Σπονδυλολίσθηση

Σπονδυλολίσθηση

ΓΕΝΙΚΑ

Η σπονδυλολίσθηση είναι μια εκφυλιστική πάθηση της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και δυσκαμψία στο λαιμό ή την πλάτη, καθιστώντας πολύ δύσκολη την απλή άσκηση όπως το περπάτημα ή τις δουλειές του σπιτιού. Εάν αντιμετωπίζετε πόνο και δυσκολία και γίνεται όλο και πιο επώδυνο το να στέκεστε ή να περπατάτε για μεγάλο χρονικό διάστημα ή όταν κάμπτεστε για να δέσετε τα παπούτσια σας ή για να σηκώσετε κάτι από το πάτωμα, θα πρέπει να προγραμματίσετε μια συνάντηση με το γιατρό. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να συνεχίσει να επιδεινώνεται και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ποιότητας ζωής σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις επιλογές θεραπείας, αν έχετε διαγνωστεί με αυτή την πάθηση.

ΑΙΤΙΕΣ

Η σπονδυλολίσθηση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σπονδυλική ολίσθηση-“γλίστρημα” σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Εντοπίζεται συχνότερα στην οσφυϊκή (κάτω) περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή αυτή εκτίθεται σε μεγάλη πίεση που προκαλείται από τις κινήσεις που σχετίζονται με την ανύψωση βαριών αντικειμένων και την περιστροφή του κορμού.

Η οσφυϊκή περιοχή κουβαλά επίσης το μεγαλύτερο μέρος του βάρους του ανώ τμήματος του σώματος. Οι γυμναστές, οι βαρκάρηδες, οι ποδοσφαιριστές και άλλοι αθλητές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην σπονδυλολίσθηση. Κι αυτό λόγω της τεράστιας πίεσης που ασκούν στο κάτω μέρος της πλάτης τους. Ωστόσο, παρόλο που η κατάσταση παρατηρείται συχνά στους αθλητές, η σπονδυλολίσθηση μπορεί επίσης να κληρονομείται ή να έχει συγγενή χαρακτήρα, ή να είναι αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης ή λόγω τραυματισμού.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Αν έχετε σπονδυλολίσθηση, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως η αξονική σπονδυλική στήλη, μαζί με νευρόπονο στα χέρια και τα πόδια. Χρησιμοποιούνται βαθμοί για να ταξινομηθεί η κατάσταση και να προσδιοριστεί η απαραίτητη μορφή θεραπείας. Διάγνωση σπονδυλολίσθησης βαθμού 1 σημαίνει ο μικρότερος βαθμός ολίσθησης και βαθμού 5 αντιπροσωπεύει 100% ολίσθηση. Όσο λιγότερη ολίσθηση υπάρχει, τόσο λιγότερο επώδυνα θα είναι τα σχετικά συμπτώματα. Ωστόσο, ακόμη και μια μικρή μετατόπιση ενός σπονδύλου μπορεί να προκαλέσει συμπίεση νεύρων και χρόνιο πόνο.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στην πραγματική θέση της σπονδυλολίσθησης ή μπορούν να αναπτυχθούν σε μια φαινομενικά μη σχετιζόμενη περιοχή του σώματος. Ο πόνος και η δυσκαμψία είναι συνηθέστεροι στο σημείο της σπονδυλικής ολίσθησης. Εάν όμως ένας μετατοπισμένος σπόνδυλος έρχεται σε επαφή ή συμπιέζει μια κοντινή ρίζα νεύρου, μπορεί να παραχθεί ένα σύνολο νευρολογικών συμπτωμάτων γνωστών ως ριζοπάθεια. Η ριζοπάθεια χαρακτηρίζεται από ανάκλαση πόνου, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και αδυναμία ή απώλεια λειτουργίας στη ομάδα των μυών που επηρεάζονται από τη συμπιεσμένη ρίζα του νεύρου. Οι περιοχές που επηρεάζονται από τα συμπτώματα συμπίεσης των νεύρων θα εξαρτηθούν από τη θέση της σπονδυλικής ολίσθησης.

