BLOG

Νόσος Parkinson

Νόσος Parkinson

Τι είναι η νόσος Parkinson;

Η νόσος Parkinson είναι μια προοδευτική διαταραχή του νευρικού συστήματος που επηρεάζει την κίνηση. Τα συμπτώματα ξεκινούν σταδιακά, μερικές φορές ξεκινώντας με ένα μόλις αξιοσημείωτο τρόμο σε ένα μόνο χέρι. Οι τρόμοι είναι συχνοί, αλλά η διαταραχή συνήθως προκαλεί δυσκαμψία ή επιβράδυνση της κίνησης. Στα πρώιμα στάδια της νόσου του Parkinson το πρόσωπό σας μπορεί να εμφανίζει μικρή ή καθόλου έκφραση. Τα χέρια σας μπορεί να μην ταλαντεύονται όταν περπατάτε. Η ομιλία σας μπορεί να γίνει δυσνόητη. Τα συμπτώματα της νόσου του Parkinson επιδεινώνονται καθώς η κατάστασή σας εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Αν και η νόσος Parkinson δεν μπορεί να θεραπευτεί, τα φάρμακα μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματά σας. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση για να ρυθμίσει ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου σας και να βελτιώσει τα συμπτώματά σας.

Ποια τα βασικά συμπτώματα;

Τα σημεία και τα συμπτώματα για τη νόσο Parkinson μπορεί να είναι διαφορετικά για όλους. Τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και να περνούν απαρατήρητα. Τα συμπτώματα συχνά ξεκινούν από τη μία πλευρά του σώματός σας και συνήθως παραμένουν πιο έντονα σε εκείνη την πλευρά, ακόμα και όταν αρχίσουν να επηρεάζουν και τις δύο πλευρές.

Τα σημεία και τα συμπτώματα του Parkinson μπορεί να περιλαμβάνουν:

•Τρόμος. Ένας τρόμος, ή κούνημα, αρχίζει συνήθως σε ένα άκρο, συχνά στο χέρι ή στα δάχτυλά σας. Μπορεί να τρίβετε τον αντίχειρα και τον δείκτη σας μπρος-πίσω. Ενδέχεται να τρέμει το χέρι σας σε ηρεμία.

•Βραδυκινησία. Με την πάροδο του χρόνου, η νόσος Parkinson μπορεί να επιβραδύνει την κίνησή σας, καθιστώντας απλές εργασίες δύσκολες και χρονοβόρες. Το άνοιγμα του βήματός σας μπορεί να μειωθεί όταν περπατάτε. Μπορεί να είναι δύσκολο να σηκωθείτε από την καρέκλα. Ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι σύρετε τα πόδια σας καθώς προσπαθείτε να περπατήσετε.

•Μυϊκή δυσκαμψία. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας. Οι άκαμπτοι μύες μπορεί να είναι επώδυνοι και να περιορίσουν το εύρος των κινήσεών σας.

•Διαταραχές στάσης και ισορροπίας. Η στάση σώματος μπορεί να επιδεινωθεί ή μπορεί να έχετε προβλήματα ισορροπίας ως αποτέλεσμα της νόσου του Parkinson.

•Απώλεια αυτόματων κινήσεων. Μπορεί να έχετε μειωμένη ικανότητα να εκτελείτε αυτόματες κινήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος και κλεισίματος των βλεφάρων, του χαμόγελου και της ταλάντευσης των χεριών κατά τη βάδιση.

•Αλλαγές ομιλίας. Μπορείτε να μιλάτε χαμηλόφωνα, γρήγορα, δυσνόητα ή να παρατηρήσετε ότι διστάζετε πριν μιλήσετε.

•Δυσκολίες στη σύνταξη κειμένου. Μπορεί να δυσκολεύεστε να γράψετε ή να παρατηρήσετε ότι έχει μικρύνει ο γραφικός σας χαρακτήρας.

Ποια τα αίτια της πάθησης;

Στη νόσο Parkinson, ορισμένα νευρικά κύτταρα (νευρώνες) στον εγκέφαλο διασπώνται σταδιακά ή πεθαίνουν. Πολλά από τα συμπτώματα οφείλονται σε απώλεια νευρώνων που παράγουν έναν χημικό αγγελιοφόρο (νευροδιαβιβαστή) στον εγκέφαλό σας που ονομάζεται ντοπαμίνη. Όταν τα επίπεδα ντοπαμίνης μειώνονται, προκαλείται μη φυσιολογική εγκεφαλική δραστηριότητα, οδηγώντας σε συμπτώματα της νόσου του Parkinson.

