Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου

ΓΕΝΙΚΑ

Εάν έχετε διαγνωστεί με κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με τον πόνο. Καθώς αρχίζετε να διερευνείτε τις επιλογές θεραπείας που είναι διαθέσιμες ώστε να βρείτε ανακούφιση από τον πόνο, είναι σημαντικό να καταλάβετε τι προκαλεί την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Η κατανόηση του τι προκαλεί την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι ένα σημαντικό βήμα για τον καθορισμό των καλύτερων επιλογών θεραπείας. Για παράδειγμα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια διαφορετική μορφή θεραπείας για μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου που αναπτύχθηκε από την αύξηση του σωματικού βάρους. Αντίθετα, διαφορετική μορφή θεραπείας συστήνεται για μια κήλη που αναπτύχθηκε ξαφνικά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να ερευνήσετε αυτή την κατάσταση έτσι ώστε να μπορείτε να είστε προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας με το γιατρό.

ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΜΙΑΣ ΔΙΣΚΟΚΗΛΗΣ

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 24 μεμονωμένα σπονδυλικά σώματα και είναι αρκετά ευέλικτη. Σκοπός είναι να επιτρέπει το πλήρες εύρος κίνησης στο λαιμό και την πλάτη που απαιτείται για καθημερινή δραστηριότητα και να υποστηρίζει το βάρος του πάνω μέρος του σώματος.

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται μεταξύ γειτονικών σπονδύλων για να διευκολύνουν την κίνηση και να μειώσουν την τριβή. Κάθε δίσκος έχει δύο μέρη: ένα παχύ εξωτερικό μέρος που αποτελείται από ίνες κολλαγόνου (ινώδες δακτύλιο), το οποίο περιβάλλει και περιέχει έναν εσωτερικό πυρήνα πρωτεϊνικής γέλης (nucleus pulposus). Αυτά τα συστατικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και πρέπει να παραμένουν καλά ενυδατωμένα και εύκαμπτα για να λειτουργούν σωστά. Για διάφορους λόγους, οι δίσκοι μπορούν να αρχίσουν να αλλοιώνονται και να αφυδατώνονται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό τους καθιστά επιρρεπείς σε θραύση.

Αν δημιουργηθεί ρωγμή στο δακτύλιο του ινώδους δακτυλίου, ο εσωτερικός πυρήνας πρωτεϊνικής γέλης μπορεί να εξέλθει πέραν των ορίων του. Αυτή η κατάσταση αναφέρεται ως δίσκος κήλης. Μπορεί να αναπτυχθεί πόνος, εάν το μετατοπισμένο υλικό -το οποίο περιέχει φλεγμονώδεις πρωτεΐνες- πιέζει το τοίχωμα του δίσκου, το νωτιαίο μυελό ή μια κοντινή ρίζα του νεύρου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να συμβεί στην τραχηλική, θωρακική ή οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Είναι όμως πιο πιθανό να αναπτυχθεί στην αυχενική και την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αυτό συμβαίνει επειδή ο λαιμός και το κάτω μέρος της πλάτης είναι πολύ ευέλικτα και σηκώνουν την πλειονότητα του σωματικού βάρους.

Τα ειδικά συμπτώματα που σχετίζονται με μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου εξαρτώνται επίσης από τη θέση του εκφυλισμού του δίσκου. Συνήθως, η κατάσταση αυτή συνδέεται με τον εντοπισμένο πόνο κοντά στην προέλευση της ρωγμής στο τοίχωμα του δίσκου. Τα συμπτώματα μπορούν όμως επίσης να εκτείνονται σε όλο το σώμα. Όταν το μετατοπισμένο υλικό ερεθίζει ή συμπιέζει μια κοντινή ρίζα νεύρου ή το νωτιαίο μυελό. Στην πραγματικότητα, όταν συμπιέζεται κάποιο νεύρο, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα που εμφανίζονται μακριά από την προέλευση του προβλήματος. Έτσι, η διάγνωση από τον γιατρό καθίσταται απαραίτητη για την αποτελεσματική θεραπεία.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ

Ακολουθούν μερικά μόνο παραδείγματα των συμπτωμάτων που μπορεί να αναπτυχθούν ως αποτέλεσμα από μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου:

• Αυχενική μοίρα Τοπικός πόνος στο λαιμό, μια αίσθηση καρφιών και βελόνων, μυϊκή αδυναμία και μούδιασμα που ανακλώνται μέσα από τους ώμους, τα χέρια ή τα δάχτυλα. Επίσης, δυσκολία στο περπάτημα, ένα αίσθημα βαρύτητας στα χέρια ή στα πόδια, μείωση των λεπτών επιδέξιων κινήσεων.

• Θωρακική μοίρα Πόνος στην πλάτη που μπορεί να ανακλάται στο στήθος ή στο στομάχι, ακαμψία και μυϊκή αδυναμία. Τα συμπτώματα που προκαλούνται από μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί επίσης να αποδοθούν λανθασμένα σε πρόβλημα με την καρδιά, το γαστρεντερικό σωλήνα ή τους πνεύμονες.

