BLOG

Εκφυλιστική Δισκοπάθεια

Εκφυλιστική δισκοπάθεια

Τι είναι η εκφυλιστική δισκοπάθεια;

Η διάγνωση της νόσου της εκφυλιστικής δισκοπάθειας (Degenerative Disc Disease, DDD) μπορεί να ακούγεται ανησυχητική. Ωστόσο, είναι μια συνήθης κατάσταση που επηρεάζει τους περισσότερους ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών. Η εκφυλιστική δισκοπάθεια χαρακτηρίζεται από τη συνεχιζόμενη αλλοίωση των δίσκων της σπονδυλικής στήλης, συχνά λόγω γενετικών παραγόντων, ηλικίας και αλλαγών στον τρόπο ζωής. Η εκφυλιστική δισκοπάθεια αναφέρεται συχνά ως σπονδύλωση, η οποία αποτελεί έναν όρο ομπρέλα για τον εκφυλισμό της σπονδυλικής στήλης που σχετίζεται με την ηλικία. Εάν έχετε διαγνωστεί με εκφυλιστική δισκοπάθεια, αφιερώστε λίγο χρόνο για να ερευνήσετε τι προκαλεί αυτήν την κατάσταση και τις επιλογές θεραπείας που είναι διαθέσιμες σε εσάς, ώστε να είστε ένα βήμα πιο κοντά προς την ανακούφιση του πόνου.

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, ο χόνδρος στους δίσκους εξασθενεί. Η περιεκτικότητά τους σε νερό και πρωτεΐνες μειώνεται σιγά-σιγά. Με όλη την πίεση που ασκείται στους δίσκους, καθίστανται ευαίσθητοι στη φθορά. Επομένως η πιθανότητα ζημιάς αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Οι δύο πιο κοινές περιοχές της σπονδυλικής στήλης που εμφανίζουν εκφυλιστική δισκοπάθεια είναι ο αυχένας και η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Κι αυτό λόγω της συνεχούς κίνησης και στήριξης του σωματικού βάρους.

Καθώς οι δίσκοι φθείρονται, συρρικνώνονται. Αποτέλεσμα είναι η μείωση του κανονικού χώρου μεταξύ των σπονδύλων. Ο μικρότερος χώρος στο δίσκο μπορεί να απεικονιστεί με ακτίνες Χ ή με μαγνητική τομογραφία, επιτρέποντας την ακριβή διάγνωση αυτής της κατάστασης.

Ποια τα βασικά συμπτώματα;

Ο εκφυλισμός της σπονδυλικής στήλης μπορεί να οδηγήσει στη συμπίεση των ριζών των νεύρων, οι οποίες εκτείνονται σε άλλες περιοχές του σώματος. Συνεπώς όταν παγιδευτούν, οδηγούν σε πόνο, καθώς και μυϊκή αδυναμία, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στις περιοχές που νευρώνονται από τη ρίζα που έχει προσβληθεί.

Επομένως, για το επίπεδο του αυχένα τα συμπτώματα εντοπίζονται στα ακόλουθα σημεία:
•Ώμους
•Πίσω μέρος του βραχίονα (τρικέφαλοι)
•Πήχης
•Καρποί
•Δάχτυλα

Ο εκφυλισμός του δίσκου αυξάνει την πιθανότητά του να αναπτύξει κήλη και μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πληγείσα περιοχή. Μπορεί να συμβεί στα αυχενικά, θωρακικά και οσφυϊκά επίπεδα της σπονδυλικής στήλης, προκαλώντας πιθανώς πόνο στον ίδιο τον κατεστραμμένο δίσκο και αντανακλώντας πόνο κατά μήκος των νεύρων που αναδύονται από τον σπονδυλικό σωλήνα.


Η θωρακική εκφύλιση της σπονδυλικής οδηγεί σε συμπτώματα στα ακόλουθα σημεία:
•Εσωτερικό μέρος του βραχίονα
•Κοιλιά
•Θώρακα


Η οσφυϊκή εκφύλιση του νωτιαίου μυελού είναι αρκετά συχνή. Κι αυτό λόγω των δυνάμεων που εφαρμόζονται τακτικά σε αυτή την περιοχή της σπονδυλικής στήλης κατά την εκτέλεση δραστηριοτήτων ρουτίνας, όπως το κάθισμα και το περπάτημα. Οι ασθενείς αισθάνονται πόνο, αδυναμία, μούδιασμα ή δυσφορία στα ακόλουθα σημεία:
•Γλουτοί
•Πόδια 


Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και στις δύο πλευρές του σώματος, αλλά συνήθως συμβαίνουν μονομερώς, επηρεάζοντας μόνο το ένα ισχίο ή πόδι.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να πάσχετε από εκφυλιστική δισκοπάθεια και θέλετε να διερευνήσετε τις υποψίες σας, το πρώτο βήμα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό για να λάβετε ακριβή διάγνωση. Μια διάγνωση γίνεται γενικά μόνο μετά από διεξοδική φυσική εξέταση και απαραίτητες εξετάσεις απεικόνισης. Χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ, αξονική και / ή μαγνητική τομογραφία, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κατάγματος και να δειχθεί η έκταση της βλάβης στη σπονδυλική στήλη.

Ποια η κατάλληλη θεραπεία; Χρειάζονται ασκήσεις για άμεση αντιμετώπιση;

Οι συντηρητικές θεραπείες είναι συχνά η πρώτη γραμμή θεραπείας για την εκφυλιστική δισκοπάθεια. Επιλογές όπως οι παρακάτω μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα:

• Ξεκούραση και περιορισμός των κινήσεων της σπονδυλικής στήλης
• Φυσικοθεραπεία
• Φαρμακευτική αγωγή
• Αλλαγές στον τρόπο ζωής (διακοπή καπνίσματος, αλκοόλ και υγιεινή διατροφή) 


Αν έχετε διαγνωστεί με εκφυλιστική δισκοπάθεια και η συντηρητική θεραπεία δεν σας παρέχει ανακούφιση από τα συμπτώματά σας, ίσως είναι καιρός να εξετάσετε άλλες προσεγγίσεις, όπως η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη. Πρωτού συμφωνήσετε σε κάποια σημαντικά επεμβατική διαδικασία, επικοινωνήστε με το γιατρό για να μάθετε περισσότερα για τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, με μικρότερο ρίσκο επιπλοκής και μικρότερο χρόνο ανάρρωσης. Αν νομίζετε ότι έχετε σημάδια της πάθησης, ή θα θέλατε διευκρινήσεις για υποψίες που μπορεί να έχετε, σας προτείνουμε να μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Σίγουρα μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της υγείας σας και να απαλλαγείτε σε μεγάλο βαθμό μια για πάντα από τους ενοχλητικούς και καθηλωτικούς πόνους.

Διαβάστε επίσης:
Καλέστε μας