BLOG

Σπονδυλολίσθηση

Σπονδυλολίσθηση

Τι είναι η σπονδυλολίσθηση;

Η σπονδυλολίσθηση είναι μια εκφυλιστική πάθηση της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και δυσκαμψία στο λαιμό ή την πλάτη. Καθιστώντας έτσι πολύ δύσκολη την απλή άσκηση όπως το περπάτημα ή τις δουλειές του σπιτιού. Εάν αντιμετωπίζετε πόνο και δυσκολία και γίνεται όλο και πιο επώδυνο το να στέκεστε ή να περπατάτε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη και όταν κάμπτεστε για να δέσετε τα παπούτσια σας και ενοχλείστε θα πρέπει να προγραμματίσετε μια συνάντηση με το γιατρό. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ποιότητας ζωής σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις επιλογές θεραπείας, αν έχετε διαγνωστεί με αυτή την πάθηση.

Ποια τα αίτια;

Η σπονδυλολίσθηση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σπονδυλική ολίσθηση- “γλίστρημα” σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Εντοπίζεται συχνότερα στην οσφυϊκή (κάτω) περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή αυτή εκτίθεται σε μεγάλη πίεση που προκαλείται από τις κινήσεις που σχετίζονται με την ανύψωση βαριών αντικειμένων και την περιστροφή του κορμού.

Η οσφυϊκή περιοχή κουβαλά επίσης το μεγαλύτερο μέρος του βάρους του ανώ τμήματος του σώματος. Οι γυμναστές, οι βαρκάρηδες, οι ποδοσφαιριστές και άλλοι αθλητές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην σπονδυλολίσθηση. Κι αυτό λόγω της τεράστιας πίεσης που ασκούν στο κάτω μέρος της πλάτης τους. Ωστόσο, παρόλο που η κατάσταση παρατηρείται συχνά στους αθλητές, η σπονδυλολίσθηση μπορεί επίσης να κληρονομείται. Ακόμη και να έχει συγγενή χαρακτήρα, ή να είναι αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης ή λόγω τραυματισμού.

Υπάρχουν συμπτώματα;

Αν έχετε σπονδυλολίσθηση, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως η αξονική σπονδυλική στήλη, μαζί με νευρόπονο στα χέρια και τα πόδια. Χρησιμοποιούνται βαθμοί για να ταξινομηθεί η κατάσταση και να προσδιοριστεί η απαραίτητη μορφή θεραπείας. Η σπονδυλολίσθηση βαθμού 1 αντιστοιχεί στο μικρότερο βαθμό ολίσθησης και o βαθμός 5 αντιπροσωπεύει 100% ολίσθηση. Όσο λιγότερη ολίσθηση υπάρχει, τόσο λιγότερο επώδυνα θα είναι τα σχετικά συμπτώματα. Ωστόσο, ακόμη και μια μικρή μετατόπιση ενός σπονδύλου μπορεί να προκαλέσει συμπίεση νεύρων και χρόνιο πόνο.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στην πραγματική θέση της σπονδυλολίσθησης ή μπορεί να αναπτυχθούν σε μια φαινομενικά μη σχετιζόμενη περιοχή του σώματος. Ο πόνος και η δυσκαμψία είναι συνηθέστεροι στο σημείο της σπονδυλικής ολίσθησης. Εάν όμως ένας μετατοπισμένος σπόνδυλος συμπιέζει μια κοντινή ρίζα νεύρου, μπορεί να παραχθεί ένα σύνολο νευρολογικών συμπτωμάτων. Γνωστά ως ριζοπάθεια. Η ριζοπάθεια χαρακτηρίζεται από ανάκλαση πόνου, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και αδυναμία ή απώλεια λειτουργίας στην ομάδα των μυών που επηρεάζονται από τη συμπιεσμένη ρίζα του νεύρου. Οι περιοχές που επηρεάζονται από τα συμπτώματα συμπίεσης των νεύρων θα εξαρτηθούν από τη θέση της σπονδυλικής ολίσθησης.

