BLOG

Αρτηριοφλεβώδεις Δυσπλασίες

Αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες

Τι είναι οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες;

Μια αρτηριοφλεβική δυσπλασία του εγκεφάλου (AVM) είναι μια συσσώρευση ανώμαλων αιμοφόρων αγγείων που συνδέουν τις αρτηρίες και τις φλέβες στον εγκέφαλο. Οι αρτηρίες είναι υπεύθυνες για τη λήψη αίματος πλούσιου σε οξυγόνο από την καρδιά στον εγκέφαλο. Οι φλέβες μεταφέρουν το αίμα χωρίς οξυγόνο πίσω στους πνεύμονες και την καρδιά. Ένας εγκέφαλος με αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες διαταράσσει αυτή τη ζωτική διαδικασία. Μια αρτηριοφλεβική δυσπλασία μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα σας, αλλά εμφανίζεται πιο συχνά στον εγκέφαλο ή στη σπονδυλική στήλη. Ωστόσο, είναι σπάνια και επηρεάζουν λιγότερο από το 1% του πληθυσμού. Η αιτία δεν είναι ξεκάθαρη. Οι περισσότεροι άνθρωποι γεννιούνται με αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες, αλλά μπορεί και να σχηματιστούν αργότερα στη ζωή. Σπάνια κληρονομούνται γενετικά στις οικογένειες. Μερικά άτομα με αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες εγκεφάλου εμφανίζουν σημεία και συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο ή επιληπτικές κρίσεις. Μόλις διαγνωσθεί, μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με επιτυχία για να αποτρέψει επιπλοκές, όπως εγκεφαλική βλάβη ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ποια συμπτώματα προκαλούν οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες;

Μια αρτηριοφλεβική δυσπλασία του εγκεφάλου μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα μέχρι να διαρρηχθεί, με αποτέλεσμα μία αιμορραγία στον εγκέφαλο. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι με AVM του εγκεφάλου μπορεί να παρουσιάσουν και συμπτώματα εκτός από αιμορραγία που σχετίζεται με το AVM. Στα άτομα χωρίς αιμορραγία, τα σημεία και τα συμπτώματα του εγκεφάλου AVM μπορεί να περιλαμβάνουν:

• Επιληπτικές κρίσεις
• Πονοκέφαλος ή πόνος σε μια περιοχή του κεφαλιού
• Μυϊκή αδυναμία ή μούδιασμα σε ένα μέρος του σώματος

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα και σημεία, ανάλογα με τη θέση του AVM, όπως:

• Δυνατός πονοκέφαλος
• Αδυναμία, μούδιασμα ή παράλυση
• Απώλεια όρασης
• Δυσκολία στην ομιλία
• Σύγχυση ή αδυναμία κατανόησης άλλων
• Σοβαρή αστάθεια

Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως εμφανίζονται μεταξύ των ηλικιών 10 και 40. Οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες του εγκεφάλου μπορούν να βλάψουν τον ιστό του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου. Ορισμένες έγκυες γυναίκες μπορεί να έχουν εντονότερο συμπτώματα λόγω μεταβολών στον όγκο και την αρτηριακή πίεση.
Ζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα, όπως σπασμοί, πονοκεφάλους ή κάποιο άλλο από τα συμπτώματα. Ένας αιμορραγικός εγκέφαλος με αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες είναι απειλητικός για τη ζωή και απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες και τα αίτια;

Ο καθένας μπορεί να γεννηθεί με AVM εγκέφαλο, αλλά αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι ένας κίνδυνος:

  • Φύλο: Οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες είναι πιο συχνές στους άνδρες.
  • Οικογενειακό ιστορικό: Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αρτηριοφλεβωδών δυσπλασιών σε οικογένειες, αλλά δεν είναι σαφές εάν υπάρχει κάποιος γενετικός παράγοντας ή εάν οι περιπτώσεις είναι συμπτωματικές.

Ποιες επιπλοκές μπορεί να προκληθούν;

Αιμορραγία: Μια αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία ασκεί μεγάλη πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών και των φλεβών που έχουν πληγεί. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη διάρρηξη και αιμορραγία της αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας  στον εγκέφαλο. Αυτός ο κίνδυνος αιμορραγίας του εγκεφάλου κυμαίνεται γύρω στο 2% κάθε χρόνο. Ο κίνδυνος αιμορραγίας μπορεί να είναι μεγαλύτερος για ορισμένους τύπους ή εάν έχετε υποστεί προηγούμενες ρήξεις.

Μείωση οξυγόνου στον εγκέφαλο. Λόγω της αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας το αίμα παρακάμπτει το δίκτυο τριχοειδών και ρέει απευθείας από τις αρτηρίες στις φλέβες. Οι περιβάλλοντες ιστός του εγκεφάλου δεν μπορούν να απορροφήσουν εύκολα το οξυγόνο από το αίμα. Χωρίς αρκετό οξυγόνο, οι ιστούς του εγκεφάλου αποδυναμώνουν ή μπορεί να πεθάνουν εντελώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συμπτώματα παρόμοια με εγκεφαλικά επεισόδια, όπως δυσκολία στην ομιλία, αδυναμία, μούδιασμα, απώλεια όρασης ή σοβαρή αστάθεια.

Λεπτά ή ασθενή αιμοφόρα αγγεία. Μια αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία ασκεί πίεση στα λεπτά και αδύναμα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Μια διόγκωση στο τοίχωμα του αιμοφόρου αγγείου (ανεύρυσμα) μπορεί να αναπτυχθεί και να γίνει επιρρεπής σε ρήξη.

Εγκεφαλική βλάβη. Καθώς μεγαλώνετε, το σώμα σας μπορεί να στρατολογήσει περισσότερες αρτηρίες για την παροχή αίματος στην περιοχή της αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας. Λόγω αυτού, κάποιες αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες μπορεί να μεγαλώσουν και να εκτοπίσουν ή να συμπιέσουν περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τα προστατευτικά υγρά να ρέουν ελεύθερα γύρω από τα ημισφαίρια του εγκεφάλου. Αν το υγρό συσσωρεύεται, μπορεί να ωθήσει τον ιστό του εγκεφάλου πάνω στο κρανίο (υδροκέφαλος).

Πώς αντιμετωπίζονται οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες;

• Μικροχειρουργική εξαίρεση. Είναι η περισσότερο καθιερωμένη από τις τρεις τεχνικές. Η λογική της επέμβασης είναι ίδια με την θεραπεία των AVF.

• Στερεοτακτική ακτινοθεραπεία ή  στερεοτακτική ακτινοχειρουργική. Είναι η νεότερη τεχνική κατά την οποία χορηγείται μια εντοπισμένη δόση ακτινοβολίας, σε μία συνεδρία, στο κέντρο της δυσπλασίας. Μετά την πάροδο 2-5 ετών (κατά μέσο όρο 3 ετών ), τα τροφοφόρα αγγεία της δυσπλασίας υφίστανται θρόμβωση και η ΑVM απομονώνεται από την κυκλοφορία.

• Ενδοαγγειακός εμβολισμός. Η τεχνική βασίζεται στις ίδιες αρχές που περιγράφηκαν στη θεραπεία των AVF. Το μειονέκτημα αυτής της θεραπείας είναι ότι από μόνη της είναι σχεδόν αδύνατο να αποφράξει τελείως την δυσπλασία και συνεπώς χρησιμοποιείται σχεδόν πάντα σαν προκαταρκτική θεραπεία προτού εφαρμοσθεί ή μικροχειρουργική εξαίρεση ή στερεοτακτική ακτινοθεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

Καλέστε μας