BLOG

Κρανιοφαρυγγίωμα

Κρανιοφαρυγγίωμα

Τι είναι το κρανιοφαρυγγίωμα;

Το κρανιοφαρυγγίωμα είναι ένας σπάνιος τύπος καλοήθους όγκου στον εγκέφαλο. Το κρανιοφαρυγγίωμα αναπτύσσεται κοντά στην υπόφυση του εγκεφάλου, η οποία εκκρίνει ορμόνες που ελέγχουν πολλές λειτουργίες του σώματος. Καθώς το κρανιοφαρυγγίωμα αναπτύσσεται αργά, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της υπόφυσης και άλλων κοντινών δομών στον εγκέφαλο. Το κρανιοφαρυγγίωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και ηλικιωμένους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σταδιακές αλλαγές στην όραση, κόπωση, υπερβολική ούρηση και πονοκεφάλους. Τα παιδιά με κρανιοφαρυγγίωμα μπορεί να αναπτυχθούν αργά και μπορεί να είναι μικρότερα από το αναμενόμενο.

Συμπτώματα

• Κεφαλαλγίες
• Διαταραχές οπτικής οξύτητας και οπτικών πεδίων
• Ενδοκρινολογικές διαταραχές
• Υδροκέφαλος
• Μεταβολή του σωματικού βάρους

Διάγνωση

Οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του κρανιοφαρυγγιώματος περιλαμβάνουν:

• Φυσική εξετάση. Η διάγνωση ενός κρανιοφαρυγγιώματος συνήθως αρχίζει με ιατρική εξέταση ιστορικού και μια νευρολογική εξέταση από το γιατρό σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, εξετάζεται η όρασή σας, η ακοή, η ισορροπία, ο συντονισμός, τα αντανακλαστικά και η ανάπτυξη.

• Εξετάσεις αίματος. Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να αποκαλύψουν αλλαγές στα επίπεδα ορμονών που υποδηλώνουν ότι ένας όγκος επηρεάζει την υπόφυσή σας.

• Απεικονιστικές εξετάσεις. Όπως: ακτίνες Χ, απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI) και μηχανογραφική τομογραφία (CT).

Θεραπεία

Οι επιλογές θεραπείας του κρανιοφαρυγγιώματος περιλαμβάνουν:

• Χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση όλου ή του μεγαλύτερου μέρους του όγκου συνιστάται συχνότερα για άτομα με κρανιοφαρυγγίωμα. Η επέμβαση εξαρτάται από τη θέση και το μέγεθος του όγκου σας. Η ανοικτή χειρουργική επέμβαση κρανιοφαρυγγιώματος (κρανιοτομία) περιλαμβάνει το άνοιγμα του κρανίου προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση στον όγκο. Κατά τη διάρκεια της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής επέμβασης κρανιοφαρυγγιώματος, εισάγονται ειδικά χειρουργικά εργαλεία στη μύτη σας, τα οποία περνούν μέσα από μια φυσική οδό στον όγκο, χωρίς να επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Όταν είναι δυνατόν, οι χειρουργοί απομακρύνουν ολόκληρο τον όγκο. Αλλά επειδή συχνά υπάρχουν πολλές ευαίσθητες και σημαντικές δομές κοντά, οι γιατροί μερικές φορές δεν αφαιρούν ολόκληρο τον όγκο, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια καλή ποιότητα ζωής μετά την επέμβαση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, άλλες θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από χειρουργική επέμβαση.

• Ακτινοθεραπεία. Η θεραπεία ακτινοβολίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του κρανιοφαρυγγιώματος. Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί ισχυρές δέσμες ενέργειας, όπως οι ακτίνες Χ και τα πρωτόνια, για να σκοτώσουν τα κύτταρα του όγκου. Κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας, βρίσκεστε σε ένα τραπέζι, ενώ μια μηχανή στοχεύει την ακτινοβολία στα κύτταρα του όγκου.

• Χημειοθεραπεία. Η χημειοθεραπεία είναι μια φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιεί χημικές ουσίες για να σκοτώσει κύτταρα του όγκου. Η χημειοθεραπεία μπορεί να εγχυθεί απευθείας στον όγκο έτσι ώστε η θεραπεία να φτάσει στα κύτταρα στόχους, χωρίς να βλάψει τον κοντινό υγιή ιστό.

Διαβάστε επίσης:
Καλέστε μας