Copyright 2024 © Νευροχειρουργός Αθήνα - Καλαμάτα - Δρ. Ανδρουλής | Designed & Developed by ZonePage
Η αρθρίτιδα είναι ένας όρος που περιγράφει καταστάσεις που προκαλούν πόνο, ευαισθησία, δυσκαμψία και οίδημα των αρθρώσεων σε όλο το σώμα. Υπάρχουν πολλοί τύποι αρθρίτιδας, αλλά ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι η οστεοαρθρίτιδα. Ο πόνος είναι πολύ οδυνηρός και συχνά περιοριστικός. Αυτός ο τύπος αρθρίτιδας επηρεάζει κυρίως τις αρθρώσεις που φέρουν βάρος, όπως οι γοφοί, τα γόνατα, τα χέρια, τα πόδια και η σπονδυλική στήλη.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρώσεων στο σώμα. Το πιο κοινό είναι η διάρθρωση. Ένας άλλος είναι η αμφιάρθρωση. Ο τύπος που φαίνεται μεταξύ των επιμέρους σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης. Η αρθρική επιφάνεια είναι μια περιοχή επαφής της άρθρωσης. Οι αρθρικές επιφάνειες καλύπτονται από χόνδρο και λιπαίνονται από παχύ αρθρικό υγρό. Κανονικά, οι αρθρώσεις κινούνται εύκολα με λίγη τριβή, αλλά ο φυσικός εκφυλισμός της άρθρωσης μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό και φθορά του χόνδρου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φθαρμένες επιφάνειες της άρθρωσης που τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας φλεγμονή, σχηματισμό οστικών οστεοειδών, δυσκαμψία και πόνο. Σε μία τέτοια περίπτωση, το αρθρικό υγρό λίπανσης της άρθρωσης μπορεί επίσης να αραιωθεί και η αρθρική επένδυση της άρθρωσης μπορεί να εμφανιστεί.
Λόγω της πίεσης που αντέχουν, οι σπονδυλικές αρθρώσεις είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην εμφάνιση αρθρίτιδας. Σε γενικές γραμμές, η σπονδυλική αρθρίτιδα εμφανίζεται στις σπονδυλικές αρθρώσεις. Αυτές οι αρθρώσεις συνδέουν τους σπονδύλους μαζί και βρίσκονται στο πίσω μέρος της σπονδυλικής στήλης, διευκολύνοντας κινήσεις της σπονδυλικής στήλης (κάμψη, στρίψιμο και τέντωμα). Αλλά οι αρθρώσεις αυτές σκληραίνουν με την ηλικία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης.
Συνήθως, όταν ένα άτομο έχει διαγνωσθεί με εκφυλιστική αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης, αυτό σημαίνει ότι η διάσπαση του χόνδρου έχει συμβεί στις πλευρικές αρθρώσεις του. Γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ελαφρύ έως σοβαρό πόνο. Αυτός ο πόνος θα μπορούσε ενδεχομένως να ανακλάται κατά μήκος των επηρεασμένων νεύρων σε άλλες περιοχές του σώματος όπως οι γλουτοί ή οι ανώτεροι μηροί. Καθώς ο χρόνος περνά, ο προοδευτικός εκφυλισμός των αρθρώσεων δημιουργεί ακόμα περισσότερους πόνους λόγω τριβής. Ο προκύπτων πόνος στην πλάτη και η ακαμψία μειώνουν την κίνηση και την ευελιξία, ιδιαίτερα όταν στέκεστε όρθιοι, κάθεστε και περπατάτε.
Η νωτιαία οστεοαρθρίτιδα μπορεί επίσης να συσχετισθεί με την εκφυλιστική νόσο του δίσκου (Degenerative Disc Disease, DDD), με βαθμιαία επιδείνωση των δίσκων που απορροφούν τα κρούσματα μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης και συγχέεται με αυτήν σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η οστεοαρθρίτιδα και οι εκφυλισμένοι δίσκοι εντοπίζονται συχνά μαζί. Ωστόσο, πρόκειται για δύο διαφορετικές συνθήκες.
Όταν το οστό είναι περιορισμένο, αντιδρά με τη δημιουργία περισσότερων οστών σε μια προσπάθεια να επισκευαστεί. Ωστόσο, το νέο οστό θα μπορούσε να έχει διαφορετική αρχιτεκτονική από το αρχικό οστό. Με την πάροδο των ετών, οστικά οστεόφυτα -ακανόνιστες οστικές αυξήσεις- μπορούν να σχηματιστούν στις πλευρικές αρθρώσεις και γύρω από τους σπονδύλους. Τα οστεόφυτα συνήθως αναπτύσσονται ως αντίδραση στην τριβή των οστών στη σπονδυλική στήλη που μπορεί συχνά να προκαλείται από την αρθρίτιδα.
Καθώς η αρθρίτιδα αναπτύσσεται και ο χόνδρος φθείρεται, αποκαλύπτονται τα οστικά άκρα των αρθρώσεων. Τα εκτεθειμένα οστά τρίβονται απευθείας μεταξύ τους και σχηματίζουν οστεόφυτα, τα οποία μπορούν επίσης να αναπτυχθούν καθώς οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης γίνονται λεπτότεροι και εκφυλίζονται με την ηλικία. Ο χώρος μεταξύ των σπονδύλων στενεύει και τελικά οι γειτονικοί σπόνδυλοι μπορούν να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και σχηματίζονται οστεόφυτα κατά μήκος των άκρων των σπονδύλων.