Οσφυϊκή μοίρα Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, που ανακλάται στο κάτω μέρος του σώματος. Επίσης πόνος στο ένα ή και στα δύο πόδια, αδυναμία ή μυρμήγκιασμα στα κάτω άκρα, μειωμένα αντανακλαστικά και μυϊκοί σπασμοί. Σε σπάνιες περιπτώσεις απώλεια ελέγχου του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης, η οποία μπορεί να υποδεικνύει την ιππουρική συνδρομή (σύνδρομο cauda equina), κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Τα συμπτώματα που προκύπτουν από μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τη σοβαρότητα του κατεστραμμένου δίσκου. Πολλά από τα συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με αυτή την κατάσταση εξηγούνται από την παρουσία επιπρόσθετου εκφυλισμού της σπονδυλικής στήλης. Για αράδειγμα σπονδυλολίσθηση. Προκειμένου να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα συμπτώματα που προκύπτουν από μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, η ακριβής αιτία, η θέση και η σοβαρότητα της πάθησης πρέπει να ταυτοποιηθούν από ιατρό. Αν έχετε διαγνωσθεί με κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου και σκέφτεστε να κάνετε χειρουργική επέμβαση μετά από εξάντληση συντηρητικών θεραπειών, επικοινωνήστε με το γιατρό.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ

Μία κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:

• Η φυσική διαδικασία γήρανσης 

Λόγω των συσσωρευτικών επιδράσεων της γήρανσης και της συνεχιζόμενης φθοράς στα συστατικά της σπονδυλικής στήλης, οι δίσκοι εξασθενούν σταδιακά και γίνονται πιο ευαίσθητοι σε μία ρήξη.

• Σπονδυλικό τραύμα

 Οι τραυματισμοί που προκύπτουν από έντονο χτύπημα στη σπονδυλική στήλη μπορούν να προκαλέσουν άμεση κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου.

• Συνεχής καταπόνηση 

Το να καθίσετε για παρατεταμένες περιόδους ή να ανασηκώσετε επανειλημμένα βαριά αντικείμενα μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μιας σειράς μικρών ρωγμών στο εξωτερικό τοίχωμα ενός δίσκου. Οι ρωγμές αυτές μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου και να οδηγήσουν σε πλήρη κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Παχυσαρκία

Η σπονδυλική στήλη στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος του
βάρους του σώματος και η πίεση από τη μεταφορά επιπλέον κιλών, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς, μπορεί να καταστρέψει την σπονδυλική στήλη.

• Κακή διατροφή 

Μια μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και επίσης να στερήσει τους δίσκους από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να παραμένουν εύκαμπτοι και ισχυροί.

• Κάπνισμα 

Το κάπνισμα εμποδίζει την κυκλοφορία και παρεμβαίνει στην παροχή βασικών θρεπτικών ουσιών σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής στήλης. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει επίσης ένα πλήθος τοξινών που μπορούν να επηρεάσουν τους δίσκους καθώς και άλλα μέρη του σώματος.

• Οικογενειακό ιστορικό 

Ένα οικογενειακό ιστορικό δισκοκήλης και άλλων εκφυλιστικών καταστάσεων της σπονδυλικής στήλης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ένα άτομο να αναπτύξει παρόμοιες συνθήκες.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής ενός ατόμου για την καλύτερη υγεία της σπονδυλικής του στήλης περιλαμβάνουν:

• Διακοπή καπνίσματος
• Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους
• Συχνή σωματική άσκηση
• Υγιή και ισσοροπημένη διατροφή
• Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ
• Διατήρηση μια ορθής στάσης σώματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ο γιατρός θα πρέπει να εξετάσει τη σπονδυλική σας στήλη, και να εκτελέσει μια σειρά ασκήσεων για να ελέγξει την ευκαμψία και το εύρος κίνησης. Στη συνέχεια, απαιτούνται απεικονιστικές μέθοδοι, όπως μαγνητική τομογραφία, ακτινογραφία, αξονική τομογραφία προκειμένου να επιτευχθεί ακριβής διάγνωση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία για την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου συνήθως σε πρώτο στάδιο βασίζεται σε συντηρητικές μεθόδους καθ’ υπόδειξη του γιατρού. Η χειρουργική θεραπεία συνιστάται συνήθως σε περιπτώσεις όπου μία ή περισσότερες συντηρητικές, μη-χειρουργικές μέθοδοι επιχειρήθηκαν κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων ή μηνών. Όμως ο ασθενής εξακολουθεί να αντιμετωπίζει χρόνιο ή οξύ πόνο και περιορισμένη κινητικότητα. Πρωτού συμφωνήσετε σε κάποια σημαντικά επεμβατική διαδικασία, επικοινωνήστε με το γιατρό για να μάθετε περισσότερα για τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικέ. Έχουν μικρότερο ρίσκο επιπλοκής και μικρότερο χρόνο ανάρρωσης. Αν νομίζετε ότι έχετε σημάδια της πάθησης, ή θα θέλατε διευκρινήσεις , μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της υγείας σας και να απαλλαγείτε από τους ενοχλητικούς πόνους.

Διαβάστε Επίσης:

Για την ακριβή διάγνωση της πάθησής σας επικοινωνήστε μαζί μας στο 2114111915 ή
στείλτε μας το μήνυμά σας στη φόρμα επικοινωνίας.

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα