Copyright 2024 © Νευροχειρουργός Αθήνα - Καλαμάτα - Δρ. Ανδρουλής | Designed & Developed by ZonePage
Η οσφυονωτιαία παρακέντηση είναι μια ιατρική πράξη με διαγνωστικό αλλά και θεραπευτικό χαρακτήρα. Πραγματοποιείται σε περιβάλλον νοσοκομείου από εξειδικευμένο νευροχειρουργό και η διάρκειά της δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά. Η οσφυονωτιαία παρακέντηση μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο στα χέρια ενός έμπειρου νευροχειρουργού, για την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των περισσότερων παθήσεων του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Κατά τη διαδικασία γίνεται η εισαγωγή μιας ειδικής βελόνας εντός του υπαραχνοειδούς χώρου της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Συνήθως μεταξύ τρίτου και τέταρτου σπονδύλου. Υπαραχνοειδής χώρος ονομάζεται το κανάλι, μεταξύ στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό που μεταφέρεται το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Υπό κανονικές συνθήκες το ΕΝΥ ρέει ανεμπόδιστα από τον εγκέφαλο προς τον υπαραχνοειδή χώρο. Η εξέταση πραγματοποιείται με τον ασθενή σε πλάγια εμβρυϊκή στάση έτσι ώστε η κύρτωση της σπονδυλικής στήλης να είναι η μεγαλύτερη δυνατή. Αφού ολοκληρωθεί η απαιτούμενη συλλογή εγκεφαλονωτιαίου υγρού, η βελόνα αφαιρείται και το σημείο καλύπτεται με αποστειρωμένη γάζα. Ο ασθενής παραμένει για λίγες ώρες ξαπλωμένος σε ύπτια θέση και στη συνέχεια επιστρέφει σπίτι του καθώς δεν απαιτείται η παραμονή του στο νοσοκομείο.
Η οσφυονωτιαία παρακέντηση εφαρμόζεται για να συμβάλλει μέσω της εξέτασης της πίεσης και της σύστασης του ΕΝΥ στη διάγνωση πολλών νευρολογικών παθήσεων που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως:
Η εξέταση γίνεται με τον ασθενή ξαπλωμένο στο πλάι και τα πόδια λυγισμένα, σε στάση «εμβρύου». Την εξέταση θα κάνει ο νευροχειρουργός ή νευρολόγος, με τη βοήθεια ενός ή δύο νοσηλευτών.
Θα τοποθετηθεί αντισηπτικό και θα γίνει τοπική αναισθησία στην περιοχή της οσφύος (μέσης). Μετά από πέντε λεπτά, θα αρχίσει η παρακέντηση, με την εισαγωγή της βελόνας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός θα προωθήσει τη βελόνα ανάμεσα στους μύες μέχρι να φτάσει στη σπονδυλική στήλη. Ίσως να νιώσετε πόνο στη μέση ή ένα τίναγμα στο πόδι, την ώρα της εξέτασης. Πρέπει να είστε ακίνητος την ώρα της παρακέντησης. Όταν ο γιατρός τελειώσει την εξέταση, θα μπει ένας απλός επίδεσμος στο σημείο της παρακέντησης.
Θα πρέπει να μείνετε κάποιες ώρες σε ύπτια θέση μετά την οσφυονωτιαία παρακέντηση. Μπορείτε να αλλάξετε πλευρό και να κινείστε πάνω στο κρεβάτι, αλλά μην σηκωθείτε. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να πονέσει το κεφάλι σας ή να ζαλιστείτε.
Παρόλο το γεγονός ότι η οσφυονωτιαία παρακέντηση αποτελεί μία απόλυτα ασφαλή διαδικασία, υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο επιπλοκών, οι οποίες ωστόσο είναι αναστρέψιμες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ανάμεσα σε αυτές:
Πονοκέφαλος: μπορεί να εμφανιστεί σε 1 στους 10 ασθενείς, συνήθως στο πρώτο 48ωρο μετά από την εξέταση. Οφείλεται σε διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού, ενώ τείνει να υποχωρεί όταν ο ασθενής βρίσκεται σε ανάκλιση. Σε αρκετές περιπτώσεις, συνοδεύεται από ζάλη και ίλιγγο. Για την ανακούφισή του, ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει ενυδατωμένος, καθώς και να λάβει παυσίπονα για μερικές ημέρες, έως την πλήρη αποχώρηση των συμπτωμάτων.
Οσφυαλγία: Η οσφυαλγία εμφανίζεται σπάνια, συνήθως στο σημείο στο οποίο πραγματοποιήθηκε η παρακέντηση. Δεν αποκλείεται, ο πόνος να εκτείνεται κατά μήκος της πλάτης ή και ως τα πόδια. Οποιαδήποτε ενόχληση υποχωρεί εντός ολίγων ημερών.
Η επιλογή ενός αξιόπιστου νευροχειρουργού με πολυετή εμπειρία στον χώρο έχει κομβική σημασία στην επιτυχία της οσφυονωτιαίας παρακέντησης. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σχεδιάσουμε μαζί την κατάλληλη αντιμετώπιση.