BLOG

Διαδερμική Σπονδυλοδεσία

Χειρουργική σπονδυλικής στήλης

Τι είναι η Διαδερμική Σπονδυλοδεσία;

Η διαδερμική σπονδυλοδεσία είναι η πιο σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική τεχνική στην χειρουργική της σπονδυλικής στήλης.

Με την βοήθεια σύγχρονων εξελιγμένων τεχνικών διεγχειρητικής παρακολούθησης και απεικονιστικής καθοδήγησης συστήματων υψηλής ευκρίνειας και ακρίβειας επιτυγχάνεται η χειρουργική προσέγγιση της σπονδυλικής στήλης με ελάχιστα επεμβατική διαδικασία.

Διαδερμική, δηλαδή μέσα από πολύ μικρές τομές, τοποθέτηση των εμφυτευμάτων που απαιτούνται για την σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης για την θεραπεία των περισσότερων παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.΄Ετσι επιτυγχάνεται η μέγιστη αποτελεσματικότητα χωρίς μεγάλες τομές, σε σύντομο χρόνο και με μικρότερο κόστος.

Ο νευροχειρουργός Α. Ανδρουλής με τους συνεργάτες του, έχουν στην διάθεσή τους τον κορυφαίο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Επίσης έχουν την κατάλληλη δομή νοσηλευτικού περιβάλλοντος ώστε να αντιμετωπίσουν τις πιο απαιτητικές και δύσκολες καταστάσεις υγεία. Με τον πιο αποτελεσματικό, ασφαλή και ανώδυνο τρόπο. Η μακρόχρονη εμπειρία και η εξειδικευμένη γνώση αποτελεί εγγύηση για την υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα που προσφέρεται στην αντιμετώπιση παθήσεων υψηλών απαιτήσεων. Ελαχιστοποίηση των επιπλοκών από τις πολύωρες, σύνθετες επεμβάσεις στήριξης και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Σε περιστατικά σκολίωσης, κύφωσης, κατάγματος σπονδύλου, περιπτώσεις όγκων σπονδυλικής ή εκφυλιστικών παθήσεων με πολλαπλές κήλες ή σπονδυλική στένωση.

Η διαδερμική διαυχενική σπονδυλοδεσία είναι μια συγκεκριμένη τεχνική που κάνει δυνατή την εμφύτευση των υλικών σταθεροποίησης της σπονδυλικής στήλης. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αστάθειας που προκαλείται στην σπονδυλική στήλη από διάφορες παθήσεις και απαιτείται στήριξη αυτής.

Η επέμβαση πραγματοποιείται χωρίς την μεγάλη τομή που απαιτείται στο ανοιχτό χειρουργείο στήριξης. Τα απαιτούμενα υλικά, κοχλίες και ράβδοι στήριξης, εισάγονται μέσω πολύ μικρών οπών. Ο χειρουργός εμφυτεύει δια αυτών τους κοχλίες σταθεροποίησης των σπονδυλικών σωμάτων. Έτσι, ακινητοποιούνται και συγκρατούνται οι σπόνδυλοι μεταξύ τους και επιτυγχάνεται αυτό που ονομάζεται «σπονδυλοδεσία».

Πότε απαιτείται αυτή η διαδικασία;

Η διαδερμική σταθεροποίηση πραγματοποιείται μερικές φορές ως μέρος μιας χειρουργικής επέμβασης της σπονδυλικής στήριξης. Κατά την οποία απαιτείται σταθεροποίηση σε δύο ή περισσότερους σπόνδυλους ώστε να αποκτήσει η σπονδυλική στήλη την δομή που χρειάζεται ώστε να ανταποκριθεί στον ρόλο της. Ως όργανο στήριξης, κίνησης και προστασίας του οργανισμού.

Η σταθεροποίηση και στήριξη, η «σπονδυλοδεσία» δηλαδή, μπορεί να πραγματοποιηθεί για την ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από εκφυλιστικές καταστάσεις της σπονδυλικής στήλης. Για τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης μετά από τραύμα, για τη θεραπεία της αστάθειας λόγω όγκου ή λοίμωξης ή για τη διόρθωση της σπονδυλικής παραμόρφωσης.

Πώς εκτελείται η διαδικασία για διαδερμική σπονδυλοδεσία;

Η διαδερμική σπονδυλοδεσία γίνεται υπό γενική αναισθησία του ασθενή.

Ο χειρουργός κάνει μικροσκοπικές τομές στην πλάτη του ασθενούς και στις δύο πλευρές της σπονδυλικής στήλης με την βοήθεια και καθοδήγηση ειδικών συστημάτων νευροαπεικόνισης και διεγχειρητικής πλόηγησης.