Η αιτία της νόσου Parkinson είναι άγνωστη, αλλά διάφοροι παράγοντες φαίνεται ότι παίζουν ρόλο, μεταξύ των οποίων:

•Το γενετικό υπόβαθρο. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις που μπορεί να προκαλέσουν νόσο του Parkinson. Αυτό είναι ασυνήθιστο εκτός από σπάνιες περιπτώσεις με πολλά προσβεβλημένα μέλη της ίδιας οικογένειας. Ορισμένοι γενετικοί πολυμορφισμοί φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Parkinson, αλλά με σχετικά μικρό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου για καθέναν από αυτούς τους γενετικούς δείκτες.

•Περιβαλλοντικές αιτίες. Η έκθεση σε ορισμένες τοξίνες ή περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανιστεί νόσος Parkinson, αλλά ο κίνδυνος είναι σχετικά μικρός.

Οι ερευνητές έχουν επίσης σημειώσει ότι πολλές αλλαγές συμβαίνουν στους εγκεφάλους των ατόμων με νόσο του Parkinson, αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές. Σε αυτές τις αλλαγές περιλαμβάνονται:

•Η παρουσία των σωματίων Lewy. Συσσωματώματα συγκεκριμένων ουσιών εντός νευρικών κυττάρων είναι οι μικροσκοπικοί δείκτες της νόσου του Parkinson. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα σωμάτια Lewy ενδέχεται να κρύβουν σημαντικές ενδείξεις σχετικά με την αιτιολογία για τη νόσο Parkinson. 

•Η παρουσία της άλφα-συνουκλεΐνης στα σωμάτια Lewy. Αν και πολλές ουσίες βρίσκονται μέσα στα σώματα Lewy, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πιο σημαντική είναι αυτή η φυσιολογική και εκτεταμμένη πρωτεΐνη που εντοπίζεται σε όλα τα σωμάτια Lewy σε μια συσσωρευμένη μορφή που τα κύτταρα δεν μπορούν να διασπάσουν. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη αφορά πολλές έρευνες που πραγματοποιούνται για τη νόσο του Parkinson.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο του Parkinson περιλαμβάνουν:

• Ηλικία. Οι νέοι ενήλικες σπάνια εμφανίζουν νόσο του Parkinson. Οι άνθρωποι αναπτύσσουν συνήθως την ασθένεια γύρω στην ηλικία των 60 ετών και εξής.

• Κληρονομικότητα. Ένας στενός συγγενής με τη νόσο Parkinson αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξετε την ασθένεια. Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι ακόμα μικροί, εκτός αν έχετε πολλούς συγγενείς στην οικογένειά σας με τη νόσο του Parkinson.

• Φύλο. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν νόσο του Parkinson σε σχέση με τις γυναίκες.

• Έκθεση σε τοξίνες. Η συνεχιζόμενη έκθεση σε ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα ενδέχεται να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας του Parkinson.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Δεν υπάρχει ειδική δοκιμή για τη διάγνωση της νόσου του Parkinson. O νευρολόγος θα διαγνώσει τη νόσο Parkinson με βάση το ιατρικό σας ιστορικό, μια επισκόπηση των σημείων και των συμπτωμάτων σας και μια νευρολογική και φυσική εξέταση. Ο γιατρός μπορεί να προτείνει μια συγκεκριμένη ανίχνευση SPECT ηλεκτρονικής τομογραφίας με ένα μόνο φωτόνιο, που ονομάζεται σάρωση μεταφορέα ντοπαμίνης (DAT). Αν και αυτό μπορεί να υποστηρίξει την υποψία ότι έχετε νόσο του Parkinson, τα συμπτώματά σας και η νευρολογική εξέταση καθορίζουν τελικά τη σωστή διάγνωση.

Οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται σάρωση DAT. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εργαστηριακές εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος, για να αποκλείσει άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματά σας. Οι εξετάσεις απεικόνισης -όπως η μαγνητική τομογραφία, η αξονική τομογραφία, ο υπέρηχος του εγκεφάλου και οι σαρώσεις PET- μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να εξαλείψουν άλλες διαταραχές. Οι εξετάσεις απεικόνισης δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη διάγνωση της νόσου του Parkinson.

