Οσφυονωτιαία Παρακέντηση

οσφυονωτιαία παρακέντηση

Τι είναι η Οσφυονωτιαία Παρακέντηση;

Η οσφυονωτιαία παρακέντηση είναι μια ιατρική πράξη με διαγνωστικό αλλά και θεραπευτικό χαρακτήρα. Πραγματοποιείται σε περιβάλλον νοσοκομείου από εξειδικευμένο νευροχειρουργό και η διάρκειά της δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά.

Πως πραγματοποιείται η οσφυονωτιαία παρακέντηση. Τι γίνεται με δύο λόγια στην εξέταση αυτή;

Κατά τη διαδικασία γίνεται η εισαγωγή μιας ειδικής βελόνας εντός του  υπαραχνοειδούς χώρου της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Συνήθως μεταξύ τρίτου και τέταρτου σπονδύλου. Υπαραχνοειδής χώρος  ονομάζεται το κανάλι,  μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού που μεταφέρεται το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Υπό κανονικές συνθήκες το ΕΝΥ ρέει ανεμπόδιστα από τον εγκέφαλο προς τον υπαραχνοειδή χώρο. Η εξέταση πραγματοποιείται με τον ασθενή σε πλάγια εμβρυϊκή στάση έτσι ώστε η κύρτωση της σπονδυλικής στήλης να είναι η μεγαλύτερη δυνατή. Αφού ολοκληρωθεί η απαιτούμενη συλλογή εγκεφαλονωτιαίου υγρού, η βελόνα αφαιρείται και το σημείο καλύπτεται με αποστειρωμένη γάζα. Ο ασθενής παραμένει για λίγες ώρες ξαπλωμένος σε ύπτια θέση και στη συνέχεια επιστρέφει σπίτι του καθώς δεν απαιτείται η παραμονή του στο νοσοκομείο.

Πότε εφαρμόζεται η οσφυονωτιαία παρακέντηση;

Η οσφυονωτιαία παρακέντηση εφαρμόζεται για να συμβάλλει μέσω της εξέτασης της πίεσης και της σύστασης του ΕΝΥ  στη διάγνωση πολλών  νευρολογικών παθήσεων, όπως:

  • Η μηνιγγίτιδα
  • Οι νεοπλασίες
  • Το σύνδρομο Guillain Barre
  • H σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Η ιδιοπαθής ενδοκράνια πίεση
  • Η εγκεφαλίτιδα
  • Η υπαραχνοειδής αιμορραγία
  • Η μυελίτιδα

Πρόκειται να υποβληθώ σε οσφυονωτιαία παρακέντηση. Ποια η διαδικασία;

Η εξέταση γίνεται με τον ασθενή ξαπλωμένο στο πλάι και τα πόδια λυγισμένα, σε στάση «εμβρύου». Την εξέταση θα κάνει ο νευροχειρουργός ή νευρολόγος, με τη βοήθεια μιας ή δυο νοσηλευτριών.
Θα τοποθετηθεί αντισηπτικό και θα γίνει τοπική αναισθησία στην περιοχή της οσφύος (μέσης). Μετά από πέντε λεπτά, θα αρχίσει η παρακέντηση. Ο γιατρός θα προωθήσει τη βελόνα ανάμεσα στους μύες μέχρι να φτάσει στη σπονδυλική στήλη. Ίσως να νιώσετε πόνο στη μέση ή ένα τίναγμα στο πόδι, την ώρα της εξέτασης. Πρέπει να είστε ακίνητος την ώρα της παρακέντησης. Όταν ο γιατρός τελειώσει την εξέταση, θα μπει ένας απλός επίδεσμος στο σημείο της παρακέντησης.
Θα πρέπει να μείνετε κάποιες ώρες σε ύπτια θέση μετά την οσφυονωτιαία παρακέντηση. Μπορείτε να αλλάξετε πλευρό και να κινείστε πάνω στο κρεβάτι, αλλά μην σηκωθείτε. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να πονέσει το κεφάλι σας ή να ζαλιστείτε.

Διαβάστε Επίσης:

Για την ακριβή διάγνωση της πάθησής σας επικοινωνήστε μαζί μας στο 2114111915 ή
στείλτε μας το μήνυμά σας στη φόρμα επικοινωνίας.

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα
Καλέστε τον ιατρό