Τι είναι το αστροκύττωμα;
Το αστροκύττωμα είναι ένας τύπος κακοήθους όγκου που μπορεί να σχηματιστεί στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο μυελό. Το αστροκύττωμα αναπτύσσεται σε κύτταρα που ονομάζονται αστροκύτταρα που υποστηρίζουν τα νευρικά κύτταρα.
Τα σημάδια και τα συμπτώματα εξαρτώνται από τη θέση του όγκου. Όσα εμφανίζονται στον εγκέφαλο μπορούν να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις, πονοκεφάλους και ναυτία. Ενώ αυτά που εμφανίζονται στο νωτιαίο μυελό μπορεί να προκαλέσουν αδυναμία και αναπηρία στην περιοχή που επηρεάζεται από τον αναπτυσσόμενο όγκο.
Το αστροκύττωμα μπορεί να είναι ένας βραδέως αναπτυσσόμενος όγκος ή μπορεί να είναι ένας επιθετικός καρκίνος που αναπτύσσεται γρήγορα. Η επιθετικότητα (βαθμού) του αστροκύτου σας καθορίζει την πρόγνωση και τις θεραπευτικές σας επιλογές.
Σε ποιους τύπους διακρίνεται το αστροκύττωμα;
- Πιλοκυτταρικό αστροκύττωμα (Στάδιο Ι): Είναι ένας βραδέως αναπτυσσόμενος όγκος και εμφανίζεται συχνά κατά την παιδική ηλικία με κύρια θέση εντόπισης την παρεγκεφαλίδα. Η πλήρης χειρουργική εξαίρεση είναι η μόνη απαιτούμενη θεραπεία.
- Ινιδιακό αστροκύττωμα (Στάδιο ΙΙ): Ο τύπος αυτός είναι πιο δύσκολος στη χειρουργική του αφαίρεση και συχνά προκαλεί επιληπτικά επεισόδια.
- Αναπλαστικό αστροκύττωμα ( Στάδιο ΙΙΙ ): Αυτός ο τύπος όγκου θεωρείται κακοήθης, μεταξύ των συμπτωμάτων περιλαμβάνονται αδυναμία, αστάθεια βάδισης και διαταραχές αισθητικότητας.
- Πολύμορφο γλοιοβλάστωμα ( Στάδιο ΙV ): Είναι ο πιο κακοήθης τύπος αστροκυτώματος, αναπτύσσεται ταχέως και αυξάνει την πίεση εντός του εγκεφάλου.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Καθώς το αστροκύττωμα μεγαλώνει και πιέζει τον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα. Εξαρτάται εν μέρει από το πού και πόσο μεγάλος είναι ο όγκος σας.
• Πονοκέφαλοι
• Θολή όραση
• Επιληψία
• Απώλεια μνήμης
• Ναυτία και έμετος
• Αλλαγές στη συμπεριφορά
Πως γίνεται η διάγνωση;
• Νευρολογική εξέταση: Κατά τη διάρκεια μιας νευρολογικής εξέτασης, ο γιατρός θα σας ρωτήσει για τα σημεία και τα συμπτώματά σας. Μπορεί να ελέγξει το όρασή σας, την ακοή, την ισορροπία, το συντονισμό, τη δύναμη και τα αντανακλαστικά. Προβλήματα σε μία ή περισσότερες από αυτές τις περιοχές μπορεί να παρέχουν ενδείξεις για το τμήμα του εγκεφάλου που θα μπορούσε να επηρεαστεί από έναν όγκο στον εγκέφαλο.
• Απεικονιστικές τεχνικές: Οι εξετάσεις απεικόνισης μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό σας να καθορίσει τη θέση και το μέγεθος του όγκου του εγκεφάλου σας. Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται συχνά για τη διάγνωση όγκων του εγκεφάλου σε συνδυασμό με άλλες, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία. Άλλες μέθοδοι απεικόνισης μπορεί να περιλαμβάνουν αξονική τομογραφία και τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ).
• Αφαίρεση δείγματος ιστού για εξέταση (βιοψία): Μια βιοψία μπορεί να γίνει με βελόνα πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης για να αφαιρέσετε το αστροκύττωμα, ανάλογα με την ιδιαίτερη κατάσταση και τη θέση του όγκου σας. Το δείγμα ύποπτου ιστού αναλύεται σε ένα εργαστήριο για τον προσδιορισμό των τύπων κυττάρων και του επιπέδου επιθετικότητάς τους. Οι εξειδικευμένες εξετάσεις των κυττάρων όγκου μπορούν να ενημερώσουν το γιατρό για τους τύπους μεταλλάξεων που έχουν αποκτήσει τα κύτταρα. Αυτό παρέχει στους γιατρούς σας ενδείξεις σχετικά με την πρόγνωση και μπορεί να καθοδηγήσει τις θεραπευτικές σας επιλογές.
Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;
• Χειρουργική επέμβαση: Ο χειρουργός θα εργαστεί για να απομακρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο το αστροκύττωμα. Ο στόχος είναι να απομακρυνθεί ολόκληρος ο καρκίνος, αλλά μερικές φορές το αστροκύττωμα βρίσκεται κοντά στον ευαίσθητο ιστό του εγκεφάλου, κατάσταση που δυσκολεύει την πλήρη αφαίρεση του όγκου. Για μερικούς ανθρώπους, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι η μόνη απαραίτητη θεραπεία. Για άλλους, μπορεί να συνιστώνται πρόσθετες θεραπείες για να σκοτωθούν τυχόν καρκινικά κύτταρα που μπορεί να παραμείνουν και να μειωθεί ο κίνδυνος επιστροφής του καρκίνου.
• Ακτινοθεραπεία: Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί δέσμες υψηλής ενέργειας, όπως οι ακτίνες Χ ή τα πρωτόνια, για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να συνιστάται μετά από χειρουργική επέμβαση, εάν ο καρκίνος σας δεν απομακρυνόταν εντελώς ή εάν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να επιστρέψει ο καρκίνος σας. Η ακτινοβολία συνδυάζεται συχνά με χημειοθεραπεία για επιθετικούς καρκίνους. Για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αρχική θεραπεία.
• Χημειοθεραπεία: Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά μετά από χειρουργική επέμβαση για να σκοτώσει οποιαδήποτε καρκινικά κύτταρα που θα μπορούσαν να παραμείνουν. Μπορεί να συνδυαστεί με ακτινοθεραπεία για επιθετικούς καρκίνους.