BLOG

Ωλένια Νευρίτιδα – Χειρουργική Αποσυμπίεση Ωλένιου Νεύρου

Συμπιεσμένο Νεύρο

Τι είναι η Χειρουργική Αποσυμπίεση Ωλένιου Νεύρου;

Χειρουργική αποοσυμπίεση ωλένιου νεύρου ονομάζεται η επέμβαση που πραγματοποιείται για να αντιμετωπιστεί το σύνδρομο της ωλένιας νευρίτιδας. Το σύνδρομο αυτό είναι αποτέλεσμα πίεσης ή παγίδευσης του ωλενίου νεύρου, συνήθως στην περιοχή του αντιβραχίου, δηλαδή στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα.

Τι είναι η ωλένια νευρίτιδα;

Το ωλένιο νεύρο, το κερκιδικό και το μέσο αποτελούν τα τρία μεγάλα νεύρα του χεριού. Το ωλένιο νεύρο αν και ενδέχεται να πιεστεί στην περιοχή του καρπού ή στην περιοχή του αυχένα, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων παγίδευσης του ωλενίου νεύρου αφορά την περιοχή του αγκώνα. Το νεύρο διέρχεται από την εσωτερική πλευρά του αγκώνα, μέσα από την ωλένια αύλακα, την οποία μπορούμε να φανταστούμε σαν ένα οστεοϊνώδες τούνελ. Το κάτω μέρος του αποτελείται από οστό, ενώ το άνω από τον ινώδη ιστό. Όταν ο ιστός παρουσιάσει οίδημα και πιέσει το νεύρο, προκύπτει το σύνδρομο της ωλένιας νευρίτιδας. 

Πως προκύπτει η ωλένια νευρίτιδα; Ποια τα αίτια;

Η κυριότερη αιτία πρόκλησης είναι οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψεις και έκτασης του αγκώνα. Άλλες αιτίες που ευθύνονται για την πάθηση είναι η συμπίεση του αγκώνα στην ωλένια αύλακα, η ύπαρξη νευρινωμάτων, η τριβή του νεύρου λόγω οστεοφύτων, οι εξοστώσεις στην περιοχή του αγκώνα, ο μακροχρόνιος ερεθισμός του  νεύρου λόγω υπερχρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή  καταπόνησης από βαριά χειρωνακτική εργασία.  

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί η ωλένια νευρίτιδα;

Το κυριότερο σύμπτωμα που προκαλεί η ωλένια νευρίτιδα είναι οι αιμωδίες (μουδιάσματα) στο μικρό δάκτυλο και στον παράμεσο. Αρχικά έρχονται και παρέρχονται στην πορεία όμως αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα. Άλλα συμπτώματα είναι η αδυναμία κάμψης του καρπού, η δυσκολία στην τέλεση λεπτών κινήσεων και γενικότερα η απουσία συντονισμού των δακτύλων. Σε αρκετά  προχωρημένο στάδιο η πάθηση είναι πιθανό να οδηγήσει σε  μυϊκή ατροφία και σημαντική έκπτωση στη λειτουργικότητα του χεριού. Αξίζει να σημειωθεί πως επειδή τα συμπτώματα που προκαλεί η ωλένια νευρίτιδα παρουσιάζουν ομοιότητες με άλλες παθήσεις όπως πχ η σκλήρυνση κατά πλάκας, το σύνδρομο θωρακικής εξόδου, η νόσος του περιφερικού κινητικού νευρώνα και η εκφυλιστική δισκοπάθεια του αυχένα θα πρέπει να γίνει ενδελεχής διαφορική διάγνωση προκειμένου να αποκλειστούν. 

Ποια η κατάλληλη θεραπεία με άμεση αντιμετώπιση;

Κατά τα αρχικά στάδια επιλέγεται η συντηρητική θεραπεία, η οποία έγκειται σε  αποφυγή επιβαρυντικών κινήσεων του αγκώνα, χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και εφαρμογή ειδικού νάρθηκα κατά τις νυχτερινές ώρες. Όταν όμως τα συμπτώματα  παρουσιάσουν επιδείνωση, η συντηρητική θεραπεία δεν ανακουφίζει τον ασθενή ή η πίεση που ασκείται στο μέσο νεύρο προκαλεί μυϊκή αδυναμία επιλέγεται ως λύση η ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση. Η τεχνική που εφαρμόζεται είναι ελάχιστα επεμβατική. Στόχος της τεχνικής αυτής είναι η αποσυμπίεση του ωλένιου νεύρου μέσω διάνοιξης της ωλένιας αύλακας.  

Πώς γίνεται η επέμβαση αποσυμπίεσης του ωλενίου νεύρου;

Η επέμβαση για την αποσυμπίεση του ωλένιου νεύρου είναι ελάχιστα παρεμβατική και πραγματοποιείται ενδοσκοπικά. Ο νευροχειρουργός με τη  βοήθεια μικροκάμερας, που εισάγεται από μία ελάχιστου μήκους τομή, χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία  διανοίγει την ωλένια αύλακα εκ των έσω.  Πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία με υπερκλείδιο block και διαρκεί περίπου μισή ώρα.  Χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά αποτελέσματα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που υποβλήθηκε σε αυτήν έχει απαλλαγεί πλήρως από την πάθηση. 

Χρειάζεται νοσηλεία μετά από χειρουργική αποσυμπίεση ωλένιου νεύρου;

Η συγκεκριμένη επέμβαση δεν απαιτεί την παραμονή στο νοσοκομείο. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του λίγες ώρες μετά το πέρας της επέμβασης.

Αποσυμπίεση ωλενίου νεύρου – Η μετεγχειρητική πορεία

Ο ασθενής από την πρώτη ημέρα εκπαιδεύεται στο σωστό τρόπο κάμψης του αγκώνα μέσα από εξατομικευμένο πρόγραμμα κινησιοθεραπείας. Κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενος τραυματισμός της περιοχής. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η πλήρης λειτουργικότητα του χεριού ανακτάται μετά από διάστημα 4 έως 6 εβδομάδων. Όλο αυτό το διάστημα ο νευροχειρουργός Αντώνιος Ανδρουλής και η εξειδικευμένη ιατρική του ομάδα είναι στο πλάι του ασθενή με τακτικούς επανελέγχους.

Διαβάστε Επίσης:

Καλέστε μας