BLOG

Αυχενική Πεταλοπλαστική

Αυχενική Στένωση – Σπονδύλωση

Τι είναι η Αυχενική Πεταλοπλαστική;

Αυχενική πεταλοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση που γίνεται στον αυχένα, με οπίσθια προσπέλαση. Σκοπό έχει την ανακούφιση του νωτιαίου μυελού και των νευρικών ριζών από την πίεση. Περιλαμβάνει την προσεκτική αφαίρεση του οστικής «οροφής» του πετάλου και των ιστών που προκαλούν συμπίεση του νωτιαίου μυελού στον σπονδυλικό σωλήνα.

Πότε γίνεται η αυχενική πεταλοπλαστική;

Η αυχενική πεταλοπλαστική είναι ένας τύπος χειρουργικής επέμβασης που εκτελείται συνήθως για την αντιμετώπιση εκφυλιστικών διαταραχών που προκαλούν οπίσθια συμπίεση του νωτιαίου μυελού σε πολλαπλά επίπεδα. Έχει το πλεονέκτημα σε σχέση με την αυχενική πεταλεκτομή-κατά την οποία «θυσιάζονται» οι οπίσθιες οστικές δομές- να επιτρέπει την αναδόμηση και την ανακατασκευή της οπίσθιας οστικής κολώνας μέσω της «πλαστικής» αποκατάστασης και ανασύνθεσης.

Μπορεί να εφαρμοστεί:

  • Για την αντιμετώπιση της πίεσης στο νωτιαίο μυελό που προκαλείται από στένωση του αυχενικού σωλήνα / σπονδύλωση ή πρόπτωση μεσοσπονδύλιου δίσκου.
  • Για την αντιμετώπιση της πίεσης σε πολλαπλά επίπεδα στις νωτιαίες νευρικές ρίζες στον αυχένα που προκαλείται από στένωση, αυχενική σπονδύλωση ή πρόπτωση μεσοσπονδύλιου δίσκου
  • Για τη θεραπεία της αστάθειας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να οφείλεται σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις , αρθρίτιδα ή τραύμα. Σε αυτή την περίπτωση αποφεύγεται η σταθεροποίηση με κοχλίες και ράβδους- η κλασσική δηλαδή οπίσθια αυχενική σπονδυλοδεσία- διότι η σταθεροποίηση επιτυγχάνεται με την πλαστική επανατοποθέτηση των οστικών τμημάτων που αφαιρούνται.

Η χειρουργική επέμβαση συνίσταται συνήθως όταν αποτύχουν όλα τα συνηθισμένα συντηρητικά μέτρα (φάρμακα για τον πόνο, εγχύσεις φαρμάκων, ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες με Laser ή ραδιοσυχνότητες κλπ).

Σε περιπτώσεις σημαντικής αστάθειας ή νευρολογικών προβλημάτων, η κατάλληλη χειρουργική επέμβαση συνήθως είναι η πρώτη επιλογή θεραπείας.

Τι ακριβώς συμβαίνει με τον αυχένα μου;

Ο σπονδυλικός σωλήνας και τα μεσοσπονδύλια τρήματα είναι οστέινες σήραγγες στην σπονδυλική στήλη μέσω των οποίων διατρέχουν ο νωτιαίος μυελός και τα νωτιαία νεύρα (νευρικές ρίζες) αντίστοιχα. Όταν το μέγεθος αυτών των σηράγγων μειώνεται, υπάρχει λιγότερος χώρος για τα νωτιαία νεύρα και / ή το νωτιαίο μυελό, με συνέπεια την πίεση σε αυτές τις δομές.

Τα συμπτώματα της συμπίεσης του νεύρου ( ή του  νωτιαίου μυελού) περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στην περιοχή του αυχένα ή του χεριού
  • Δυσκαμψία στον αυχένα
  • Μούδιασμα στον αυχένα ή στο χέρι
  • μυρμήγκιασμα σε αυχένα ή στα άνω άκρα
  • αδυναμία σε άνω ή/και κάτω άκρα

Επειδή οι νωτιαίες ρίζες συνενώνονται και σχηματίζουν τα περιφερικά νεύρα, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ακτινοβολούν σε άλλα μέρη του σώματος. Έτσι η συμπίεση μίας νευρικής ρίζας στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στους ώμους, τους βραχίονες και τα χέρια.

Διαταραχές που μπορούν να προκαλέσουν πίεση των νευρικών ριζών είναι

  • Αυχενική σπονδύλωση ή αυχενική στένωση
  • Εκφυλιστική νόσος
  • Αυχενική δισκοκήλη δηλαδή η  κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στον αυχένα
  • Οστεοφύτωση , ανάπτυξη οστεοφύτων δηλαδή λόγω οστεοαρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης. Συνήθως, δύο ή και περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις εμφανίζονται μαζί.

