Παθήσεις Εγκεφάλου

Ολιγοδενδρογλοίωμα

Ολιγοδενδρογλοίωμα

Τι είναι το ολιγοδενδρογλοίωμα;

Το ολιγοδενδρογλοίωμα είναι ένας όγκος που μπορεί να εμφανιστεί στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο μυελό. Σχηματίζεται από ολιγοδενδροκύτταρα – κύτταρα στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη – που παράγουν μια ουσία που προστατεύει τα νευρικά κύτταρα.

Το ολιγοδενδρογλοίωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συχνότερα επηρεάζει τους ενήλικες. Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις και πονοκεφάλους. Αδυναμία ή αναπηρία μπορεί να συμβεί στο τμήμα του σώματος που ελέγχεται από τα νευρικά κύτταρα που επηρεάζονται από τον όγκο.

Η θεραπεία για το ολιγοδενδρογλοίωμα συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση του όγκου. Επιπρόσθετες θεραπείες μπορεί να είναι απαραίτητες εάν ο όγκος είναι επιθετικός ή είναι πιθανότερο να επανεμφανιστεί.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

  •  Νευρολογική εξέταση. Κατά τη διάρκεια μιας νευρολογικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τα σημεία και τα συμπτώματά σας. Μπορεί να ελέγξει την όραση, την ακοή, την ισορροπία, το συντονισμό, τη δύναμη και τα αντανακλαστικά σας. Προβλήματα σε μία ή περισσότερες από αυτές τις περιοχές μπορεί να παρέχουν ενδείξεις για το τμήμα του εγκεφάλου σας που θα μπορούσε να έχει επηρεαστεί από έναν όγκο.
  • Απεικονιστικές μέθοδοι. Οι εξετάσεις απεικόνισης μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό σας να καθορίσει τη θέση και το μέγεθος του όγκου του εγκεφάλου σας. Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται συχνά για τη διάγνωση όγκων του εγκεφάλου. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αξονική τομογραφία ή PET scan (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων).
  • Βιοψία. Μπορεί να γίνει με βελόνα πριν από τη χειρουργική επέμβαση για ολιγοδενδρογλοίωμα ή κατά τη διάρκεια χειρουργικής αφαίρεσης του ολιγοδενδρογλοιώματος, ανάλογα με τη θέση του. Το δείγμα ιστού αναλύεται σε ένα εργαστήριο για τον προσδιορισμό των τύπων κυττάρων και του επιπέδου επιθετικότητάς τους. Οι εξειδικευμένες εξετάσεις των κυττάρων του όγκου μπορούν να ενημερώσουν το γιατρό για τους τύπους μεταλλάξεων που έχουν αποκτήσει τα κύτταρα. Αυτό παρέχει ενδείξεις σχετικά με την πρόγνωση και μπορεί να καθοδηγήσει τις επιλογές θεραπείας.

Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;

  • Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του ολιγοδενδρογλοιώματος. Ο νευροχειρουργός θα εργαστεί για να αφαιρέσει το ολιγοδενδρογλοίωμα. Ο στόχος είναι να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο όγκος. Αλλά επειδή το ολιγοδενδρογλοίωμα αναπτύσσεται στον κανονικό ιστό του εγκεφάλου, δεν είναι δυνατή η πλήρης απομάκρυνση. Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν πρόσθετες θεραπείες μετά από χειρουργική επέμβαση για να στοχεύσουν και τα υπόλοιπα κύτταρα.
  • Χημειοθεραπεία. Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά μετά από χειρουργική επέμβαση για το ολιγοδενδρογλοίωμα για να σκοτώσει οποιαδήποτε καρκινικά κύτταρα που μπορεί να έχουν παραμείνει. Μπορεί να συνδυαστεί με ακτινοθεραπεία για επιθετικούς καρκίνους.
  • Ακτινοθεραπεία. Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί δέσμες υψηλής ενέργειας, όπως οι ακτίνες Χ ή τα πρωτόνια, για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας, βρίσκεστε σε ένα τραπέζι, ενώ ένα μηχάνημα μετακινείται γύρω σας κατευθύνοντας τις ακτίνες σε συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου σας. Κάποιες φορές συνιστάται μετά από χειρουργική επέμβαση για ολιγοδενδρογλοίωμα και μπορεί να συνδυαστεί με χημειοθεραπεία.
Καλέστε μας