BLOG

Αυχενική Δισκοκήλη

αυχενική δισκοκήλη

Τι είναι η αυχενική δισκοκήλη;

Η αυχενική δισκοκήλη ή αλλιώς κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι μία αρκετά συχνή πάθηση. Εκδηλώνεται όταν το τμήμα του δίσκου που προβάλλει, ασκεί πίεση σε ένα αυχενικό νεύρο. Η πάθηση προσβάλει κατά κύριο λόγο άτομα μεταξύ 30 και 50 ετών. Η πάθηση προκαλεί έντονα και επίπονα συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε παράλυση του ασθενούς.

Ποια είναι τα βασικά αίτια;

Ανάμεσα στα συχνότερα αίτια της αυχενικής δισκοκήλης, συμπεριλαμβάνονται τα τραύματα και οι κακώσεις, όπως για παράδειγμα, εξαιτίας άρσης ενός μεγάλου βάρους. Παθολογικές αιτίες, όπως φλεγμονές της σπονδυλικής στήλης ή η ύπαρξη όγκων στην περιοχή είναι εξίσου συχνές. Σε πολλές περιπτώσεις, προκύπτει ως αποτέλεσμα λανθασμένης θέσης εργασίας, ιδίως σε άτομα που εργάζονται σε γραφείο ή απαιτείται η πολύωρη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ποια τα βασικά συμπτώματα;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα συμπτώματα που προκαλεί η αυχενική δισκοκήλη παρουσιάζονται απότομα, χωρίς να προϋπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αίτιο, όπως τραυματισμός. Η πάθηση προκαλεί έντονο πόνο τόσο στον αυχένα, όσο και στο χέρι. Παράλληλα, σημειώνεται μούδιασμα και αδυναμία στο χέρι, εξαιτίας της πίεσης του αυχενικού νεύρου από τη δισκοκήλη.
Όταν υφίσταται κεντρική πίεση, παρατηρούνται και συμπτώματα όπως δυσκολία κατά το περπάτημα ή και την ούρηση, λόγω της πίεσης του νωτιαίου μυελού.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Για να διαγνωσθεί η αυχενική δισκοκήλη, συνίσταται σε πρώτο στάδιο η κλινική εξέταση του ασθενούς από ειδικό νευροχειρουργό, ώστε να προσδιοριστούν τυχόν νευρολογικές διαταραχές. Ο ιατρός εξετάζει την κινητικότητα της αυχενικής μοίρας, με σκοπό να ελεγχθούν τα σημεία στα οποία παρουσιάζεται ο πόνος.
Παράλληλα, εξετάζεται και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και τυχόν αναφορές σε τραυματισμούς. Η εκτέλεση εξετάσεων όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, βοηθούν καθοριστικά για τον περαιτέρω έλεγχο της περιοχής.

Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;

Συντηρητική θεραπεία αυχενικής δισκοκήλης 

Σε πρώιμα στάδια της πάθησης, συστήνεται αρχικά συντηρητική θεραπεία για την αντιμετώπιση των επίμονων και επίπονων συμπτωμάτων που προκαλεί η αυχενική δισκοκήλη. Τα συμπτώματα αυτά περιορίζουν σημαντικά τον ασθενή στην καθημερινότητά του. Η θεραπεία περιλαμβάνει ειδική φαρμακευτική αγωγή με μυοχαλαρωτικά και παυσίπονα, καθώς και τη χρήση κατάλληλου κολλάρου.
Η φυσικοθεραπεία με την εκτέλεση εξειδικευμένων κινήσεων για ενδυνάμωση της περιοχής, βοηθά σημαντικά στην εξομάλυνση του πόνου. Το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, συχνά περιλαμβάνει και τη χρήση λέιζερ, υπέρηχων και μαλάξεων, βάσει των αναγκών του ασθενούς. Τέλος, συνίσταται ξεκούραση και αποχή από έντονες δραστηριότητες, όπως το σήκωμα βάρους.

Χειρουργική θεραπεία αυχενικής δισκοκήλης 

Όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και η συντηρητική αντιμετώπιση δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τότε ακολουθείται η χειρουργική θεραπεία για την αυχενική δισκοκήλη. Το ποσοστό των ασθενών που χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης ανέρχεται περίπου στο 10% των περιπτώσεων, κυρίως όταν υφίστανται νευρολογικά προβλήματα, όπως παράλυση.
Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται η τεχνική της πρόσθιας αυχενικής σπονδυλοδεσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιείται προσπέλαση μέσω μίας τομής στην πρόσθια επιφάνεια του λαιμού. Ο ιατρός εκτελεί μία οριζόντια τομή στο λαιμό ή μία λοξή κατά μήκος του στερνοκλειδομαστοειδούς μυός. Με τη χρήση ειδικού ακτινολογικού μηχανήματος εντοπίζεται το ανατομικό επίπεδο της δισκοκήλης. Το χειρουργικό μικροσκόπιο χρησιμοποιείται για τη διενέργεια της δισκεκτομής.
Το μέγεθος της τομής που θα δημιουργηθεί, εξαρτάται από τον αριθμό των επιπέδων που ο ιατρός θα χειρουργήσει.

Ποια η καλύτερη πρόληψη;

Για την πρόληψη κατά της συχνής αυτής πάθησης, συνίσταται η διατήρηση μίας καλής φυσικής κατάστασης, καθώς και η αποφυγή έντονων σωματικών δραστηριοτήτων.
Ο νευροχειρουργός, Αντώνιος Ανδρουλής, εξειδικευμένος σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, όπως η αυχενική δισκοκήλη, και στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αντιμετώπισή τους, μπορεί να σας προσφέρει μία εξατομικευμένη διάγνωση και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία βάσει των αναγκών σας.

Διαβάστε επίσης:
Καλέστε μας