Χορήγηση Φαρμάκων

Εκτός από την εξέτασή σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει καρβιντόπα-λεβοντόπα (Rytary, Sinemet ή άλλο), ένα φάρμακο της νόσου του Parkinson. Πρέπει να λάβετε επαρκή δόση για να αποδειχτεί το όφελος, καθώς οι χαμηλές δόσεις για μία ή δύο ημέρες δεν είναι αξιόπιστες. Σημαντική βελτίωση με αυτό το φάρμακο θα επιβεβαιώσει συχνά τη διάγνωση της νόσου του Parkinson. Μερικές φορές χρειάζεται χρόνος για να διαγνωσθεί η νόσος Parkinson. Οι γιατροί μπορούν να συστήσουν τακτικές επαφές με νευρολόγους εκπαιδευμένους σε διαταραχές κίνησης για να αξιολογήσουν την πάθηση και τα συμπτώματά σας με την πάροδο του χρόνου και να διαγνώσουν τη νόσο του Parkinson.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση της νόσου;

Η νόσος Parkinson δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά τα φάρμακα μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα συμπτώματά σας, συχνά δραματικά. Σε μερικές μεταγενέστερες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής (συνεχής αερόβια άσκηση). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σωματική θεραπεία που επικεντρώνεται στην ισορροπία και το τέντωμα είναι επίσης σημαντική. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τα προβλήματα ομιλίας σας. 

Φαρμακευτική αγωγή

Τα φάρμακα μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα προβλήματα με το περπάτημα, την κίνηση και τον τρόμο. Αυτά τα φάρμακα αυξάνουν ή υποκαθιστούν την ντοπαμίνη. Τα άτομα με νόσο του Parkinson έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Ωστόσο, η ντοπαμίνη δεν μπορεί να χορηγηθεί άμεσα, καθώς δεν μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλό σας.  Μπορεί να έχετε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων σας μετά την έναρξη της θεραπείας με τη νόσο του Parkinson. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, τα οφέλη από τα φάρμακα συχνά μειώνονται ή παρουσιάζονται σε μη τακτική βάση. Σε γενικές γραμμές όμως προσφέρουν πολύ καλό έλεγχο των συμπτωμάτων.

Χειρουργική Επέμβαση

Σημαντική χειρουργική διαδικασία είναι η βαθιά διέγερση εγκεφάλου. Στη βαθιά εγκεφαλική διέγερση (DBS), οι χειρουργοί τοποθετούν ηλεκτρόδια σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου σας. Τα ηλεκτρόδια συνδέονται με μια γεννήτρια που εμφυτεύεται στο στήθος σας κοντά στην κλείδα σας που στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς στον εγκέφαλό σας και μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της νόσου του Parkinson. Ο γιατρός σας μπορεί να προσαρμόσει τις ρυθμίσεις σας όπως είναι απαραίτητο για τη θεραπεία της κατάστασής σας.

Ποιοι οι κίνδυνοι σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης;

Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων, εγκεφαλικού επεισοδίου ή αιμορραγίας στον εγκέφαλο. Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το σύστημα DBS ή έχουν επιπλοκές λόγω διέγερσης και ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσει ή να αντικαταστήσει ορισμένα μέρη του συστήματος. Η βαθιά εγκεφαλική διέγερση προσφέρεται πιο συχνά σε άτομα με προχωρημένη νόσο του Parkinson που έχουν ασταθείς αποκρίσεις στη φαρμακευτική αγωγή (λεβοντόπα). 

Τα αποτελέσματα του DBS

Το DBS είναι αποτελεσματικό για τον έλεγχο των ακανόνιστων και κυμαινόμενων αντιδράσεων στη λεβοντόπα ή για τον έλεγχο της δυσκινησίας που δεν βελτιώνεται με προσαρμογές φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο, το DBS δεν βοηθάει σε προβλήματα που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με levodopa εκτός από τρόμο. Ένας τρόμος μπορεί να ελεγχθεί από το DBS ακόμα κι αν ο τρόμος δεν ανταποκρίνεται πολύ στη λεβοντόπα. Παρόλο που το DBS μπορεί να προσφέρει σταθερό όφελος για τα συμπτώματα της νόσου του Parkinson, δεν αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου.

Διαβάστε επίσης:

Καλέστε μας