Τι είναι το μηνιγγίωμα εγκεφάλου;
Το μηνιγγίωμα είναι ένας όγκος ο οποίος προκύπτει από τις μήνιγγες – τις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Αν και δεν είναι, από τεχνικής άποψης, όγκοι εγκεφάλου, συγκαταλέγονται σε αυτή την κατηγορία επειδή μπορεί συχνά να ασκήσουν πίεση στον γειτονικό εγκεφαλικό ιστό, στα νεύρα και στα περιφερικά αγγεία. Το μηνιγγίωμα είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος όγκου που σχηματίζεται στο κεφάλι. Τα περισσότερα μηνιγγιώματα αναπτύσσονται πολύ αργά, συχνά σε πολλά χρόνια χωρίς να προκαλούν συμπτώματα.
Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιπτώσεις τους σε γειτονικούς εγκεφαλικούς ιστούς, νεύρα ή αγγεία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αναπηρία. Τα μηνιγγιώματα εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και συχνά ανακαλύπτονται σε μεγαλύτερες ηλικίες, σε κάποιον προληπτικό ή τυχαίο έλεγχο. Μερικά μηνιγγιώματα μπορούν ωστόσο να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία.
Επειδή τα περισσότερα μηνιγγιώματα μπορεί να αναπτύσσονται αργά, συχνά χωρίς σημαντικά σημάδια και συμπτώματα, δεν απαιτούν πάντα άμεση θεραπεία και πρέπει να παρακολουθούνται με την πάροδο του χρόνου. Όταν όμως η αφαίρεση είναι απαραίτητη, λόγω της συμπίεσης κάποιου περιφερικού νεύρου για παράδειγμα, η άμεση αναζήτηση επέμβασης και θεραπείας είναι αναγκαία.
Ποια τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα;
Τα σημάδια και τα συμπτώματα ενός μηνιγγιώματος αρχίζουν συνήθως σταδιακά και μπορεί να είναι ανεπαίσθητα. Ανάλογα με την ύπαρξη ή μη συμπτωμάτων, μπορεί να απαιτείται θεραπεία του μηνιγγιώματος. Ανάλογα με τη θέση στον εγκέφαλο ή, σπάνια, τη σπονδυλική στήλη, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Αλλαγές στην όραση, όπως το να βλέπει κανείς διπλά ή θολά
- Πονοκεφάλους οι οποίοι και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου
- Απώλεια ακοής ή βουητό στα αυτιά
- Απώλεια μνήμης
- Εξασθενημένη αίσθηση της οσμής
- Επιληπτικές κρίσεις
- Αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια
Μηνιγγίωμα εγκεφάλου: Ποια είναι τα πιο βασικά αίτια εμφάνισης;
Δεν είναι σαφές τι προκαλεί ένα μηνιγγίωμα. Οι γιατροί γνωρίζουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, κάτι μεταβάλλει κάποια κύτταρα στις μήνιγγες με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται εκτός ελέγχου, οδηγώντας σε ένα μηνιγγίωμα. Είτε συμβαίνει λόγω γονιδίων, ή των ορμονών (που μπορεί να σχετίζονται με τη συχνότερη εμφάνιση στις γυναίκες), ή η σπάνια περίπτωση προηγούμενης έκθεσης σε ακτινοβολία ή άλλους παράγοντες παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι εμφανίζονται μηνιγγιώματα λόγω της χρήσης κινητών τηλεφώνων.
Υπάρχουν επιπλοκές;
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Απώλεια μνήμης
- Αλλαγές προσωπικότητας
- Επιληπτικές κρίσεις
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Ένα μηνιγγίωμα μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί επειδή ο όγκος αναπτύσσεται αργά, συχνά επιφέροντας περισσότερες επιπτώσεις. Για να διαγνώσει ένα μηνιγγίωμα, απαιτείται εμπεριστατωμένη νευρολογική εξέταση ακολουθούμενη από μια εξέταση απεικόνισης, όπως:
- Αξονική τομογραφία (CT)
- Μαγνητική τομογραφία (MRI)
- Ή μπορεί να απαιτηθεί βιοψία προκειμένου να αποκλειστούν άλλοι τύποι όγκων.
Μηνιγγίωμα στον εγκέφαλο: Ποια η κατάλληλη θεραπεία;
Εάν το μηνιγγίωμα προκαλεί συμπτώματα ή αυξάνεται, ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του. Οι χειρουργοί εργάζονται για την πλήρη απομάκρυνση του μηνιγγιώματος. Αλλά επειδή μπορεί να εμφανιστεί ένα μηνιγγίωμα κοντά σε πολλές ευαίσθητες δομές στον εγκέφαλο ή στον νωτιαίο μυελό, δεν είναι πάντα δυνατό να αφαιρεθεί ολόκληρος ο όγκος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι χειρουργοί αφαιρούν το μεγαλύτερο μέρος του μηνιγγιώματος όσο το δυνατόν.
• Ακτινοθεραπεία Εάν το μηνιγγίωμά σας δεν μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς χειρουργικά, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ακτινοθεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση. Ο στόχος της ακτινοθεραπείας είναι να καταστρέψει τυχόν εναπομείναντα κύτταρα μηνιγγιώματος και να μειώσει την πιθανότητα επανεμφάνισής του. Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ένα εξειδικευμένο μηχάνημα, για να στοχεύει υψηλής ενέργειας δέσμες ενέργειας στα κύτταρα του όγκου.
• Χημειοθεραπεία σπάνια χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μηνιγγιωμάτων, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται σε χειρουργική επέμβαση και ακτινοβολία.
Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου για την αντιμετώπιση του εκάστοτε περιστατικού γίνεται μετά από εκτενή αξιολόγηση του όγκου και συνυπολογισμό όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την έκβαση της επέμβασης.