Ψηφιακή Αγγειογραφία Εγκεφάλου

Ψηφιακή αγγειογραφία

Τι είναι η Ψηφιακή Αγγειογραφία Εγκεφάλου;

Η ψηφιακή αγγειογραφία εγκεφάλου είναι μία επεμβατική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται για να απεικονισθούν τα τέσσερα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με αίμα. Η αγγειογραφία λέγεται digital substraction angiography ή DSA. Η αγγειογραφία εγκεφάλου απεικονίζει τα 4 αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα απεικονίζονται η δεξιά και η αριστερή σπονδυλική αρτηρία και η δεξιά και η αριστερή καρωτίδα.

Σε ποιες περιπτώσεις πραγματοποιείται η ψηφιακή αγγειογραφία;

Η ψηφιακή αγγειογραφία εγκεφάλου πραγματοποιείται:

1.Στην περίπτωση που υπάρχει εγκεφαλική αιμορραγία προκειμένου να βρεθεί η αιτία που την προκαλεί.
2. Στην περίπτωση που έχει εντοπιστεί όγκος εγκεφάλου προκειμένου να διαπιστωθεί αν βρίσκεται κοντά σε σημαντικά αγγεία του εγκεφάλου.
3. Στην περίπτωση εγκεφαλικής δυσπλασίας ή ανευρύσματος.

Πότε ΔΕΝ επιτρέπεται να γίνει η εξέταση;

1. εγκυμοσύνη : η εξέταση έχει μεγάλο ποσό ακτινοβολίας Χ
2. αλλεργία στο ενδοφλέβιο σκιαγραφικό
3. νεφρική ανεπάρκεια
4. διαταραχή στην πήξη του αίματος, είτε από κάποιο νόσημα (πχ θρομβοπενία) είτε από κάποιο φάρμακο (πχ ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη).

Αν δεν μπορεί να γίνει η ψηφιακή αγγειογραφία για κάποιον από τους παραπάνω λόγους, τι εναλλακτική λύση υπάρχει;

Για διαγνωστικούς λόγους, υπάρχουν μη επεμβατικές μορφές αγγειογραφίας (μαγνητική αγγειογραφία ή MRA, αξονική αγγειογραφία ή CTA), αλλά δεν είναι τόσο ακριβείς όσο η ψηφιακή αγγειογραφία. Αν πρόκειται για εμβολισμό, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Πως πραγματοποιείται η ψηφιακή αγγειογραφία; Ποια η διαδικασία;

H εξέταση παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τη στεφανιαιογραφία και πραγματοποιείται από εξειδικευμένο νευροχειρουργό σε ειδικά εξοπλισμένο τμήμα νοσοκομείου. Η διάρκειά της κυμαίνεται από μία έως δύο ώρες. Ο ασθενής είναι ξύπνιος καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και απαντά σε ερωτήσεις του γιατρού. Αρχικά γίνεται τοπική αναισθησία στη βουβωνική χώρα και στη συνέχεια εισάγεται μια βελόνας εντός της μηριαίας αρτηρίας. Στη συνέχεια ο γιατρός προωθεί έναν ειδικό καθετήρα εντός των αγγείων μέχρι την περιοχή του τραχήλου. Γίνεται έγχυση σκιαγραφικού και απεικονίζονται τα αγγεία του εγκεφάλου.

Πρόκειται να υποβληθώ σε ψηφιακή αγγειογραφία εγκεφάλου. Τι γίνεται σε αυτή την εξέταση με απλά λόγια;

• πρέπει να μην έχετε φάει τις 4 ώρες πριν την αγγειογραφία

• η εξέταση γίνεται στο Νευροακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, από εξειδικευμένο γιατρό. Μαζί σας θα είναι και μια νοσηλεύτρια

• θα ξαπλώσετε στο ειδικό κρεβάτι. Η εξέταση γίνεται συνήθως με τον ασθενή ξύπνιο : θα βλέπετε το γιατρό και θα μιλάτε μαζί του καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης

• η διαδικασία θυμίζει την στεφανιαιογραφία. Τοποθετείται αντισηπτικό και γίνεται τοπική αναισθησία στη βουβωνική χώρα (στην αρχή του μηρού). Εισάγεται μια λεπτή βελόνη μέσα στη μηριαία αρτηρία. Κατόπιν, ο γιατρός θα προωθήσει ένα λεπτό ελαστικό καθετήρα μέσα στα αγγεία μέχρι να φτάσει στην περιοχή του τραχήλου (στο λαιμό σας). Την πορεία του καθετήρα τη βλέπει στις οθόνες που έχει μπροστά του. Τότε αρχίζει και ρίχνει σκιαγραφικό για να απεικονισθούν τα αγγεία του εγκεφάλου. Ίσως νιώσετε ένα κάψιμο, ή ζάλη, ή να πάλλεται η καρδιά σας την ώρα που μπαίνει το φάρμακο. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και παροδικά

• η εξέταση διαρκεί 1-2 ώρες, ανάλογα με το τι ψάχνουμε να βρούμε. Στο τέλος αφαιρούνται τα υλικά από το πόδι σας και μπαίνει ένας μεγάλος πιεστικός επίδεσμος στην περιοχή της παρακέντησης.

Διαβάστε Επίσης:

Για την ακριβή διάγνωση της πάθησής σας επικοινωνήστε μαζί μας στο 2114111915 ή
στείλτε μας το μήνυμά σας στη φόρμα επικοινωνίας.

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα
Καλέστε μας