Ρομποτική Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης

ρομποτική χειρουργική σπονδυλικής στήλης

Ρομποτική χειρουργική σπονδυλικής στήλης με ασφάλεια και ακρίβεια.

Τι είναι η ρομποτική καθοδήγηση στην επέμβαση της σπονδυλικής στήλης;

Η ρομποτική χειρουργική επέμβαση της σπονδυλικής στήλης είναι μία από τις τελευταίες εξελίξεις στη νευροχειρουργική και στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης .

Αυτή η τεχνολογία είναι τώρα διαθέσιμη σε ασθενείς που επιθυμούν την πλέον σύγχρονη και ασφαλέστερη χειρουργική επέμβαση.

Παραδοσιακά, οι χειρουργοί εκτελούν μία σύνθετη χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη τοποθετώντας κοχλίες και μοσχεύματα στα σπονδυλικά οστά. Η διαδικασία γίνεται είτε με free hand τεχνική είτε χρησιμοποιώντας τη βοήθεια ακτίνων Χ υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο. Αυτές οι ακτίνες Χ εκθέτουν τον ασθενή και τον χειρουργό σε ακτινοβολία. Χρησιμοποιώντας λάθος και χωρίς μεγάλη εμπειρία αυτές τις τεχνικές, υπάρχει ένας μικρός, αλλά πολύ σημαντικός κίνδυνος τοποθέτησης των μοσχευμάτων και των εμφυτεύσιμων υλικών με λανθασμένο τρόπο. Ή ακόμα μπορεί να τοποθετηθούν σε μία ακατάλληλη θέση με αποτέλεσμα την μη επιτυχή έκβαση, την αστοχία του υλικού. Ως εκ τούτου ο ασθενής να μην λαμβάνει το βέλτιστο και προσδοκώμενο μετεγχειρητικό κέρδος.

Η ρομποτική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης εισήγαγε έναν πολύ μεγαλύτερο βαθμό ακρίβειας στην χειρουργική επέμβαση της σπονδυλικής στήλης. Μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο της μη ορθής τοποθέτησης των εμφυτεύσιμων βιοϋλικών.

Με την χρήση των robotics, ο χειρουργός μεγιστοποιεί τον έλεγχο της επέμβασης καθώς τοποθετεί μεν τα μοσχεύματα με τα χέρια του αλλά το ρομπότ του παρέχει ένα σύστημα καθοδήγησης. Το σύστημα είναι βασισμένο σε ένα μηχανογραφικό προεγχειρητικό σχέδιο που είναι εξατομικευμένο πάνω στον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Αυτό αυξάνει τον βαθμό ακρίβειας που μπορεί να προσφέρει ο χειρουργός, με αποτέλεσμα ακρίβεια της τάξης του 1mm.

Το ρομποτικό σύστημα καθοδήγησης επιτρέπει στους χειρουργούς να εκτελούν πολλούς τύπους χειρουργικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη, από το απλούστερο έως το πιο πολύπλοκο – με μεγαλύτερη ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και ακρίβεια. Μειώνει την έκθεση στην ακτινοβολία και τα ποσοστά επιπλοκών. Μειώνει επίσης, τον μετεγχειρητικό πόνο και τον χρόνο αποκατάστασης καθώς και την έκταση των χειρουργικών τομών.

Ποια είναι τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης;

Η χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη μπορεί να είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς και επικίνδυνους τύπους χειρουργικής επέμβασης.

Οι μεταβολές στην ανατομία και την ποιότητα των οστών των ασθενών, η μη ικανοποιητική ακτινοσκοπική καθοδήγηση μέσω ακτίνων Χ κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και η πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους, σε συνδυασμό με την ευαισθησία εξ’ ορισμού του νωτιαίου μυελού και των νεύρων σε οποιαδήποτε κάκωση, κάνει εύκολα κατανοητό πως σχετικά μικρά λάθη μπορούν να μεταφραστούν σε μεγάλες επιπλοκές.

Είναι σημαντικό για τους νευροχειρουργούς να ανακαλύπτονται συνεχώς  με την συμβολή της τεχνολογίας νέοι τρόποι για την μείωση των κινδύνων μιας χειρουργικής επέμβασης.

Τελευταία με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν να μειωθούν. Η εκτέλεση χειρουργείου σπονδυλικής στήλης με τον παραδοσιακό τρόπο, χωρίς ρομποτική καθοδήγηση, μπορεί να συσχετιστεί με ένα ποσοστό λανθασμένης τοποθέτησης κοχλιακού εμφυτεύματος έως 10% και ποσοστό κάκωσης νευρικής ρίζας έως 2%. Χρησιμοποιώντας την ρομποτική υποβοήθηση στην τοποθέτηση, ο βαθμός της ορθής τοποθέτησης φτάνει σε ποσοστό πάνω από  98%.

Ποια είναι τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής;

Συνοπτικά, τα οφέλη είναι:

  • Ακριβέστερη τοποθέτηση κοχλιακών και εμφυτεύσιμων μοσχευμάτων γύρω από το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα (ακρίβεια άνω του 98%)
  • Ταχύτερη χειρουργική επέμβαση με χαμηλότερους κινδύνους που σχετίζονται με τις μεγαλύτερες σε χρόνο επεμβάσεις που έχουν μεγαλύτερη απώλεια αίματος
  • Λιγότερη έκθεση σε ακτινοβολία
  • Μεγαλύτερη ασφάλεια

Ποια τα πλεονεκτήματα από τη ρομποτική χειρουργική;

Η ρομποτική χειρουργική σπονδυλικής στήλης κυρίως, ΔΕΝ παρουσιάζει μειονεκτήματα.

Ο νευροχειρουργός Αντώνιος Ανδρουλής  και η ομάδα των συνεργατών του, χρησιμοποιούν τα ρομποτικά συστήματα καθοδήγησης στην σπονδυλική στήλη σε ένα μεγάλο σύνολο επεμβάσεων. Οι επεμβάσεις αυτές έχουν να επιδείξουν υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς  που μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς μας την πρόσβαση σε αυτή την τεχνολογία σε συνεργασία με την υπερσύγχρονη και άρτια εξοπλισμένη νευροχειρουργική κλινική του Metropolitan General .  

Μη διστάσετε να κλείσετε ραντεβού αν σκέφτεστε να υποβληθείτε σε  χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη και θα θέλατε να μάθετε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις  για επέμβαση υπό ρομποτική καθοδήγηση.

Διαβάστε Επίσης:

Για την ακριβή διάγνωση της πάθησής σας επικοινωνήστε μαζί μας στο 2114111915 ή
στείλτε μας το μήνυμά σας στη φόρμα επικοινωνίας.

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα