Αν έχετε διαγνωστεί με οστεόφυτα στη σπονδυλική στήλη, ίσως βρίσκεστε σε συνεχή αναζήτηση της κατάλληλης θεραπείας.
Τι είναι το οστεόφυτο;
Το οστεόφυτο είναι μια μικρή, λεία προέκταση που αναπτύσσεται στην επιφάνεια ενός κανονικού οστού. Αναπτύσσεται για διάφορους λόγους. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους είναι οι τριβές, για παράδειγμα, η τριβή στις αρθρώσεις.
Όταν τα οστά τρίβονται με άλλα, το σώμα εναποθέτει ασβέστιο προσπαθώντας να ενισχύσει τα οστά για να αντέξει την τριβή. Αυτές οι εναποθέσεις ασβεστίου ονομάζονται οστεόφυτα. Καθώς μεγαλώνουν, ωστόσο, μπορούν να προεξέχουν στους γειτονικούς ιστούς και μπορεί να προκαλέσουν πόνο και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα.
Ένα οστεόφυτο μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε οστό στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης. Όταν αναπτύσσονται οστεόφυτα στα οστά της σπονδυλικής στήλης, μπορούν να συμπιέσουν μια ρίζα νεύρου ή τον ίδιο τον νωτιαίο μυελό. Αυτή η συμπίεση -και το οστεόφυτο- είναι συνήθως αυτό που προκαλεί πόνο και δυσφορία.
Ποια τα βασικά αίτια;
Τα οστά συμμορφώνονται με οποιαδήποτε πίεση που εφαρμόζεται σε αυτά και τα οστεόφυτα είναι μια κοινή απόκριση. Αρκετά διαφορετικά πράγματα μπορεί να προκαλέσουν κάτι τέτοιο στη σπονδυλική στήλη, όπως:
Εκφυλισμός δίσκου:
Μαλακοί δίσκοι διαχωρίζουν τους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης. Καθώς οι δίσκοι αυτοί φθείρονται, οι σπόνδυλοι μπορεί να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και να προκαλέσουν την ανάπτυξη οστεόφυτων.
Σπονδυλική οστεοαρθρίτιδα:
Η κατάσταση αυτή συμβαίνει όταν ο χόνδρος μεταξύ των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης φθείρεται. Καθώς τα εκτεθειμένα άκρα των αρθρώσεων τρίβονται μεταξύ τους, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι επιπλέον πίεση και τριβή. Σε μια προσπάθεια να σταθεροποιηθούν οι αρθρώσεις, το σώμα μπορεί να δημιουργήσει οστεόφυτα.
Τραυματισμός:
Αυτό είναι μια λιγότερο συνήθης αιτία. Οι αθλητικοί τραυματισμοί, τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα και άλλες κακώσεις είναι πιθανό να προκαλέσουν εκφυλισμό της σπονδυλικής στήλης και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη οστεόφυτων.
Ηλικία:
Με τον καιρό, οι τένοντες (που κρατούν τους μυς στα οστά) και οι σύνδεσμοι (που κρατούν μεταξύ τους τα οστά) στο σώμα μπορούν να αρχίσουν να σφίγγουν και να τραβούν τα οστά μακριά από εκεί που πρέπει να είναι. Αυτό μπορεί επίσης να εντείνει την παραγωγή οστεόφυτων.
Το κάπνισμα και το υπερβολικό σωματικό βάρος δεν είναι άμεσες αιτίες των οστεόφυτων, αλλά μπορούν να επιταχύνουν τον εκφυλισμό της σπονδυλικής στήλης.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου οστικής βλάβης περιλαμβάνουν ιστορικό τραυμάτων της σπονδυλικής στήλης, γενετική προδιάθεση, κακή στάση και διατροφικές συνήθειες.
Ποια τα βασικά συμπτώματα;
Σε πολλές περιπτώσεις, τα οστεόφυτα είναι ασυμπτωματικά. Ωστόσο, εάν ένα οστεόφυτο πιέζει το νωτιαίο μυελό ή τις ρίζες των νεύρων που εκτείνονται έξω από αυτό, μπορεί να επιφέρει δυσάρεστα συμπτώματα.
Σε γενικές γραμμές, οστεόφυτα που σχηματίζονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και συμπιέζουν ένα νεύρο μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό εντοπισμένο πόνο και περιορισμένη κίνηση. Επίσης, πόνο που ανακλάται στο πόδι και το χέρι, αδυναμία στα άκρα και μούδιασμα. Ωστόσο, τα συμπτώματά σας μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με το πού αναπτύχθηκε το οστεόφυτο.
Για παράδειγμα:
α) Αν αναπτύσσεται σε έναν από τους σπονδύλους της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκαμψία στο λαιμό, πονοκεφάλους και πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή πονο που ανακλάται στα χέρια. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αυχενική μυελοπάθεια, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία στα πόδια και δυσκολία στο περπάτημα.
β) Αν αναπτύσσεται σε έναν από τους σπονδύλους της θωρακικής σπονδυλικής στήλης, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο κέντρο της πλάτης. Ο πόνος μπορεί επίσης να ανακλάται στην κοιλιά, τα χέρια και τους ώμους ή στα κάτω άκρα.
γ) Αν το οστεόφυτο αναπτύσσεται σε έναν από τους σπονδύλους της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να προκαλέσει πόνο και ακαμψία στο κάτω μέρος της πλάτης, καθώς και πόνο, τσούξιμο, μούδιασμα ή αδυναμία στους γοφούς, τους γλουτούς και τα πόδια.
Ορισμένα συμπτώματα των οστεόφυτων μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητικές θεραπείες, τα οποία αν επιμείνουν θα πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά για να πάψει η πίεση που ασκείται στο νεύρο που επηρεάζει.
Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;
Οι συντηρητικές θεραπείες είναι συχνά η πρώτη γραμμή θεραπείας για τα οστεόφυτα. Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό αυτών των μη χειρουργικών επιλογών για μια περίοδο αρκετών εβδομάδων, ενώ η πρόοδός σας θα παρακολουθείται.
Επιλογές όπως οι παρακάτω μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα:
- παυσίπονα φάρμακα
- αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- ενέσεις με κορτικοστεροειδή
- φυσικοθεραπεία και άσκηση
Μερικές φορές, ωστόσο, τα συμπτώματα θα παραμείνουν μέχρι να απομακρυνθεί χειρουργικά το οστεόφυτο για να ανακουφιστεί η πίεση σε ένα νεύρο. Εάν συμβαίνει αυτό, θα έχετε μια σειρά χειρουργικών επιλογών που μπορείτε να εξετάσετε.
Αν έχετε διαγνωστεί με οστεόφυτα και η συντηρητική θεραπεία δε σας παρέχει ανακούφιση από τα συμπτώματά σας, μπορείτε να εξετάσετε άλλες προσεγγίσεις. Όπως η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη. Επικοινωνήστε με τον νευροχειρουργό, ώστε να ενημερωθείτε για τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, με μικρότερο ρίσκο επιπλοκής και μικρότερο χρόνο ανάρρωσης.