Παθήσεις Εγκεφάλου

Χόρδωμα

Χόρδωμα

Τι είναι το χόρδωμα εγκεφάλου;

Το χόρδωμα είναι ένας σπάνιος πρωτοπαθής καρκίνος (κακοήθης) των οστών που συνήθως εμφανίζεται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης ή στον πυθμένα της σπονδυλικής στήλης (ιερή μοίρα της σπονδυλικής στήλης) ή εκεί όπου το κρανίο εφάπτεται με τη σπονδυλική στήλη (βάση του κρανίου). Εντοπίζεται σε άνδρες δύο φορές συχνότερα από ότι σε γυναίκες. Οι περισσότεροι όγκοι εμφανίζονται μεταξύ 50 και 70 ετών, αν και μπορεί να παρατηρηθούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Αν και το χόρδωμα έχει συνήθως αργή ανάπτυξη, είναι ένας δύσκολος όγκος για θεραπεία. Κι αυτό επειδή είναι κοντά στο νωτιαίο μυελό ή σε άλλες κρίσιμες δομές, όπως η καρωτιδική αρτηρία και ο εγκεφαλικός ιστός.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

  • Βιοψία. Είναι μια διαδικασία για την αφαίρεση ενός δείγματος από ύποπτα κύτταρα για εργαστηριακές εξετάσεις. Στο εργαστήριο, ειδικά εκπαιδευμένοι γιατροί που ονομάζονται παθολόγοι εξετάζουν τα κύτταρα κάτω από μικροσκόπια για να καθορίσουν εάν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα.
  • Λήψη λεπτομερέστερης απεικόνισης. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει εξετάσεις απεικόνισης για να καθορίσει εάν έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τη βάση της σπονδυλικής στήλης ή του κρανίου. Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία. Αφού λάβετε τη διάγνωση, ο γιατρός θα αναπτύξει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας, σε συνεννόηση με έναν ειδικό στον καρκίνο και τη θεραπεία ακτινοβολίας (ογκολόγο ακτινοβολίας).

Ποια η κατάλληλη θεραπεία;

Η θεραπεία για το χόρδωμα εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του, καθώς και από το αν έχει εισβάλει σε νεύρα ή άλλο ιστό. Οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία -συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας με πρωτονία- στερεοτακτική ακτινοχειρουργική, χημειοθεραπεία και στοχευμένες θεραπείες. Οι όγκοι μπορεί να επανεμφανιστούν μετά τη θεραπεία.

Θεραπεία για χόρδωμα της ιερής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

  • Χειρουργική επέμβαση. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης για ένα χόρδωμα στο ιερό είναι συνήθως η αφαίρεση ολόκληρου του όγκου σε ένα κομμάτι, αν είναι δυνατόν. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι δύσκολη επειδή ο όγκος είναι κοντά σε κρίσιμες δομές στο νωτιαίο μυελό.
  • Ακτινοθεραπεία. Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί δέσμες υψηλής ενέργειας, όπως οι ακτίνες Χ ή τα πρωτόνια, για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας βρίσκεστε σε ένα τραπέζι, καθώς μια μηχανή κινείται γύρω σας κατευθύνοντας τις δέσμες ακτινοβολίας σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα σας. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν ή μετά τη χειρουργική επέμβαση ή αν η χειρουργική επέμβαση δεν είναι επιλογή.
  • Ραδιοχειρουργική. Η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική χρησιμοποιεί πολλαπλές δέσμες ακτινοβολίας για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα σε μια πολύ μικρή περιοχή. Κάθε δέσμη ακτινοβολίας δεν είναι πολύ ισχυρή, αλλά το σημείο όπου όλες οι δέσμες συναντώνται – στο χόρδωμα στην προκειμένη περίπτωση – δέχεται μεγάλη δόση ακτινοβολίας, ικανή να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.
  • Άλλες θεραπείες. Μερικές φορές η χημειοθεραπεία και η στοχευμένη φαρμακευτική θεραπεία χρησιμοποιούνται για να θεραπευτεί ένα χόρδωμα.

Θεραπεία για χόρδωμα της βάσης του κρανίου

Η θεραπεία για χόρδωμα στη βάση του κρανίου συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση που ακολουθείται από ακτινοθεραπεία. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η απομάκρυνση όσο το δυνατόν περισσότερου όγκου χωρίς να βλάψει τον υγιή ιστό ή να προκαλέσει νέα προβλήματα. Η πλήρης εκτομή μπορεί να μην είναι επιλογή εάν είναι κοντά σε κρίσιμες δομές, όπως η καρωτιδική αρτηρία. Η ενδοσκοπική χειρουργική καθώς και οι παραδοσιακές προσεγγίσεις μπορεί να χρειάζονται ή να χρησιμοποιηθούν από κοινού για την απομάκρυνση όσο το δυνατόν περισσότερου όγκου με τον χαμηλότερο δυνατό κίνδυνο.

Καλέστε μας