Η σπονδυλική μετατόπιση στο κάτω μέρος της πλάτης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που γίνονται αισθητά στους γλουτούς, τα πόδια, και τα δάχτυλα των ποδιών. Η σπονδυλολίσθηση στην περιοχή του αυχένα μπορεί να επηρεάσει τους ώμους, τα χέρια και τα δάχτυλα. Ανεξάρτητα από τη θέση του, η κατάσταση μπορεί επίσης να οδηγήσει στη συμπίεση του νωτιαίου μυελού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μυελοπάθεια. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμφανιστεί σοβαρή απώλεια μυϊκής λειτουργίας ή ακόμα και παράλυση στο κάτω μέρος του σώματος.

Ποια η θεραπεία;

Η θεραπεία για τη σπονδυλολίσθηση ποικίλλει. Για να οργανώσετε ένα σχέδιο θεραπείας, ο γιατρός θα αξιολογήσει τη σοβαρότητα της κατάστασής σας και τα συμπτώματα που προκαλεί, καθώς και το γενικό σας ιατρικό ιστορικό και υγεία.

Φαρμακευτική αγωγή

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και παυσίπονα μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της σπονδυλολίσθησης. Οι ασθενείς έχουν πολλές επιλογές όπως η ιβουπροφαίνη και η ακεταμινοφαίνη, ή μπορούν να ζητήσουν ισχυρότερη συνταγή εάν τα φάρμακα που λαμβάνουν δεν είναι αποτελεσματικά.

Επισκληρίδιες ενέσεις σπονδυλικής στήλης 

Εκτός από τα από του στόματος φάρμακα, τα ενέσιμα φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του πόνου και της φλεγμονής που προκαλείται. Οι ενέσεις μπορούν να χορηγηθούν μεμονωμένα ή ως σειρά, παρόλο που υπάρχει συνήθως ένα όριο στον αριθμό των θεραπειών που μπορεί να λάβει ένας ασθενής για ένα χρόνο.

Φυσικοθεραπεία 

Οι στοχευμένες ασκήσεις μπορούν να είναι εξαιρετικά ευεργετικές για τους ασθενείς με σπονδυλολίσθηση. Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να συστήσει μια σειρά από ασκήσεις ενδυνάμωσης, μυϊκές εκτάσεις και τεχνικές ενίσχυσης ισορροπίας. Με σκοπό την ελαχιστοποίηση του πόνου στην πλάτη και άλλων συμπτωμάτων σπονδυλολίσθησης, βοηθώντας παράλληλα να δημιουργήσετε μυϊκή μάζα και να αυξήσετε την ευελιξία του σώματος.

Απλή άσκηση

 Το περπάτημα ή το κολύμπι και η χρήση ενός σταθερού ποδηλάτου ή ελλειπτικού μηχανήματος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας και να διευρύνει την κινητικότητά σας. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί να αποφύγετε ασκήσεις, όπως το τρέξιμο ή κάποιο άθλημα επαφής, το οποίο μπορεί να χειροτερεύει την υγεία της σπονδυλικής στήλης.

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν οδηγίες να χρησιμοποιούν αυτές τις θεραπείες για αρκετούς μήνες δοκιμάζοντας διάφορους συνδυασμούς αυτών. Ωστόσο αν ο πόνος παραμένει και ο ασθενής δε βρίσκει ανακούφιση μέσω αυτών, συνίσταται η χειρουργική επέμβαση.

Πρωτού συμφωνήσετε σε κάποια σημαντικά επεμβατική διαδικασία, επικοινωνήστε με το γιατρό για να μάθετε περισσότερα για τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Έχουν μικρότερο ρίσκο επιπλοκής και μικρότερο χρόνο ανάρρωσης. Αν νομίζετε ότι έχετε σημάδια της πάθησης, ή θα θέλατε διευκρινήσεις για υποψίες που μπορεί να έχετε, σας προτείνουμε να μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Σίγουρα μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της υγείας σας. Ακόμη και να απαλλαγείτε σε μεγάλο βαθμό μια για πάντα από τους ενοχλητικούς και καθηλωτικούς πόνους.

Διαβάστε επίσης:

Καλέστε μας