Copyright 2025 © Νευροχειρουργός Αθήνα - Καλαμάτα - Δρ. Ανδρουλής | Designed & Developed by ZonePage
Η οσφυϊκή σπονδυλοδεσία είναι μια χειρουργική επέμβαση της σπονδυλικής στήλης που έχει σκοπό την σταθεροποίησή της ώστε να ανατραπεί κάποιο νευρολογικό έλλειμμα. Η αστάθεια στην οσφυϊκή μοίρα στη σπονδυλική στήλη που μπορεί να οφείλεται είτε σε κακώσεις της σπονδυλικής στήλης είτε σε σπονδυλολίσθηση, σκολίωση ή και παραμόρφωση αυτής, η οποία πιέζει τα νεύρα που καταλήγουν στα κάτω άκρα και προκαλείται έτσι πόνος και μούδιασμα στα πόδια ενώ κάποιες φορές μπορεί να προκληθεί ακόμη και παράλυση των κάτω άκρων. Επιπλέον, η σπονδυλοδεσία πραγματοποιείται και μετά από μικρότερα χειρουργεία αποσυμπίεσης των νεύρων της σπονδυλικής στήλης όπως η πεταλεκτομή και η τρηματεκτομή όπου η σπονδυλική στήλη καθίσταται ασταθής.
Κατά τη διαδικασία της σπονδυλοδεσίας χρησιμοποιούνται εμφυτεύματα, βίδες και ράβδοι κυρίως από τιτάνιο. Αρχικά γίνεται σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης με εμφυτεύματα-οστικά μοσχεύματα με στόχο την οστική ενοποίηση των σπονδύλων. Στη συνέχεια ο γιατρός με ειδικές ράβδους ‘γέφυρες’ συνδέει δύο ή περισσότερους σπονδύλους μεταξύ τους.
Η σπονδυλοδεσία τα τελευταία χρόνια λόγω των σύγχρονων τεχνικών που χρησιμοποιούνται μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω μικρών τομών στο δέρμα ( Ελάχιστα επεμβατική διαδερμική σπονδυλοδεσία).
Η σπονδυλοδεσία διακρίνεται λοιπόν σε ανοιχτή, κλειστή ή διαδερμική. Η ανοιχτή πραγματοποιείται όταν πρέπει να γίνει αποσυμπίεση των νεύρων όπως στις περιπτώσεις που γίνεται πεταλεκτομή ή τρηματεκτομή, ενώ η διαδερμική όταν χρειάζεται σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.
Η τεχνική αυτή είναι η πιο διαδεδομένη μορφή σπονδυλοδεσίας στην οσφυϊκή μοίρα και χρησιμοποίειται κυρίως για την αντιμετώπιση καταγμάτων της οσφυϊκής περιοχής. Η τεχνική αυτή πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και γίνεται οπίσθια προσπέλαση της σπονδυλικής στήλης. Η τομή γίνεται ακριβώς στη μέση και πάνω από την σπονδυλική στήλη ενώ το μήκος της εξαρτάται από τον αριθμό των σπονδύλων που θα τοποθετηθούν οι βίδες. Κατά τη διαδικασία υπάρχει βοήθεια ακτινολογικής καθοδήγησης C–arm ή νευροπλοήγηση για ακριβέστερα και ασφαλέστερα αποτελέσματα. Αφού τοποθετηθούν οι βίδες γίνεται πεταλεκτομή εφόσον έχει γίνει και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης με τη τοποθέτηση μεταλλικών ράβδων. Τέλος, τοποθετούνται τα οστικά μοσχεύματα τα οποία βοηθούν στην οστική ενοποίηση των σπονδύλων που έχουν δεθεί με τις μεταλλικές ράβδους.
Η διασωματική σπονδυλοδεσία πραγματοποιείται κατά τον ίδιο τρόπο με τη διαφορά ότι γίνεται δισκεκτομή με τη χρήση μικροσκοπίου. Στο κενό που δημιουργείται μεταξύ των δύο σπονδύλων τοποθετούνται εμφυτεύματα και οστικό μόσχευμα. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρείται η απαραίτητη απόσταση μεταξύ των δύο σπονδύλων και να πραγματοποιηθεί και η συνοστέωση.
Οι συγκεκριμένες μέθοδοι απαιτούν νοσηλεία 3-4 ημερών και αφαίρεση των ραμμάτων στις 8-10 μέρες. Η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται την επομένη του χειρουργείου. Για την επέμβαση θα χρειαστεί προσφορά αίματος από 2-3 άτομα.
Είναι η πιο σύγχρονη μορφή σπονδυλοδεσίας και μια μορφή ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής. Στην ουσία πρόκειται για την οσφυϊκή διαυχενική σπονδυλοδεσία όπου οι βίδες και οι ράβδοι τοποθετούνται διαδερμικά με τομές λίγων εκατοστών στο δέρμα με την ακτινολογική καθοδήγηση του C–arm .
Στη διαδικασία αυτή η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη και συνήθως δεν απαιτείται μετάγγιση. Ο ασθενής μετά την επέμβαση επανέρχεται άμεσα στις δραστηριότητές του.
Η διαδερμική σπονδυλοδεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για την αντιμετώπιση της αστάθειας της σπονδυλικής στήλης όπως στις περιπτώσεις καταγμάτων και της σπονδυλολίσθησης όπου και σε αυτή τη περίπτωση γίνεται αποσυμπίεση των νεύρων.