωση συνήθως σε πρώτο στάδιο βασίζεται σε συντηρητικές μεθόδους καθ’ υπόδειξη του γιατρού. Ωστόσο αν ο πόνος παραμένει και ο ασθενής δεν βρίσκει ανακούφιση μέσω αυτών, συνίσταται η χειρουργική επέμβαση.

Πρωτού συμφωνήσετε σε κάποια σημαντικά επεμβατική διαδικασία, επικοινωνήστε με το γιατρό για να μάθετε περισσότερα για τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, με μικρότερο ρίσκο επιπλοκής και μικρότερο χρόνο ανάρρωσης. Αν νομίζετε ότι έχετε σημάδια της πάθησης, ή θα θέλατε διευκρινήσεις για υποψίες που μπορεί να έχετε, σας προτείνουμε να μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Σίγουρα μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της υγείας σας και να απαλλαγείτε σε μεγάλο βαθμό μια για πάντα από τους ενοχλητικούς και καθηλωτικούς πόνους.

Διαβάστε επίσης:

Για την ακριβή διάγνωση της πάθησής σας επικοινωνήστε μαζί μας στο 2114111915 ή
στείλτε μας το μήνυμά σας στη φόρμα επικοινωνίας.

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα
Καλέστε μας