Στη συνέχεια εισάγει τους κοχλίες συγκράτησης. Η νέα τεχνολογία προσφέρει τώρα πια ρομποτική υποβοήθηση για την βελτίωση της ακρίβειας. Οι ράβδοι εισάγονται σε ειδικές εγκοπές στις κεφαλές των βιδών και ασφαλίζονται στη θέση τους. Στη συνέχεια αφαιρούνται τα χειρουργικά όργανα και οι τομές κλείνονται με ένα ή δύο ράμματα.

Πώς πρέπει να προετοιμαστώ για αυτήν τη διαδικασία;

Φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας για τυχόν φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των συμπληρωμάτων διατροφής, ειδικά φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στην πήξη του αίματος, όπως η ασπιρίνη.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να σταματήσετε να παίρνετε αυτά τα φάρμακα πριν από τη διαδικασία. Για να το κάνετε ευκολότερο, γράψτε όλα τα φάρμακά σας πριν από την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης.

Φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν έχετε αλλεργία σε φάρμακα, τρόφιμα ή λατέξ (ορισμένα χειρουργικά γάντια είναι κατασκευασμένα από λατέξ).

Την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης, αφαιρέστε τυχόν βερνίκι νυχιών ή ακρυλικά νύχια, μην φοράτε μακιγιάζ και αφαιρέστε όλα τα κοσμήματα.

Η διαδερμική σπονδυλοδεσία είναι μια τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια διαφόρων διαδικασιών και τεχνικών για την αντιμετώπιση προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης.

Για περισσότερες πληροφορίες θα χαρούμε να σας ενημερώσουμε στο ιατρείο μας ή μέσα από την ιστοσελίδα μας. Επισκεφθείτε τις παρακάτω σελίδες παρουσίασης των χειρουργικών θεραπειών και παθήσεων.

Ποιο είναι το συνολικό ποσό επιτυχίας;

Το ποσοστό βραχυπρόθεσμης επιτυχίας για αυτήν τη διαδικασία είναι περίπου 80% έως 90%. Η μακροχρόνια επιτυχία της διαδικασίας εξαρτάται συχνά από τη συγκεκριμένη παθολογία σας. Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να παρατηρήσετε λίγες εβδομάδες μετά τη διαδικασία είναι η βελτίωση του πόνου στα πόδια σας και η ικανότητά σας να περπατάτε. Εάν είχατε αδυναμία στα πόδια πριν από τη χειρουργική επέμβαση, απαραίτητο είναι μετά την χειρουργική διόρθωση, να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Με αυτόν τον τρόπο, θα ενισχύσετε την μυϊκή δύναμη των ποδιών σας μετά τη διαδικασία. Η επίλυση των αισθητικών θεμάτων όπως το μούδιασμα, ωστόσο, τείνει να είναι κάπως απρόβλεπτη.

Τι μπορώ να κάνω μετά την επέμβαση;

Μπορείτε να είστε τόσο δραστήριοι όσο επιτρέπει ο πόνος σας. Μπορείτε να οδηγήσετε αυτοκίνητο, να ανεβείτε σκάλες και να εκτελέσετε γενικά τις κανονικές σας δραστηριότητες τον πρώτο μήνα μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Επίσης μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσετε ένα δομημένο πρόγραμμα φυσικής θεραπείας και αποκατάστασης με ασκήσεις ενδυνάμωσης και στήριξης της σπονδυλικής στήλης.

Θα σας επιτραπεί επίσης σύντομα να ξεκινήσετε αεροβικές δραστηριότητες χαμηλής επιβάρυνσης (π.χ. ελλειπτική προπόνηση, ποδηλασία, κολύμπι κ.λπ.).

Τρεις μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση, μπορείτε να ξεκινήσετε αεροβικές δραστηριότητες μεγαλύτερης φόρτισης, όπως τρέξιμο, άλματα και αθλήματα χωρίς επαφή.

Έξι μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα είστε ελεύθεροι να συμμετάσχετε σε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα (συμπεριλαμβανομένων αθλητικών επαφών και δραστηριοτήτων) χωρίς περιορισμούς.

Πότε πρέπει να υποβληθώ σε χειρουργική επέμβαση;

Εάν τα συμπτώματα στα πόδια σας είναι λίγο ενοχλητικά και ήπια, πιθανότατα δεν πρέπει να υποβληθείτε σε εγχείρηση. Ωστόσο, εάν η ποιότητα ζωής σας επηρεάζεται σημαντικά από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη σπονδυλική στήλη τότε θα πρέπει να θεωρείστε υποψήφιος για χειρουργική αντιμετώπιση.

Διαβάστε Επίσης:

Καλέστε μας