BLOG

Ψευδοόγκος Εγκεφάλου

Ψευδοόγκος εγκεφάλου

Τι είναι ο ψευδοόγκος εγκεφάλου;

Ο ψευδοόγκος εγκεφάλου εμφανίζεται όταν η πίεση μέσα στο κρανίο σας (ενδοκρανιακή πίεση) αυξάνεται χωρίς προφανή λόγο. Τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ψευδοόγκος εγκεφάλου μιμούνται εκείνα ενός όγκου στον εγκέφαλο, αλλά δεν υπάρχει κανένας όγκος. Ο ψευδοόγκος εγκεφάλου μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά και ενήλικες, αλλά είναι συνηθέστερο στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία οι οποίες είναι παχύσαρκες. Επίσης, ονομάζεται ιδιοπαθής ενδοκρανιακή υπέρταση.

Η αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση χωρίς εμφανή αιτία μπορεί να προκαλέσει διόγκωση του οπτικού νεύρου και να οδηγήσει σε απώλεια όρασης. Τα φάρμακα συχνά μπορούν να μειώσουν αυτή την πίεση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Ποια τα βασικά συμπτώματα;

Ο ψευδοόγκος εγκεφάλου χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

•Μέτριοι έως σοβαροί πονοκέφαλοι που προέρχονται από τα μάτια και να χειροτερεύουν με κίνηση των ματιών

•Βουητό στα αυτιά συγχρονισμένο με τον καρδιακό παλμό (παλμική εμβοή)

•Ναυτία, έμετος ή ζάλη

•Θολή ή εξασθενημένη όραση

•Σύντομα επεισόδια τύφλωσης, που διαρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα και επηρεάζουν το ένα ή και τα δύο μάτια

•Διπλή όραση (διπλωπία)

•Πόνος στον αυχένα, στον ώμο ή στην πλάτη

Ποια είναι τα βασικά αίτια;

Ο ψευδοόγκος εγκεφάλου στα περισσότερα άτομα έχει άγνωστη ακριβή αιτία, αλλά μπορεί να συνδέεται με μια περίσσεια εγκεφαλονωτιαίου υγρού μέσα στο κρανίο. Ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός περιβάλλονται από εγκεφαλονωτιαίο υγρό, το οποίο λειτουργεί ως μαξιλάρι για την προστασία αυτών των ζωτικών ιστών από τυχόν τραυματισμό. Αυτό το υγρό παράγεται στον εγκέφαλο και τελικά απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος. Η αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός προβλήματος σε αυτή τη διαδικασία απορρόφησης.

Γενικά, η ενδοκρανιακή πίεση αυξάνεται όταν το περιεχόμενο του κρανίου υπερβαίνει την χωρητικότητά του. Για παράδειγμα, ένας όγκος στον εγκέφαλο γενικά αυξάνει την ενδοκρανιακή πίεση, επειδή δεν υπάρχει χώρος για τον όγκο. Το ίδιο συμβαίνει εάν ο εγκέφαλος πληρείται από υπερβολικό εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Ποιοι οι βασικοί παράγοντες εμφάνισης;

• Παχυσαρκία. Ο ψευδοόγκος εγκεφάλου έχει συσχετιστεί με την παχυσαρκία, εμφανίζεται σε 1 έως 2 άτομα ανά 100.000. Σε παχύσαρκες γυναίκες ο αριθμός αυτός κυμαίνεται από 4 έως 21 στους 100.000 αναπτύσσουν την πάθηση. Οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 44 ετών που είναι παχύσαρκοι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τη διαταραχή.

• Φάρμακα, όπως η αυξητική ορμόνη, η τετρακυκλίνη, υπερδοσολογία βιταμίνης Α

• Συνυπάρχουσες παθήσεις, όπως η νόσος του Addison, αναιμία, σύνδρομο Behcet, διαταραχές της πήξης του αίματος, ερυθηματώδης λύκος, νεφρική νόσος, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ουραιμία

Υπάρχουν επιπλοκές;

Μερικοί άνθρωποι χάνουν σταδιακά την όρασή τους και τελικά μπορεί να τυφλωθούν.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Για να διαγνώσετε την κατάστασή σας, ο γιατρός σας θα εξετάσει τα συμπτώματά σας και το ιατρικό σας ιστορικό, θα κάνει μια φυσική εξέταση και θα διατάξει διάφορες εξετάσεις, όπως

• Οφθαλμικές εξετάσεις

• Απεικονιστικές μεθόδους (αξονική και μαγνητική τομογραφία)

• Οσφυϊκή παρακέντηση

Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;

Ο στόχος της θεραπείας είναι να βελτιώσει τα συμπτώματά σας και να αποτρέψει την επιδείνωση της όρασής σας. Ανάλογα με την κατάστασή σας, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα ή να συστήσει χειρουργική επέμβαση για τον έλεγχο των συμπτωμάτων που προκαλεί ο ψευδοόγκος εγκεφάλου.

• Φάρμακα, όπως φάρμακα για το γλαύκωμα, διουρητικά και φάρμακα για την αντιμετώπιση της ημικρανίας.

• Χειρουργική Επέμβαση
01. Ο χειρουργός κόβει ένα τμήμα της μεμβράνης που περιβάλλει το οπτικό νεύρο. Αυτό επιτρέπει την διαφυγή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Η όραση σταθεροποιείται ή βελτιώνεται στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν κάνει αυτή τη διαδικασία με ένα μάτι παρατηρούν ένα όφελος και για τα δύο μάτια. Ωστόσο, αυτή η χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπιστεί ο ψευδοόγκος εγκεφάλου δεν είναι πάντα επιτυχής και μπορεί ακόμη και να αυξήσει τα προβλήματα όρασης.

02. Σε άλλο τύπο χειρουργικής επέμβασης, ο γιατρός σας εισάγει έναν μακρύ, λεπτό σωλήνα στον εγκέφαλο ή στη σπονδυλική στήλη για να βοηθήσει στην αποστράγγιση του υπερβολικού εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Τα συμπτώματα που προκαλεί ο ψευδοόγκος εγκεφάλου μπορεί να βελτιωθούν για ορισμένα άτομα που υποβάλλονται σε αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, οι απολήξεις μπορεί να φράξουν και συχνά απαιτούν πρόσθετες χειρουργικές επεμβάσεις για να διατηρηθούν τα αποτελέσματα. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους και λοιμώξεις.

Εάν είστε παχύσαρκοι, ο γιατρός θα συστήσει απώλεια βάρους. Η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ψευδοόγκος εγκεφάλου. Μερικοί άνθρωποι που είναι παθολογικά παχύσαρκοι μπορούν να επωφεληθούν από τα προγράμματα απώλειας βάρους ή τη γαστρική χειρουργική για να χάσουν βάρος. Αν έχετε διαγνωστεί με ψευδοόγκο εγκεφάλου, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά την όρασή σας.

Διαβάστε επίσης:
Καλέστε μας