Η ανατομία της περιοχής και οι συνηθέστερες διαταραχές

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται μεταξύ κάθε οστού δηλαδή κάθε σπονδύλου στη σπονδυλική στήλη. Ενεργούν ως «αμορτισέρ» καθώς επιτρέπουν την κανονική κίνηση μεταξύ των οστών στον αυχένα. Κάθε δίσκος έχει έναν ισχυρό εξωτερικό δακτύλιο από ισχυρές συνδετικές  ίνες (ινώδης δακτύλιος), και ένα μαλακό ζελατινώδες κεντρικό τμήμα τον πηκτοειδή πυρήνα. Ο δακτύλιος είναι το ισχυρότερο μέρος του δίσκου και συνδέει κάθε σπονδυλικό οστό.

Ο μαλακός  πυρήνας του δίσκου χρησιμεύει ως κύριος απορροφητής κραδασμών. Σε περίπτωση ρήξης του ινώδους δακτυλίου, θραύσης δηλαδή της συνέχειας του, ένα μικρό τμήμα δισκικού υλικού προβάλλει από το σημείου του «σχισίματος» και αυτό είναι  συχνά το πρώτο συμβάν στη διαδικασία της πρόπτωσης του δίσκου και της δημιουργίας της «κήλης» αυχενικού δίσκου.

Η αυχενική δισκοκήλη μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα με ή χωρίς πόνο στο χέρι. Μια πρόπτωση (ή κήλη) του αυχενικού δίσκου εμφανίζεται όταν ο πυρήνας του διαφεύγει από τη συνήθη θέση του και διογκώνεται στον σπονδυλικό σωλήνα, δημιουργώντας μερικές φορές πίεση στα νεύρα ή το νωτιαίο μυελό.

Στις εκφυλιστικές αλλοιώσεις οι δίσκοι  μεταξύ των σπονδύλων συρρικνώνονται, φθείρονται και η διαδικασία αυτής της καταστροφής τους μπορεί να οδηγήσει σε κήλη. Μπορεί επίσης να υπάρχουν οστεοαρθριτικές βλάβες στη σπονδυλική στήλη συνέπεια σπονδυλαρθρίτιδος ή άλλων μορφών αρθρίτιδας όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα που είναι πολύ συνηθισμένη και προκαλεί παραμορφώσεις στην σπονδυλική στήλη.

Αυτή η διαδικασία εκφύλισης και η οστεοαρθρίτιδα μπορούν να προκαλέσουν πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και αδυναμία από την πίεση στα νωτιαία νεύρα και / ή και στο νωτιαίο μυελό.

Τι είναι τα οστεόφυτα;

Τα οστεόφυτα είναι ανώμαλα οστά που σχηματίζονται ως μέρος της εκφυλιστικής διαδικασίας ή μετά από μια μακροχρόνια πρόπτωση δίσκου. Αυτός ο επιπλέον σχηματισμός οστού μπορεί να προκαλέσει στένωση της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα την συμπίεση του νωτιαίου μυελού και / ή των νωτιαίων νεύρων.

Οι ασθενείς με παραμορφωτικές παθήσεις και δυσμορφία στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορούν να ωφεληθούν από τη χειρουργική επέμβαση ώστε να «ισιώσουν» και να σταθεροποιήσουν τη σπονδυλική στήλη. Η διόρθωση της δυσμορφίας πραγματοποιείται συχνά ταυτόχρονα με μια αποσυμπιεστική χειρουργική επέμβαση με διενέργεια αυχενικής πεταλεκτομής και σταθεροποίησης ή αυχενικής πεταλοπλαστικής ή πρόσθιας και οπίσθιας αυχενικής σπονδυλοδεσίας.

Το γεγονός πως ο αυχένας είναι εύκαμπτος για να μπορεί να εκτελεί τις συνήθεις λειτουργίες, τον καθιστά ευάλωτο σε σοβαρό τραυματισμό. Σημαντικό τραύμα μπορεί να προκαλέσει είτε κάταγμα  είτε εξάρθρημα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ή και συνδυασμό αυτών. Σοβαρό τραυματισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στο νωτιαίο μυελό.

Οι ασθενείς με κατάγματα και / ή εξάρθρημα , ειδικά που συνδυάζονται με βλάβη του νωτιαίου μυελού, χρειάζονται συνήθως χειρουργική επέμβαση για την ανακούφιση της πίεσης στο νωτιαίο μυελό και τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.

Η αστάθεια του αυχένα μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα καθώς και συμπίεση των νευρικών ριζών. Αιτία μπορεί να είναι είτε το τραύμα, είτε η ρευματοειδή  αρθρίτιδα είτε  οστεοαρθρίτιδα, όγκος ή λοίμωξης.

Η αστάθεια συνήθως επιβάλλει τη χειρουργική σταθεροποίηση.

Ποιοι οι στόχοι και τα πιθανά οφέλη μιας αυχενικής αποσυμπίεσης σε συνδυασμό με πεταλοπλαστική;

  • Ανακούφιση της νευρικής συμπίεσης (πίεση στο νωτιαίο μυελό και στα νεύρα)
  • Ανακούφιση από τον πόνο
  • Μείωση της φαρμακευτικής αγωγής
  • Βελτίωση της λειτουργικότητας
  • Σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης και προστασία του νωτιαίου μυελού και των νεύρων από βλάβες

Πώς πραγματοποιείται η αυχενική αποσυμπίεση;

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Θα εισαχθεί ένας αναπνευστικός ενδοτραχειακός σωλήνας και θα χορηγηθούν ενδοφλέβια αντιβιοτικά.

Η τομή του δέρματος είναι περίπου 5-7cm στο πίσω μέρος του τραχήλου σας. Οι μύες στο πίσω μέρος του λαιμού διαχωρίζονται ήπια από τα οστά της σπονδυλικής στήλης και η οστεώδης οροφή πάνω από το νωτιαίο μυελό αφαιρείται προσεκτικά χρησιμοποιώντας ειδικά μικροεργαλεία. Οποιοσδήποτε μαλακός ιστός προκαλεί συμπίεση απομακρύνεται επίσης.

Ο νωτιαίος μυελός αποσυμπιέζεται μόλις απομακρυνθούν οι οστικές δομές  και οι μαλακοί ιστοί που προκαλούν πίεση. Κάθε ρίζα νεύρου αποσυμπιέζεται προσεκτικά.

Στις περιπτώσεις  που γίνεται αυχενική πεταλεκτομή για την επίτευξη αποσυμπίεσης, απαιτείται (αν η επέμβαση εκτείνεται σε πολλαπλά επίπεδα) οπίσθια σταθεροποίηση, δηλαδή αυτό που λέμε σπονδυλοδεσία. Αυτή η επέμβαση γίνεται με κοχλίες συγκράτησης, ράβδους στήριξης και οστικά μοσχεύματα για την σύντηξη, ώστε να επιτευχθεί σταθερότητα στην σπονδυλική στήλη.

Η αυχενική πεταλοπλαστική ως ειδική τεχνική επιτρέπει την επανατοποθέτηση του οστικού πετάλου που έχει αφαιρεθεί κατά την προσπέλαση και επαναδημιουργία της οπίσθιας αυχενικής κολώνας, με φυσικό τρόπο χωρίς εκτεταμένη χρήση βιοϋλικών (παρά μόνο ενός συστήματος συγκράτησης). Το τραύμα κλείνει με ράμματα και τοποθετείται παροχέτευση για 24 ώρες.

Σε τι κατάσταση θα είμαι μετά την επέμβαση στον αυχένα;

Είναι φυσικό να αισθάνεστε ήπιο πόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση, ειδικά στη θέση της  τομής. Με τη χορήγηση απλών αναλγητικών όμως κατευνάζεται πλήρως.

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να κινηθούν λίγες ώρες  μετά από τη χειρουργική επέμβαση.

Τι θα γίνει μετά την έξοδο από το νοσοκομείο;

Ο νευροχειρουργός  θα ελέγξει το χειρουργικό τραύμα εντός 4 ημερών και  τα ράμματα θα αφαιρεθούν περίπου ύστερα από 10 ημέρες

Θα χρειαστεί να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για  6 εβδομάδες, να περπατάτε καθημερινά  για τουλάχιστον μία ώρα και να φοράτε  ένα σταθερό αυχενικό κηδεμόνα. Έχετε υπόψη ότι ο χρόνος που απαιτείται για την επιστροφή σε κανονικές δραστηριότητες είναι διαφορετικός για κάθε ασθενή. Μέρα με την ημέρα θα βελτιώνεστε συνεχώς.

Η αύξηση της δραστηριότητας και η επανένταξη στην καθημερινότητα είναι σταδιακή και ενδεικτική της καλή σας  μετεγχειρητικής κατάστασης.

Η διατήρηση μιας θετικής ψυχολογικής στάσης σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή και την ισορροπημένη άσκηση και την αναγκαία ανάπαυση είναι οι συνθήκες εκείνες που μας εξασφαλίζουν την επίτευξη ταχείας ανάρρωσης.

Πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Εάν διαπιστώσετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα αμέσως μετά την έξοδο σας από το νοσοκομείο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό:

  • Αύξηση του πόνου στα χέρια ή στα πόδια, αδυναμία ή μούδιασμα
  • Επιδείνωση του πόνου στον αυχένα
  • Προβλήματα με το περπάτημα ή την ισορροπία σας
  • Πυρετός
  • Πρήξιμο, ερυθρότητα, αυξημένη θερμοκρασία ή υποψία μόλυνσης της πληγής
  • Διαρροή υγρού από το τραύμα
  • Πόνος ή πρήξιμο στους μύες κάτω από τα γόνατά σας
  • Πόνος στο στήθος ή δύσπνοια
  • Οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα

Διαβάστε Επίσης:

Καλέστε μας