BLOG

Προβολή Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

Προβολή μεσοσπονδύλιου δίσκου

Τι είναι η προβολή μεσοσπονδύλιου δίσκου;

Η προβολή μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι μια κοινή μορφή φθοράς που μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα και στην πλάτη. Οι αλλαγές που συμβαίνουν με την κανονική διαδικασία γήρανσης είναι υπεύθυνες για την αλλοίωση των δίσκων, αν και ένας τραυματισμός μπορεί να επιταχύνει την εκφυλιστική διαδικασία. Εντούτοις, η προβολή μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να μην ανιχνευθεί παρά μόνο αν παραβιάζει ένα κοντινό νεύρο.

Όταν λειτουργούν σωστά, οι σπόνδυλοι είναι εύκαμπτοι δίσκοι που ουσιαστικά δρουν ως απορροφητές κραδασμών για το λαιμό και την πλάτη. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, οι δίσκοι εκφυλίζονται και ενδέχεται να διογκωθούν πέρα από τις φυσιολογικές ανατομικές τους θέσεις στη σπονδυλική στήλη. Μάθετε σχετικά με τη διάγνωση της προβολής μεσοσπονδύλιου δίσκου, τα συμπτώματα και τις επιλογές θεραπείας στο ακόλουθο άρθρο.

Ποια είναι τα στάδια;

Με την ηλικία, όλα τα μέρη του σώματος αλλάζουν, συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής στήλης. Οι δίσκοι αφυδατώνονται και χάνουν την ελαστικότητά τους. Αυτό αποδυναμώνει το δίσκο και τον καθιστά πιο ευάλωτο στα ακόλουθα στάδια:

•Το πρώτο στάδιο μετά από φυσική εξασθένιση μπορεί να ταξινομηθεί ως προβολή δίσκου όταν ο πυρήνας του δίσκου αρχίζει να πιέζει την σπονδυλική στήλη. Η προβολή σε αυτό το στάδιο επηρεάζει 180 μοίρες της περιφέρειας του δίσκου ή και λιγότερο.
•Το δεύτερο στάδιο της φθοράς του δίσκου συχνά αποτελείται από ένα δίσκο που διογκώνεται όταν ο εσωτερικός πυρήνας του εκτείνεται γύρω από την περιφέρεια του δίσκου πέρα από τις κανονικές του παραμέτρους, καθώς ωθεί στο εξωτερικό στρώμα του δίσκου, που ονομάζεται ινώδης δακτύλιος δημιουργώντας μια διόγκωση. Η προβολή σε αυτό το στάδιο επηρεάζει πάνω από το μισό (180 μοίρες) της περίφερειας του δίσκου.
•Το τρίτο στάδιο είναι το τελικό στάδιο που μπορεί να είναι δισκοκήλη, το οποίο σημαίνει ότι τελικά το εξωτερικό τοίχωμα του δίσκου διαρρηγνύεται, επιτρέποντας στο εσωτερικό υλικό να διαφύγει.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η προβολή δίσκου δεν οδηγεί πάντα σε δισκοκήλη και συχνά συγχέεται με αυτή.

Ποια τα συμπτώματα;

Η προβολή μεσοσπονδύλιου δίσκου στον περιορισμένο χώρο του σπονδυλικού σωλήνα μπορεί να πιέσει, ερεθίσει ή να παρεμποδίσει με άλλον τρόπο τη ρίζα ενός νεύρου ή το νωτιαίο μυελό. Είναι αυτή η συμπίεση νεύρων που προκαλεί τα πιο σοβαρά συμπτώματα της προβολής δίσκου, όπως:

• Τοπικός, χρόνιος πόνος στο λαιμό και στην πλάτη
• Πόνος, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα άκρα
• Ισχιαλγία
• Απώλεια ευελιξίας ή κινητικότητας
• Μυϊκή αδυναμία

Τα ειδικά συμπτώματα που προκαλούνται από την προβολή μεσοσπονδύλιου δίσκου εξαρτώνται από τη θέση του προβλήματος, καθώς και από την έκταση του εκφυλισμού του δίσκου. Χωρίς αμφιβολία, οι δύο πιο κοινές περιοχές της σπονδυλικής στήλης για την ανάπτυξη του εκφυλισμού του δίσκου είναι η αυχενική και η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι δύο περιοχές είναι εξαιρετικά ευέλικτες και υποστηρίζουν επίσης μεγαλό μέρος του σωματικού βάρους.

Όταν ένας δίσκος διογκώνεται στο λαιμό, μπορεί να προκαλέσει τοπικό πόνο στον αυχένα, αλλά εάν κάποια ρίζα νεύρου πιέζεται, τα συμπτώματα μπορεί να εκτείνονται σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ώμων, των χεριών και των δακτύλων. Εάν ο νωτιαίος μυελός συμπιέζεται από μια προβολή μεσοσπονδύλιου δίσκου στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του νωτιαίου μυελού που προκαλεί στον ασθενή βαρύτητα στα χέρια και στα πόδια, δυσκολία στο περπάτημα και υποβάθμιση των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων στα χέρια.

Εναλλακτικά, η προβολή μεσοσπονδύλιου δίσκου στο κάτω μέρος της πλάτης που συμπιέζει ρίζα του οσφυϊκού νεύρου ή το ισχιακό νεύρο μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη καθώς και μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, οξύ πόνο και μυϊκή αδυναμία στα πόδια και τους γλουτούς.

Πρόληψη

Βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής ενός ατόμου για την καλύτερη υγεία της σπονδυλικής του στήλης περιλαμβάνουν:
•Διακοπή καπνίσματος
•Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους
•Συχνή σωματική άσκηση
•Υγιή και ισσοροπημένη διατροφή
•Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ
•Μείωση του στρες
•Επαρκή ξεκούραση
•Διατήρηση μια ορθής στάσης σώματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η σωστή διάγνωση για την προβολή μεσοσπονδύλιου δίσκου απαιτεί τυπικά τη χρήση απεικονιστικών μεθόδων, λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και εμπεριστατωμένης εξέτασης από ιατρό.

Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;

Η θεραπεία για την προβολή μεσοσπονδύλιου δίσκου συνήθως σε πρώτο στάδιο βασίζεται σε συντηρητικές μεθόδους καθ’ υπόδειξη του γιατρού. Ωστόσο αν ο πόνος παραμένει και ο ασθενής δε βρίσκει ανακούφιση μέσω αυτών, συνίσταται η χειρουργική επέμβαση.
Πρωτού συμφωνήσετε σε κάποια σημαντικά επεμβατική διαδικασία, επικοινωνήστε με το γιατρό για να μάθετε περισσότερα για τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, με μικρότερο ρίσκο επιπλοκής και μικρότερο χρόνο ανάρρωσης. Αν νομίζετε ότι έχετε σημάδια της πάθησης, ή θα θέλατε διευκρινήσεις για υποψίες που μπορεί να έχετε, σας προτείνουμε να μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Σίγουρα μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της υγείας σας και να απαλλαγείτε σε μεγάλο βαθμό μια για πάντα από τους ενοχλητικούς και καθηλωτικούς πόνους.

Διαβάστε επίσης:

Καλέστε μας