Τα οστεόφυτα είναι μια φυσική απάντηση στην αστάθεια των αρθρώσεων. Ουσιαστικά, είναι η προσπάθεια του σώματος να συμβάλλει στη σταθεροποίηση μιας επιδεινούμενης άρθρωσης. Ωστόσο, δεν αποτελούν υποκατάστατο των αρθρώσεων που λειτουργούν κανονικά και ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στις αρθρώσεις. Τα οστεόφυτα είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης και δεν προκαλούν κατ’ ανάγκη πόνο. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή συμπίεση των νωτιαίων νεύρων. Αυτή η στένωση των νευρικών διόδων στη σπονδυλική στήλη ονομάζεται σπονδυλική στένωση.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένας λιγότερο συχνός τύπος σπονδυλικής αρθρίτιδας. Αυτός ο τύπος αρθρίτιδας είναι μια χρόνια και προοδευτική αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται από φλεγμονώδεις αρθρώσεις που μπορεί να παραμορφωθούν και ακόμη και να περιορίσουν την κινητικότητα. Συχνά παρατηρείται στα δάχτυλα, τους καρπούς, τους αστραγάλους και τα πόδια. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί πόνο και οίδημα στο σημείο της άρθρωσης, καθώς και άλλα συμπτώματα που μοιράζεται με την οστεοαρθρίτιδα.
Τα συμπτώματα της σπονδυλικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:
•Περιορισμένη ελευθερία κινήσεων
•Πόνος που ανακλάται, μούδιασμα και αδυναμία
•Μειωμένη ευελιξία
•Αίσθημα “τριψίματος” μεταξύ των οστών
•Δυσκαμψία
•Οστεόφυτα
Τα συμπτώματα της σπονδυλικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:
•Πόνος που συχνά τον αισθανόμαστε “ζεστό”
•Σταδιακή αλλαγή στο σχήμα της σπονδυλικής στήλης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση
•Πρήξιμο
•Ευαισθησία στην αφή
•Ακαμψία
•Κούραση
•Ηλικία. Η εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου μπορεί να αρχίσει ήδη από την ηλικία των 30 ετών, αλλά επιταχύνει μετά τα 50
•Φύλο. Γενικά, η σπονδυλική αρθρίτιδα είναι πιο συχνή στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση
•Παχυσαρκία. Το υπερβολικό βάρος ασκεί πίεση στις αρθρώσεις της επιφάνειας, συμβάλλοντας στην υποβάθμιση του χόνδρου
•Ασθένειες. Η ουρική αρθρίτιδα, ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν σπονδυλική οστεοαρθρίτιδα
•Γονίδια. Οικογενειακό ιστορικό αρθρίτιδας ή άλλων παθολογικών καταστάσεων αυξάνει επίσης τον κίνδυνο
•Διακοπή καπνίσματος
•Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους
•Συχνή σωματική άσκηση
•Υγιής και ισσοροπημένη διατροφή
•Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ
•Μείωση του στρες
•Επαρκής ξεκούραση
•Διατήρηση μια ορθής στάσης σώματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
Η απόκτηση ακριβούς διάγνωσης της σπονδυλικής αρθρίτιδας είναι περίπλοκη. Κι αυτό επειδή υπάρχουν πολλοί τύποι αρθρίτιδας και πλήθος άλλων ασθενειών και τραυματισμών που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Κατά τη συλλογή ενός ιατρικού ιστορικού, συνήθως ρωτάται η σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε σχέση με τους τύπους των δραστηριοτήτων που εκτελούνται, πότε εμφανίζονται τα περισσότερα συμπτώματα, τι κάνει τα συμπτώματα καλύτερα και χειρότερα, ποιες θεραπείες έχουν επιχειρηθεί και ποιο ήταν το αποτέλεσμα των εν λόγω θεραπειών.
Ο γιατρός θα πρέπει να εξετάσει τη σπονδυλική σας στήλη, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης μιας σειράς ασκήσεων για να ελέγξει την ευκαμψία και το εύρος κίνησης. Στη συνέχεια, ο γιατρός μπορεί να εκτελέσει μια σειρά από εξετάσεις, όπως αιματολογικό έλεγχο, καθώς και διαγνωστικές απεικονίσεις, όπως μαγνητική τομογραφία, ακτινογραφία, αξονική τομογραφία ή οστική σάρωση, προκειμένου να επιτευχθεί ακριβής διάγνωση.
Η θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα συνήθως σε πρώτο στάδιο βασίζεται σε συντηρητικές μεθόδους καθ’ υπόδειξη του γιατρού. Η χειρουργική θεραπεία για τη σπονδυλική αρθρίτιδα συνιστάται συνήθως σε περιπτώσεις όπου μία ή περισσότερες συντηρητικές, μη-χειρουργικές μέθοδοι επιχειρήθηκαν κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων ή μηνών, αλλά ο ασθενής εξακολουθεί να αντιμετωπίζει χρόνιο ή οξύ πόνο και περιορισμένη κινητικότητα. Πρωτού συμφωνήσετε σε κάποια σημαντικά επεμβατική διαδικασία, επικοινωνήστε με το γιατρό για να μάθετε περισσότερα για τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, με μικρότερο ρίσκο επιπλοκής και μικρότερο χρόνο ανάρρωσης.
Αν νομίζετε ότι έχετε σημάδια της πάθησης, ή θα θέλατε διευκρινήσεις για υποψίες που μπορεί να έχετε, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Σίγουρα μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της υγείας σας και να απαλλαγείτε μια για πάντα από τους ενοχλητικούς και καθηλωτικούς πόνους.