BLOG

Αιθουσαίο Σβάννωμα

Αιθουσαίο σβάννωμα

Τι είναι το αιθουσαίο σβάννωμα;

Το αιθουσαίο σβάννωμα (ή ακουστικό νευρίνωμα) ξεκινάει στα κύτταρα Schwann στο εξωτερικό του 8ου εγκεφαλικού νεύρου. Αυτό το νεύρο εκτείνεται από τον εγκέφαλο στο αυτί και ελέγχει την ακοή και την ισορροπία. Είναι σχεδόν πάντα αργά αναπτυσσόμενο, δεν εξαπλώνεται και θεωρείται καλοήθης όγκος. Συχνά υπάρχουν πολύ καιρό πριν διαγνωστούν.

Τα αιθουσαία σβαννώματα εντοπίζονται συχνότερα στους ηλικιωμένους. Η απώλεια της ακοής στο ένα αυτί μπορεί να είναι ένα τέτοιο σημάδι. Σπάνια, σχετίζονται με μια γενετική κατάσταση που ονομάζεται νευροϊνωμάτωση. Τα άτομα με νευροϊνωμάτωση συνήθως διαγιγνώσκονται σε πολύ νεότερη ηλικία και οι όγκοι μπορεί να είναι και στις δύο πλευρές του εγκεφάλου. Αυτοί που επηρεάζονται μπορεί επίσης να αναπτύξουν έναν άλλο τύπο όγκου του εγκεφάλου που ονομάζεται μηνιγγίωμα.

Ποια συμπτώματα προκαλούνται από το αιθουσαίο σβάννωμα;

Απώλεια ακοής, συνήθως σταδιακή –αν και σε ορισμένες περιπτώσεις ξαφνική– και εμφανίζεται μόνο σε μία πλευρά ή πιο έντονη στη μία πλευρά
• Βουητά (εμβοές) στο προσβεβλημένο αυτί
• Απώλεια ισορροπίας
• Ζάλη (ίλιγγος)
• Μούδιασμα στο πρόσωπο, και πολύ σπάνια αδυναμία ή απώλεια μυϊκής κίνησης

Πως γίνεται η διάγνωση;

Ο γιατρός θα σας εξετάσει και ενδέχεται να ζητήσει εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε τη γενική σας υγεία, όπως επίσης και μαγνητική τομογραφία (MRI) και τεστ ακοής.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία για αντιμετώπιση;

Παρακολούθηση: Για έναν πολύ μικρό όγκο μπορεί να μην χρειαστείτε άμεση θεραπεία. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει να παρακολουθείτε τον όγκο σας με τακτικές σαρώσεις MRI. Αυτό ονομάζεται περιμετρική αναμονή.

Στοχευμένη ακτινοθεραπεία: Μικροί όγκοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με στερεοτακτική ακτινοθεραπεία. Μια πιθανή παρενέργεια είναι η νευρική βλάβη, η οποία μπορεί να εξελιχθεί αρκετούς μήνες ή χρόνια αργότερα. Μπορεί επίσης να υποβληθείτε σε ακτινοθεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση εάν ο όγκος σας δεν έχει απομακρυνθεί εντελώς.

Χειρουργική επέμβαση: Υπάρχουν διάφοροι τύποι χειρουργικής επέμβασης για να αφαιρέσετε τον όγκο:

1) Ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει τον όγκο μέσα από μια τρύπα στο κρανίο. Αυτός ο τύπος εγχείρησης προσπαθεί να μην βλάψει την ακοή σας. Μπορεί να προκαλέσει πτώση του προσώπου σας (παράλυση προσώπου), ή προβλήματα με την ομιλία και την κατάποση. Μπορεί να έχετε ξηρότητα και πόνο στα μάτια σας από την πλευρά της χειρουργικής επέμβασης.

2) Ένας διαφορετικός τύπος χειρουργικής επέμβασης απομακρύνει τον όγκο από το αυτί σας. Αυτό είναι πιο πιθανό να βλάψει την ακοή σας. Αλλά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μουδιασμάτος ή απώλειας κινητικότητας στο πρόσωπό σας. Μερικοί άνθρωποι είναι εν μέρει ή εντελώς κωφοί μετά από αυτό το είδος της επιχείρησης.

Στην περίπτωση που υπάρχουν όγκοι και στις δύο πλευρές, αυξάνεται πολύ περίσσοτερο ο κίνδυνος απώλειας ακοής. Ως εκ τούτου, ο χειρουργός μπορεί να καθυστερήσει την επέμβαση ώστε να διατηρήσετε την ακοή σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Διαβάστε επίσης:

Καλέστε μας