BLOG

Σύνδρομο Facet

Σύνδρομο Facet

Τι είναι το σύνδρομο Facet;

Το σύνδρομο Facet (σύνδρομο ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων) είναι ένας ειδικός τύπος οστεοαρθρίτιδας που αναπτύσσεται στις αρθρώσεις που βρίσκονται στη σπονδυλική στήλη. Αυτές οι αρθρώσεις συνδέουν τους σπονδύλους και επιτρέπουν στη σπονδυλική στήλη να κάμπτεται, να περιστρέφεται και να εκτελεί άλλες κινήσεις. Aναπτύσσεται συχνότερα στις αυχενικές (άνω) και στις οσφυϊκές (κάτω) περιοχές της σπονδυλικής στήλης, αλλά μπορεί επίσης να αναπτυχθεί και στη θωρακική (μεσαία) μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Όπως και με πολλές άλλες αρθρώσεις στο σώμα, οι αρθρώσεις της επιφάνειας έχουν έναν ομαλό συνδετικό ιστό γνωστό ως χόνδρο που καλύπτει τα άκρα των οστών. Αυτός ο χόνδρος μπορεί να φθαρεί με την πάροδο του χρόνου με αποτέλεσμα τα γειτονικά οστά να τρίβονται αντί να ολισθαίνουν μεταξύ τους, δημιουργώντας φλεγμονή μέσα στην άρθρωση και οδηγώντας σε πόνο, δυσκαμψία και απώλεια κινητικότητας στο λαιμό ή την πλάτη.
Μερικές φορές, οι τραυματικές βλάβες (από συντριβές οχημάτων, πτώσεις και αθλητικές δραστηριότητες) μπορούν επίσης να επιταχύνουν τον εκφυλισμό των αρθρώσεων.

Ποια τα συμπτώματα;

Μερικές φορές, καθώς τα οστά τρίβονται, το σώμα μπορεί να δημιουργήσει οστεόφυτα σε απόκριση. Αυτά μπορεί να είναι ασυμπτωματικά, αλλά μπορούν επίσης να αναπτυχθούν αρκετά ώστε να συμπιέσουν ή να ερεθίσουν τις ρίζες των νεύρων ή το νωτιαίο μυελό κοντά στις αρθρώσεις. Εάν συμβεί αυτό, μπορούν να αναπτυχθούν διάφορα επιπλέον συμπτώματα στα άκρα, όπως ακτινοβολούμενος πόνος, μυρμηκίαση, μούδιασμα και μυϊκή αδυναμία.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου Facet συνήθως είτε εμφανίζονται ως τοπικοί πόνοι και δυσκαμψία που προκαλούνται άμεσα από τις φλεγμονώδεις αρθρώσεις ή προβαλλόμενοι πόνοι που προκαλούνται από συμπιεσμένο νωτιαίο νεύρο. Η θέση του προσβεβλημένου νεύρου θα καθορίσει τη θέση των συμπτωμάτων.

Για παράδειγμα, το σύνδρομο Facet με εντόπιση στην αυχενική μοίρα μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα:

•Πόνος στον αυχένα και δυσκαμψία
•Αδυναμία στους ώμους
•Πονοκεφάλους
•Μούδιασμα στα χέρια

Το σύνδρομο Facet με εντόπιση στην οσφυϊκή μοίρα μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα:

•Πόνος χαμηλά στην πλάτη και δυσκαμψία
•Δυσκολία κατά το στρίψιμο, κάμψη και κλίση του σώματος
•Πόνος, κράμπες και αδυναμία στους γλουτούς ή τους μηρούς
•Δυσκολία όταν σηκώνεστε από την καρέκλα
•Δυσκολία διατήρησης ευθείας στάσης σώματος

Υπάρχουν παράγοντες;

Όπως όλες οι περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας, το σύνδρομο Facet αποδίδεται περισσότερο στον φυσικό εκφυλισμό που σχετίζεται με την ηλικία. Επειδή οι αρθρώσεις της επιφάνειας υποβάλλονται σε σημαντική φθορά καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου, πολλοί άνθρωποι βιώνουν τουλάχιστον έναν ήπιο βαθμό εκφυλισμού των αρθρώσεων μετά την ηλικία των 50 ετών. Αυτό μπορεί να μην είναι πάντα συμπτωματικό, αλλά μπορεί επίσης να χειροτερεύει προοδευτικά με το χρόνο.

Ποια η καλύτερη πρόληψη;

Βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής ενός ατόμου για την καλύτερη υγεία της σπονδυλικής του στήλης περιλαμβάνουν:

•Διακοπή καπνίσματος
•Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους
•Συχνή σωματική άσκηση
•Υγιή και ισσοροπημένη διατροφή
•Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ
•Διατήρηση μια ορθής στάσης σώματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Ποια η θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση;

Η θεραπεία για το σύνδρομο Facet συνήθως σε πρώτο στάδιο βασίζεται σε συντηρητικές μεθόδους καθ’ υπόδειξη του γιατρού. Η χειρουργική θεραπεία συνιστάται συνήθως σε περιπτώσεις όπου μία ή περισσότερες συντηρητικές, μη-χειρουργικές μέθοδοι επιχειρήθηκαν κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων ή μηνών, αλλά ο ασθενής εξακολουθεί να αντιμετωπίζει χρόνιο ή οξύ πόνο και περιορισμένη κινητικότητα. Πρωτού συμφωνήσετε σε κάποια σημαντικά επεμβατική διαδικασία, επικοινωνήστε με το γιατρό για να μάθετε περισσότερα για τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, με μικρότερο ρίσκο επιπλοκής και μικρότερο χρόνο ανάρρωσης. Αν νομίζετε ότι έχετε σημάδια της πάθησης, ή θα θέλατε διευκρινήσεις για υποψίες που μπορεί να έχετε, σας προτείνουμε να μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Σίγουρα μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της υγείας σας και να απαλλαγείτε σε μεγάλο βαθμό μια για πάντα από τους ενοχλητικούς και καθηλωτικούς πόνους.

Διαβάστε επίσης:

Καλέστε μας