Η σπονδυλική μετατόπιση στο κάτω μέρος της πλάτης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που γίνονται αισθητά στους γλουτούς, τα πόδια, και τα δάχτυλα των ποδιών. Η σπονδυλολίσθηση στην περιοχή του αυχένα μπορεί να επηρεάσει τους ώμους, τα χέρια και τα δάχτυλα. Ανεξάρτητα από τη θέση του, η κατάσταση μπορεί επίσης να οδηγήσει στη συμπίεση του νωτιαίου μυελού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μυελοπάθεια. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμφανιστεί σοβαρή απώλεια μυϊκής λειτουργίας ή ακόμα και παράλυση στο κάτω μέρος του σώματος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία για τη σπονδυλολίσθηση ποικίλλει. Για να οργανώσετε ένα σχέδιο θεραπείας, ο γιατρός θα αξιολογήσει τη σοβαρότητα της κατάστασής σας και τα συμπτώματα που προκαλεί, καθώς και το γενικό σας ιατρικό ιστορικό και υγεία.

•Φάρμακα Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και παυσίπονα μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της σπονδυλολίσθησης. Οι ασθενείς έχουν πολλές επιλογές όπως η ιβουπροφαίνη και η ακεταμινοφαίνη, ή μπορούν να ζητήσουν ισχυρότερη συνταγή εάν τα φάρμακα που λαμβάνουν δεν είναι αποτελεσματικά.

•Επισκληρίδιες ενέσεις σπονδυλικής στήλης Εκτός από τα από του στόματος φάρμακα, τα ενέσιμα φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του πόνου και της φλεγμονής που προκαλείται από τη σπονδυλολίσθηση. Οι ενέσεις μπορούν να χορηγηθούν μεμονωμένα ή ως σειρά, παρόλο που υπάρχει συνήθως ένα όριο στον αριθμό των θεραπειών που μπορεί να λάβει ένας ασθενής για ένα χρόνο.

•Φυσικοθεραπεία Οι στοχευμένες ασκήσεις μπορούν να είναι εξαιρετικά ευεργετικές για τους ασθενείς με σπονδυλολίσθηση. Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να συστήσει μια σειρά από ασκήσεις ενδυνάμωσης, μυϊκές εκτάσεις και τεχνικές ενίσχυσης ισορροπίας για την ελαχιστοποίηση του πόνου στην πλάτη και άλλων συμπτωμάτων σπονδυλολίσθησης, βοηθώντας παράλληλα να δημιουργήσετε μυϊκή μάζα και να αυξήσετε την ευελιξία του σώματος.

•Απλή άσκηση Το περπάτημα ή το κολύμπι καθώς και η χρήση ενός σταθερού ποδηλάτου ή ελλειπτικού μηχανήματος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας και να διευρύνει την κινητικότητά σας. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για να αποφύγετε ασκήσεις, όπως το τρέξιμο ή κάποιο άθλημα επαφής, το οποίο μπορεί να χειροτερεύει την υγεία της σπονδυλικής στήλης.

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν οδηγίες να χρησιμοποιούν αυτές τις θεραπείες για αρκετούς μήνες δοκιμάζοντας διάφορους συνδυασμούς αυτών. Ωστόσο αν ο πόνος παραμένει και ο ασθενής δε βρίσκει ανακούφιση μέσω αυτών, συνίσταται η χειρουργική επέμβαση.

Πρωτού συμφωνήσετε σε κάποια σημαντικά επεμβατική διαδικασία, επικοινωνήστε με το γιατρό για να μάθετε περισσότερα για τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, με μικρότερο ρίσκο επιπλοκής και μικρότερο χρόνο ανάρρωσης. Αν νομίζετε ότι έχετε σημάδια της πάθησης, ή θα θέλατε διευκρινήσεις για υποψίες που μπορεί να έχετε, σας προτείνουμε να μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Σίγουρα μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της υγείας σας και να απαλλαγείτε σε μεγάλο βαθμό μια για πάντα από τους ενοχλητικούς και καθηλωτικούς πόνους.

Διαβάστε επίσης:
Για την ακριβή διάγνωση της πάθησής σας επικοινωνήστε μαζί μας στο 2114111915 ή
στείλτε μας το μήνυμά σας στη φόρμα επικοινωνίας.

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα