ΑΝΔΡΟΥΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ & ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

ΣΤΕΡΕΟΤΑΚΤΙΚΗ – ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ – ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ & ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Ο Αντώνης Αλεξ. Ανδρουλής είναι Νευροχειρουργός με εξειδίκευση την Ενδοσκοπική, Στερεοτακτική και Μικροσκοπική Νευροχειρουργική των Παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης, του Εγκεφάλου και των Περιφερικών Νεύρων. Έχει πλούσιο συγγραφικό, επιστημονικό, διδακτικό και κλινικό έργο. Συνεχής, ενεργής και αδιάκοπη η συμμετοχή του σε κοινωνικά δρώμενα, πολιτιστικούς συλλόγους, αθλητικά σωματεία και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις με σκοπό την προσφορά στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρων να ενημερώνεται για τις μοντέρνες τεχνικές και τις καινοτόμες θεραπείες στην επιστήμη της ιατρικής, συμμετέχει σε συνέδρια ελληνικά και διεθνή με ανακοινώσεις και ομιλίες. Η συνεχής επιστημονική κατάρτιση και η αδιάκοπη χειρουργική τεχνική εξέλιξη είναι η βάση της επιτυχούς και αποτελεσματικής ιατρικής πράξης. Σε συνδυασμό με την συνεχόμενη τεχνολογική πρόοδο, δημιουργείται η συνθήκη που επιτρέπει την σύγχρονη προσφορά στον πάσχοντα συνάνθρωπο της εξατομικευμένης αντιμετώπισης, της ανώδυνης θεραπείας και της ελάχιστα επεμβατικής προσέγγισης.

Διδακτορική διατριβή

Η Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση (ΚΕΚ) είναι μια σύνθετη κατάσταση που παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα κλινικών συμπτωμάτων, τα οποία προκαλούνται από μια αρχική προσβολή στον εγκέφαλο μέσω μιας εξωτερικής μηχανικής δύναμης στο κρανίο. Η ΚΕΚ είναι παγκοσμίως, μία από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας. Η παθοφυσιολογία της ΚΕΚ είναι σύνθετη και συνίσταται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή βλάβη. Στην οξεία πρωτοπαθή φάση, ο εγκεφαλικός ιστός που καταστράφηκε κατά την πρόσκρουση περιλαμβάνει νευρώνες, γλοία και ενδοθηλιακά κύτταρα, με αποτέλεσμα την ρήξη του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Στην όψιμη δευτεροπαθή φάση, οι «τοξίνες» που απελευθερώνονται από τα κατεστραμμένα κύτταρα ενεργοποιούν τη διαδικασία της νευροφλεγμονής σε γειτονικά κύτταρα, οδηγώντας τελικά σε επιδείνωση του αρχικού τραυματισμού.Όσο προχωρούν οι έρευνες μελετάται καλύτερα η παθοφυσιολογία και οι μοριακοί μηχανισμοί που διέπουν αυτήν την κατάσταση και εμφανίζονται πολλές νέες θεραπευτικές στρατηγικές, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτές που εφαρμόζουν βλαστοκύτταρα, για τη βελτίωση, αποκατάσταση ή και υποστροφή της βλάβης.Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα θεωρείται πως μπορούν να έχουν κλινική χρησιμότητα και εφαρμογή σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ). Η πιθανή χρησιμότητά τους είναι αποτέλεσμα της εγγενούς ικανότητάς τους να αποκαθιστούν κατεστραμμένους ιστούς, να παράγουν θεραπευτικές πρωτεΐνες και να μεταναστεύουν σε θέσεις εντός του εγκεφάλου, με την βοήθεια του ΕΝΥ. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν το ΕΝΥ είναι δυνατόν να ευοδώσει στις συνθήκες της νευροφλεγμονής και της ΚΕΚ τη βιωσιμότητα, τον πολλαπλασιασμό και τη μετανάστευση αυτών των κυττάρων.Ο στόχος αυτής της μελέτης είναι να αξιολογηθεί η επίδραση που έχει το ΕΝΥ στην επιβίωση, τον πολλαπλασιασμό, τη μετανάστευση και τη διαφοροποίηση των ανθρώπινων μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων. Επιπλέον, για πρώτη φορά μετρήθηκαν επίπεδα Emmprin και Osteopontin στο αίμα και το ΕΝΥ, ασθενών με ΚΕΚ και νευροεκφυλιστική νόσο, με σκοπό να αξιολογηθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως προγνωστικοί δείκτες βαρύτητας της τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ευχαριστώ για την επίσκεψη σας ,

Ο ιστότοπος αυτός αποτελεί την προέκταση μιας αδιάκοπης προσπάθειας, τόσο δικής μου όσο και των συνεργατών μου, να υπηρετούμε το ιατρικό λειτούργημα με σεβασμό στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

Αφορά μία απόπειρα βασικής ενημέρωσης (ελπίζουμε δομημένης και προσφερόμενης με κατανοητό τρόπο) και πληροφόρησης σε κατά γενική ομολογία δύσκολα και πολύπλοκα ιατρικά ζητήματα.

Δεν αποσκοπούμε στην αντικατάσταση της ιατρικής συμβολής και συμβουλής και σαφώς το περιεχόμενο του ιστότοπου δεν εμπεριέχει κανέναν άλλο χαρακτήρα πλην του ενημερωτικού. Ούτε επιστημονικό site είναι, ούτε διαφημιστικό site για αγορά υπηρεσιών, ούτε καταναλωτικό site στα πλαίσια του e-shop για αγορά προϊόντων.

Αποτελεί μία προσπάθεια να γνωριστούμε αρχικά, να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες, να μεταφέρω και να επικοινωνήσω την γνώμη μου πάνω σε θέματα που πιθανόν να σας αφορούν και να ενημερώσω για δράσεις και ενέργειες, άρθρα και συνέδρια, παρουσιάσεις και συνεργασίες που συνδράμουν στην επίτευξη του «ευ ζην».

Η αύξηση των απαιτήσεων και των αναγκών, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η ποιότητα της ιατρικής φροντίδας, προέρχεται τόσο από τον μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο, λόγω συνθηκών ζωής, αριθμό ασθενών που πάσχουν από προβλήματα που αφορούν την σπονδυλική στήλη όσο και από την πολυπλοκότητα, την σοβαρότητα και τις δυνητικά επικίνδυνες επιπτώσεις των νοσημάτων του εγκεφάλου και εν γένει των παθήσεων του νευρικού συστήματος.

Επιτυχία για εμένα θα είναι αν μπορούν να δοθούν μέσα από την συγκεκριμένη ιστόσελίδα, εύστοχες απαντήσεις για κοινά προβλήματα. Δεν είναι εφικτή η υποκατάσταση της ανθρώπινης

επαφής, της  κλινικής εξέτασης και της εξατομικευμένης προσέγγισης  για την εξαγωγή οποιουδήποτε διαγνωστικού συμπεράσματος και εφαρμογής επιτυχημένης ιατρικής θεραπείας.

Πολλές φορές τα διαγνωστικά στοιχεία είναι δυσδιάκριτα και η επιτυχημένη ιατρική διάγνωση απαιτεί άμεση αναγνώριση, διαίσθηση και κλινική κρίση από τον ιατρό. Όμως η κλινική κρίση απαιτεί επιδεξιότητα, εμπειρία, γνώση και εκτίμηση των συμπτωμάτων και τις ικανότητές του αυτές ο θεράπων θα τις αναπτύξει με φυσική εξέταση και με επικοινωνία με τον πάσχοντα συνάνθρωπο και τους οικείους του. Είναι αδύνατη η εξαγωγή ιατρικών πορισμάτων, διαγνώσεων και θεραπειών μέσα από sites, blogs, tags και … social media. Είναι χρήσιμα για μία πρώτη ενημέρωση, γνωριμία, πληροφόρηση και αφορμή για περαιτέρω διερεύνηση.

Ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι αυτό της …. μη θεραπείας. Άλλες παθήσεις θεραπεύονται συντηρητικά άλλες χειρουργικά.  Ο Ιπποκράτης έθεσε την βάση αιώνες πριν «Ὁκόσα φάρμακα οὐκ ἰῆται, σίδηρος ἰῆται»…. δηλαδή όσες παθήσεις δεν θεραπεύουν τα φάρμακα, θεραπεύει το νυστέρι… Δεν υπάρχει μία και μοναδική «τέλεια» μη επεμβατική χειρουργική θεραπεία! Η χειρουργική παρέμβαση όταν απαιτείται, δημιουργεί μία «νέα» παραμόρφωση καλύτερη από την ήδη υπάρχουσα που προήλθε από την νόσο. Το εγχείρημα είναι το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε να είναι καλύτερο από την εικόνα της νόσου με βελτίωση των συμπτωμάτων αυτής.

Είμαστε πάντα πρόθυμοι, εγώ και οι συνεργάτες μου, να ανταποκριθούμε, είτε μέσω της φόρμας επικοινωνίας σε αιτήματα που μας απευθύνετε, είτε μέσω τηλεφώνου σε έκτακτες περιπτώσεις για  επείγοντα περιστατικά, είτε πάντα μέσω ιατρικής επίσκεψης σε ένα από τα ιατρεία μας, στο Νοσοκομείο στο Τμήμα Επειγόντων, στο Τακτικό Ιατρείο ή στον χώρο διαμονή σας αν η κατάσταση της υγείας σας δεν επιτρέπει την μετακίνηση σας.

Σας καλωσορίζω λοιπόν στο διαδικτυακό αυτό «ιατρείο», ελπίζοντας να φανεί χρήσιμη και δημιουργική η περιήγηση σε αυτό.

Οι ανάγκες αυτές συνετέλεσαν στην ανάπτυξη και καθιέρωση ιδιαίτερων ιατροτεχνολογικών εφαρμογών που ανεβάζουν διαρκώς το επίπεδο της παρεχόμενης φροντίδας και έχουν προσδώσει νέα διάσταση στην αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών.

Οι συνεργάτες μου και εγώ, με την συνεχή παρακολούθηση, εξειδίκευση και εφαρμογή νέων πρωτοποριακών χειρουργικών τεχνικών, θωρακίζουμε την βασική επεμβατική συνιστώσα της θεραπευτικής διαδικασίας αποκατάστασης της υγείας σας. Αυτή η διαδικασία, ολοκληρώνεται με την   ενασχόληση και τη συνεργασία με ιατρούς και θεραπευτές διαφόρων ειδικοτήτων όπως Ορθοπαιδικοί, Νευρολόγοι, Ρευματολόγοι, Φυσίατροι, Ακτινοδιαγνώστες, Ακτινοθεραπευτές και Επεμβατικοί ακτινολόγοι αλλά και με άλλους επαγγελματίες υγείας όπως φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές ,οστεοπαθητικούς, διαιτολόγους ,κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.

Η προσπάθεια μας αυτή αποτελεί μία πρώτη γνωριμία, με στόχο να πληροφορήσει, να εμψυχώσει και να ευοδώσει κλίμα περαιτέρω ουσιαστικής επικοινωνίας και εμπιστοσύνης.

Σκοπός μας είναι να αποτυπωθεί ένα γενικό πλαίσιο αντιμετώπισης των νευροχειρουργικών και όχι μόνο παθήσεων και διαταραχών. Οι θεραπείες και οι τεχνικές που είναι πια διαθέσιμες είναι πολυάριθμες και συνεχώς ανανεώνονται και δεν είναι δυνατόν να αποδωθούν σε όλη τους την έκταση.