Copyright 2025 © Νευροχειρουργός Αθήνα - Καλαμάτα - Δρ. Ανδρουλής | Designed & Developed by ZonePage
Η θωρακική δισκεκτομή είναι η επέμβαση αφαίρεσης μιας κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου στο ύψος της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
Η ανθρώπινη σπονδυλική στήλη παρέχει στήριξη στο σώμα και μας επιτρέπει να κάνουμε τις διάφορες κινήσεις του κορμού. Η σπονδυλική στήλη μπορεί γενικά να χωριστεί σε αυχενική, θωρακική, οσφυϊκή και ιερή μοίρα. Η θωρακική σπονδυλική στήλη βρίσκεται στην περιοχή της ράχης, μεταξύ του αυχένα και της μέσης και προστατεύεται από το θώρακα.
Η δισκεκτομή στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή αλλιώς θωρακική δισκεκτομή πραγματοποιείται όταν υπάρχει εντοπισμένη κήλη δίσκου στην ΘΜΣΣ, η οποία προκαλεί σοβαρά νευρολογικά και κλινικά συμπτώματα που δεν κατευνάζονται με συντηρητική θεραπεία. Μεταξύ των δύο σπονδύλων υπάρχει ένας δίσκος από χόνδρο που ονομάζεται μεσοσπονδύλιος δίσκος. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος λειτουργεί ως «αμορτισέρ» και προστατεύει τη σπονδυλική στήλη από τις ισχυρές δυνάμεις της κίνησης κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως το άλμα, το τρέξιμο κλπ.
Με την πάροδο του χρόνου οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι μπορεί να υποστούν φθορά και να προβάλουν προς τα πίσω, πιέζοντας το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα. Μάλιστα, συχνά, στη θωρακική μοίρα οι δισκοκήλες είναι επασβεστωμένες ή συνοδεύονται από μεγάλα οστεόφυτα
Η προσπέλαση πραγματοποιείται είτε διαθωρακικά είτε οπισθοπλάγια. Η διαθωρακική ενδοσκοπική δισκεκτομή πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Η όλη διαδικασία γίνεται μέσω δύο ή τριών μικρών τομών. Από τις τομές αυτές εισέρχονται ειδικά ενδοσκόπια, τα οποία παρέχουν στο νευροχειρουργό σαφή εικόνα της περιοχής. Στη συνέχεια αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του δίσκου και τοποθετούνται οστικά μοσχεύματα.
Η οπισθοπλάγια δισκεκτομή πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Με αυτήν την τεχνική ο δίσκος είναι δυνατό να αφαιρεθεί σχεδόν ολόκληρος. Στη συνέχεια είτε τοποθετείται διασωματικό εμφύτευμα είτε πραγματοποιείται σταθεροποίηση τοπικά.
Ανάλογα με την τεχνική που θα επιλεγεί η διάρκεια της νοσηλείας του ασθενή κυμαίνεται από δύο έως 4ημέρες. Η ανάρρωση πραγματοποιείται πολύ γρήγορα και ο ασθενής απαλλάσσεται πλήρως από τον πόνο αλλά και από τον κίνδυνο σοβαρού νευρολογικού ελλείματος.