BLOG

Κρανιοσυνοστέωση

Κρανιοσυνοστέωση

Τι είναι η κρανιοσυνοστέωση;

Η κρανιοσυνοστέωση είναι μια δυσπλασία στην οποία μία ή περισσότερες ινώδεις αρθρώσεις μεταξύ των οστών του κρανίου του μωρού κλείνουν πρόωρα, πριν να είναι είναι πλήρως διαμορφωμένο. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου συνεχίζει, δίδοντας στο κεφάλι μια παραμορφωμένη εμφάνιση. Συνήθως περιλαμβάνει σύντηξη ενός κρανίου, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες από μια ραφή στο κρανίο του μωρού σας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, προκαλείται από ορισμένα γενετικά σύνδρομα (συνδρομική κρανιοσυνοστέωση).

Η αντιμετώπιση της κρανιοσυνοστέωσης περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση του σχήματος του κεφαλιού και για την κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία παρέχουν στον εγκέφαλο του μωρού σας επαρκή χώρο για να αναπτυχθεί. Παρόλο που μπορεί να παρουσιαστεί νευρολογική βλάβη σε σοβαρές περιπτώσεις, τα περισσότερα παιδιά έχουν φυσιολογική γνωστική ανάπτυξη και επιτυγχάνουν καλά αισθητικά αποτελέσματα μετά από χειρουργική επέμβαση. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι καθοριστικής σημασίας.

Ποια τα συμπτώματα;

Το κρανίο του μωρού σας έχει επτά οστά. Οι αρθρώσεις που ονομάζονται κρανιακές ραφές, κατασκευασμένες από ισχυρό, ινώδη ιστό, συγκρατούν τα οστά μεταξύ τους. Κανονικά, οι ραφές παραμένουν ευέλικτες, δίνοντας στον εγκέφαλο του μωρού σας χώρο να αναπτυχθεί μέχρι την ηλικία περίπου 2 ετών. Τα σημάδια κρανιοσυνοστέωσης είναι συνήθως αισθητά κατά τη γέννηση, αλλά θα γίνουν πιο εμφανή κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού σας.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

• Ένα κρανίο που δεν έχει σχήμα
• Μια ανώμαλη αίσθηση στο κρανίο του μωρού σας
• Ανάπτυξη ανυψωμένης, σκληρής ράχης κατά μήκος των ραφών που έχουν πληγεί
• Αργή ή καθόλου ανάπτυξη του κεφαλιού καθώς μεγαλώνει το μωρό σας

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η κρανιοσυνοστέωση απαιτεί αξιολόγηση από ειδικούς, όπως νευροχειρουργό. Η διάγνωση της κρανιοσυνοστέωσης μπορεί να περιλαμβάνει:
• Φυσική εξέταση. Ο γιατρός σας θα νιώσει το κεφάλι του μωρού σας για ανωμαλίες του κρανίου.
• Μελέτες απεικόνισης. Αξονική τομογραφία
• Γενετικές εξετάσεις. Εάν ο γιατρός σας υποπτεύεται υποκείμενο γενετικό σύνδρομο, οι γενετικές εξετάσεις μπορεί να βοηθήσουν στην αναγνώριση του συνδρόμου.

Ποια η θεραπεία; Χρειάζεται χειρουργείο;

Για τα περισσότερα μωρά, η χειρουργική επέμβαση είναι η κύρια θεραπεία. Ο τύπος και ο χρόνος της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από τον τύπο της κρανιοσυνοστέωσης και από το αν υπάρχει ένα υποκείμενο γενετικό σύνδρομο. Ο σκοπός της χειρουργικής επέμβασης είναι να διορθώσει το ανώμαλο σχήμα κεφαλής, να μειώσει ή να αποτρέψει την πίεση στον εγκέφαλο, να δημιουργήσει χώρο για τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί κανονικά και να βελτιώσει την εμφάνιση του μωρού σας.

Αυτό περιλαμβάνει μια διαδικασία σχεδιασμού και χειρουργικής επέμβασης.

• Χειρουργικός σχεδιασμός. Οι μελέτες απεικόνισης μπορούν να βοηθήσουν τους χειρουργούς να αναπτύξουν ένα σχέδιο χειρουργικής επέμβασης. Ο εικονικός χειρουργικός σχεδιασμός για τη θεραπεία της κρανιοσυνοστέωσης χρησιμοποιεί το CT scan υψηλής ανάλυσης του κρανίου του μωρού σας για την κατασκευή ενός προσομοιωμένου από υπολογιστή, εξατομικευμένου χειρουργικού σχεδίου. Με βάση αυτό το εικονικό χειρουργικό σχέδιο, προσαρμοσμένα πρότυπα κατασκευάζονται για να καθοδηγούν τη διαδικασία.

• Ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση
. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση μπορεί να ληφθεί υπόψη για βρέφη ηλικίας έως 6 μηνών που έχουν κρανιοσυνοστέωση μονής ραφής. Χρησιμοποιώντας ένα φωτισμένο σωλήνα και μια κάμερα (ενδοσκόπιο) που εισάγεται μέσω μικρών τομών του τριχωτού, ο χειρουργός ανοίγει το προσβεβλημένο ράμμα για να επιτρέψει στον εγκέφαλο του μωρού σας να αναπτυχθεί κανονικά.

Σε σύγκριση με μια ανοιχτή επέμβαση, η ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση έχει μικρότερη τομή και συνήθως δεν απαιτεί μετάγγιση αίματος.

• Ανοιχτό χειρουργείο
. Γενικά, για βρέφη ηλικίας άνω των 6 μηνών, γίνεται ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Ο χειρουργός κάνει μια τομή στο κρανίο και στα κρανιακά οστά, και στη συνέχεια ανασχηματίζει το προσβεβλημένο τμήμα του κρανίου. Η θέση του κρανίου κρατείται στη θέση του με πλάκες και βίδες που μπορούν να απορροφηθούν. Η ανοικτή χειρουργική επέμβαση συνήθως περιλαμβάνει τριήμερη ή τετραήμερη παραμονή στο νοσοκομείο και η μετάγγιση αίματος είναι συνήθως απαραίτητη. 

Διαβάστε επίσης:
Καλέστε μας